Alte articole

Laborator

Secretarul general al UNESCO în România, despre noua reformă a educației: „Fetișul pentru cadrul legislativ continuă să existe, la fel și fetișul manualelor”

de Andreea Archip

Să ne îngrijorăm că nu avem încă legea educației trimisă în Parlament? Nu, crede Madlen Șerban, secretarul general al UNESCO în România și expert internațional în politici educaționale. Într-un interviu pentru Școala 9, aceasta explică ce înseamnă o reformă a educației, cât durează realizarea și implementarea ei și când încep să se vadă rezultatele. Nu crede că o lege organică ar trebui privită ca pe un panaceu pentru educație: „S-ar putea să fim încă tributarii mentalității că totul se întâmplă prin decret dat de sus.” 

04.12.2022
Clasă

Elevii care au creat o platformă de meditații. „Bariera profesor-elev era exclusă pentru că aveam vârste foarte apropiate”

de Corina Dimitriu

Zece elevi, în prezent studenți la universități prestigioase din țară și din străinătate, au gândit acum doi ani platforma de meditații TeachU. Au avut în minte elevii din medii dezavantajate, care nu și-ar fi permis lecții particulare altfel. Când le-a venit ideea ca elevii să-i învețe voluntar pe alți elevi tot ce știu ei, nu era pandemie. Când școlile s-au închis, copiii și părinții au căutat alternative. Așa au ajuns să ofere peste 4000 de ore de pregătire. Pe lângă pregătirea pentru examene, copiii pot să se înscrie și la lecții de limbi străine, astronomie, lingvistică sau public speaking. 

12.09.2021
Laborator

Școala 1.5: Arhitecții reinventează școlile

sinteză de Grig Vulpe

Grupul de arhitecți Orașul 1.5 a publicat ghidul de bune practici Școala 1.5, o abordare integrată pentru (re)deschiderea în siguranță a școlilor în toamnă. Pentru a înțelege mai bine situația actuală am făcut o trecere în revistă a celor mai importante soluții propuse.

28.05.2020