reporter

Alexandra Șerban

Este jurnalistă din 2014. A crescut cu vorba lui George Costanza: „I like to get the daily news”.

Suedia vrea să reducă timpul petrecut de elevi pe tablete în școli. Ce argumente aduc experții

de Alexandra Șerban

Discuțiile de reformă ale guvernului suedez vin în urma unei creșteri a procentului copiilor care au dificultăți de lectură, pe care ministerul a catalogat-o „o criză a cititului”, scrie publicația Brussels Signal. Elevii suedezi folosesc în mod obișnuit tabletele digitale la cursuri, de peste zece ani. Însă, guvernul conservator al lui Ulf Kristersson dorește acum ca școlile să readucă în școli și metodele tradiționale de predare. 

29.08.2023

Alte articole

Laborator

Escape Fake, jocul care îi ajută pe elevi să identifice informațiile false

de George Herlaș

Cum știm ce mai e real și ce nu pe internet? Dar mai ales, cum învățăm generațiile care au crescut cu el să recunoască informațiile false? Școala 9 a fost la workshop-ul Escape Fake la festivalul One World Romania în cadrul Zilelor Liceenilor unde peste 30 de adolescenți au testat jocul gândit de o companie austriacă, a cărei directoare operațională este o româncă. Jocul se poate descărca gratuit și poate fi folosit și în sala de clasă.

 

 

23.04.2024
REZOLVAT

Mirela Ștețco, head of advocacy la Teach for Romania: Ce se întâmplă când cei mai buni profesori ajung în școli vulnerabile?

de George Herlaș

PODCAST REZOLVAT După zeci de ani de predat, Mirela Ștețco a ieșit din învățământ, deși era în vârful carierei. Și-a dat seama că ce făcea, nu făcea bine. „Am avut câteva momente în care am înțeles că ceea ce fac este profund greșit”. N-a părăsit însă domeniul, ci a pus umărul la creșterea Teach for Romania, un ONG care caută oameni cu potențial, îi pregătește să devină profesori în medii vulnerabile din țară și îi susține în parcursul lor acolo. Teach for Romania a pornit de la ideea că fiecare elev trebuie să aibă acces la educație de cea mai bună calitate. Ce a funcționat în acești zece ani și poate fi replicat la scară mai mare?

27.06.2024
Cancelarie

Educația fizică în pandemie. Profesorii de sport cer adeverințe medicale și pentru școala online. Medic de familie: „Nu mai sunt obligatorii de cinci ani”

de Andreea Ofițeru. Foto: Dumitru Angelescu și Shutterstock

De teama pandemiei, profesorii de sport cer adeverințe medicale cu „apt sănătos” pentru toți elevii. Chiar dacă fac sportul online. Viorica Milea, un medic de familie din sectorul 6, spune că adeverințele sunt valabile doar la începerea unui nou ciclu școlar, adică pentru clasele I, a V-a și a IX-a. Cu toate astea, este asaltată cu cereri, acum mai mult decât în alți ani.

Inspectorul școlar pentru educației fizică, Laurențiu Oprea, spune că profesorul trebuie să fie asigurat în cazul unui accident: „Și când lucrează online fac efort fizic, că nu stau în fața calculatorului și se uită unii la alții.”

27.10.2020