Timișoreanul Zeno Daniel Șuștac, avocat de profesie și tată implicat în domeniul educației prin grupul de inițiativă pe care l-a fondat, a scris o distopie despre sistemul educațional „nu doar de la noi”, după cum ține să menționeze. Băiatul său de 11 ani care a inspirat și personajul principal, pe Logo, a fost primul său cititor și critic. În universul închipuit în „Alandalia”, programa școlară are materii ciudate, matematica este „întorsomatică”, istoria e „tristorie”, informatica e „înfiormatică”, iar cancelaria este păstorită de profesori precum domnișoara Strâmbă-Nas, domnul Sever Nepriceputeanu, doamna D. Ispravă, domnul Mâhnici Boceală. Am vorbit cu autorul cărții despre mesajele inserate în ficțiunea care poate fi citită deopotrivă de copii, părinți și profesori, dar și de miniștrii educației postdecembriste.
O profesoară de limba română din Sinaia a creat o anticafenea în școală, pentru a încuraja elevii să se implice în activități culturale.
Proiecte de lege a educației pentru preuniversitar și universitar se află pe masa partidelor politice din coaliția de guvernare. Acestea ar trebui să ajungă pe masa Guvernului pe 1 februarie. Școala 9 a aflat care va fi structura examenului de Bacalaureat pentru elevii care acum sunt în clasa a opta și cum va arăta admiterea la liceu pentru cei care sunt acum în clasa a patra. Adică pentru examenele din 2028.