(ne)PERMIS. Cum dăm feedback constructiv la școală

(ne)PERMIS. Cum dăm feedback constructiv la școală

Școala9xLaw-Z. La școală e important să dai feedback, dar la fel de important e și cum îl dai. Cum ajungi să dai feedback constructiv în comunitatea școlară afli în rubrica (ne)PERMIS. 

05.05.2025

Tu îți știi drepturile și obligațiile în școală? În rubrica (ne)PERMIS, Școala9 și Law-Z trec prin regulamentele și legile scorțoase și le aduc într-o formă ușor de înțeles. Aici, pe Instagram și TikTok! După ce am discutat despre drepturile elevilor când vine vorba de oferirea feedback-ului, revenim cu informații despre îndatoririle elevului în procesul de oferire a feedback-ului și te învățăm cum să-l dai constructiv.

Fiecare elev poate oferi feedback profesorilor privind activitatea pe care o desfășoară. În jur de 27% dintre elevii respondenți în Raportul privind Implementarea Statutului Elevului (RISEN), realizat de Consiliul Național al Elevilor (CNE), nu au oferit feedback, iar aproape 45% spun că nici nu au avut această oportunitate.

Tu ai oferit feedback la școală până acum? Oricum ar fi, după acest articol sperăm să contribui la schimbarea procentelor!

Hai să vedem ce reguli sunt în oferirea opiniilor tale:

Respectul față de ceilalți

Ai îndatorirea să oferi feedback într-un mod respectuos, fără a aduce atingere demnității, onoarei, vieții private sau imaginii celorlalți colegi, cadre didactice sau membri ai comunității școlare. Ai dreptul la feedback, dar acesta trebuie să fie constructiv.

Trebuie să cunoști regulamentele

Ai obligația să cunoști regulile din Statutul elevului, dar și Regulamentul de funcționare al școlii tale. Ce înseamnă asta mai exact? E bine să știi care sunt regulile din școala ta legate de feedback, dar trebuie să ții cont că acestea nu pot să contrazică regulile stabilite la nivel național, cum sunt cele din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar sau alte documente oficiale.

Cetățean responsabil = elev responsabil?

Ca membru al comunității școlare, e important să-ți îndeplinești toate îndatoririle pe care le ai în calitate de elev și cetățean. Asta înseamnă inclusiv să oferi feedback, chiar dacă uneori nu ți se pare că ar face o diferență. Este o îndatorire care te face un elev activ și asumat.

Feedback constructiv

Știm că uneori poate părea dificil să îți expui perspectiva. De aceea am pregătit un mic ghid pentru a oferi feedback constructiv.

Concentrează-te pe comportament, nu pe persoană

Feedback-ul axat pe comportament este mai ușor de acceptat pentru că se referă la acțiuni care pot fi modificate, conform ghidului publicat de Davidson Morris. În plus, atunci când oferi feedback este mai bine să te legi de situații specifice, nu de sentimente personale față de acea persoană.

Alege momentul și contextul potrivit

Este cel mai bine să-ți împărtășești părerea într-un spațiu privat. Poți discuta cu un profesor sau un coleg în timpul pauzei sau în afara orelor de curs astfel încât să vă aflați într-un spațiu sigur pentru a-ți împărtăși opiniile.

Soluții, nu doar plângeri

Feedback-ul constructiv trebuie să fie mereu specific. Așadar, trebuie să exemplifici comportamente sau situații concrete. Mai mult, nu trebuie să folosești feedback-ul ca o portiță pentru a te plânge. La final, este bine să vii cu soluții pe care să le dezbați cu cealaltă persoană.

Ascultă activ

Feedback-ul constructiv nu e un monolog, ci un dialog. După ce ți-ai expus părerea este important să asculți și opinia celeilalte persoane pentru a putea găsi o soluție potrivită pentru amândoi.

Vrei să afli mai multe?

Statutul Elevului, Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și Legea 198/2023 îți stau la dispoziție! La fiecare două săptămâni, afli ce drepturi sau obligații ai la școală din rubrica (ne)PERMIS, în postări pe TikTok, Instagram și Facebook Școala9, dar și pe Instagram Law-Z.

Revenim data viitoare cu un articol despre drepturile și obligațiile tale când vine vorba de absențe. Până atunci, informează-te și ține cont de drepturi, dar și de obligații!

Ce este (ne)PERMIS și cum te ajută?

(ne)PERMIS este o rubrică special creată pentru tine. Am făcut echipă cu Law-Z, o platformă user-friendly care ajută tinerii să înțeleagă drepturile, obligațiile și schimbările din mediul școlar. 

Noi, Școala9, suntem o platformă jurnalistică despre educație, care vine cu analize aprofundate, investigații și povești din viața școlii. 

 

Coordonator proiect: Raluca Cristea

Echipa Law-Z: Alina Meriacre, Răzvan Negru, Ștefan Gheorghiu

(ne)PERMIS


În rubrica (ne)PERMIS, Școala9 și Law-Z trec prin regulamentele și legile scorțoase și le aduc într-o formă ușor de înțeles. Aici, pe Instagram și TikTok! 

CUVINTE-CHEIE

(ne)PERMIS obligații drepturi Statutul Elevului regulamente feedback Law-Z