Tu îți știi drepturile și obligațiile în școală? În rubrica (ne)PERMIS, Școala9 și Law-Z trec prin regulamentele și legile scorțoase și le aduc într-o formă ușor de înțeles. Aici, pe Instagram și TikTok! Continuăm cu câteva lucruri esențiale despre feedback-ul pe care îl poți oferi la școală.
Fiecare elev poate oferi feedback profesorilor privind activitatea pe care o desfășoară. În jur de 27% dintre elevii respondenți în Raportul privind Implementarea Statutului Elevului (RISEN), realizat de Consiliul Național al Elevilor (CNE), nu au oferit feedback, iar aproape 45% spun că nici nu au avut această oportunitate.
Tu ai oferit feedback la școală până acum? Oricum ar fi, după acest articol sperăm să contribui la schimbarea procentelor!
Ce este (ne)PERMIS și cum te ajută?
(ne)PERMIS este o rubrică special creată pentru tine. Am făcut echipă cu Law-Z, o platformă user-friendly care ajută tinerii să-și înțeleagă drepturile, obligațiile și schimbările din mediul școlar.
Noi, Școala9, suntem o platformă jurnalistică despre educație, care vine cu analize aprofundate, investigații și reportaje din viața școlii.
Ne-am unit forțele ca să știi exact ce drepturi și obligații ai la școală. Până acum ți-am prezentat, pe scurt, obligațiile tale când vine vorba de notare, dar și ce drepturi ai când ești evaluat. Astăzi, vorbim despre drepturile tale ca elev când vine vorba de feedback.
Feedback-ul pentru profesori
La finalul anului școlar, elevii trebuie să completeze fișe de feedback pentru profesori, conform fișei anexate Statutului elevului. Fișele pot fi fizice sau online și trebuie să respecte modelul din anexă. Dirigintele are obligația să anunțe elevii și directorul când se va colecta feedbackul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, poți vorbi cu Consiliul Școlar al Elevilor (CȘE), care poate trimite o adresă către conducerea școlii. Dacă nu găsești sprijin în CȘE, poți lua legătura direct cu Consiliul Județean al Elevilor (CJE) sau cu Avocatul Poporului – Domeniul drepturilor copilului.
De asemenea, unitatea de învățământ este obligată să pună la dispoziție o adresă de e-mail la care pot fi transmise solicitări, petiții, cereri, memorii și sesizări de către oricine. Așadar, poți să oferi feedback și să-ți faci părerea ascultată.
Nu uita de lucrurile simple!
În majoritatea regulamentelor, în special în Statutul elevului, este specificat că ai dreptul să înveți într-un mediu care sprijină libertatea de exprimare. Asta, în mod indirect, îți oferă dreptul de a-ți expune opinia și de a oferi feedback, dar în mod constructiv.
În plus, elevii au și dreptul de a oferi feedback asupra schimbărilor implementate de către Ministerul Educației sau Inspectoratele Județene.
Toate deciziile majore sunt luate prin consultarea Consiliului Național al Elevilor și a altor organisme reprezentative ale elevilor, conform Statutului elevului. Așa că nu te îngrijora. Atâta timp cât reprezinți sau îți poți alege reprezentanții, feedback-ul tău contează și e luat în considerare. Fii la curent cu activitățile Consiliului Elevilor, deoarece aceștia desfășoară în mod regulat consultări cu elevii.
Vrei să știi mai multe?
Statutul Elevului, Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și Legea 198/2023 îți stau la dispoziție! La fiecare două săptămâni, afli ce drepturi sau obligații ai la școală din rubrica (ne)PERMIS, în postări pe TikTok, Instagram și Facebook Școala9, dar și pe Instagram Law-Z.
Revenim data viitoare cu obligațiile tale referitoare la feedback-ul pe care îl oferi. Până atunci, informează-te și ține cont de drepturi, dar și de obligații!
Coordonator proiect: Raluca Cristea
Echipa Law-Z: Alina Meriacre, Răzvan Negru, Ștefan Gheorghiu