19 ani, studentă la Litere. Victimă fericită, învinsă iremediabil de cuvânt
Inspectoratul Școlar Județean Timiș și-a propus să organizeze la sfârșitul lunii un festival, TeamEdu, dedicat stării de bine a copilului și incluziunii, la care să ia parte și elevi cu dizabilități împreună cu profesorii lor. Evenimentul este prilej de întâlnire pentru întreaga comunitate locală, spune inspectorul Nadia Baloteanu, coordonatoarea lui, într-un interviu pentru Școala 9.
Pentru a aduce o schimbare în viața persoanelor cu deficiențe de vedere, un profesor clujean a creat alfabetul tactil al culorilor. Astfel, prin reprezentări grafice, nevăzătorii pot să le identifice și să le diferențieze. Lui Tudor Scripor i-a venit ideea de la un student nevăzător, din perioada în care ținea ateliere de pictură în SUA. „Nu am reușit să îl fac să înțeleagă conceptele de culoare, el nemaivăzând culorile niciodată”, a explicat pentru Școala 9. Și de aici a pornit totul.
Peste jumătate din copiii din România contemplă ideea de a-și construi viitorul în străinătate, din cauza lipsei de oportunități educaționale și a neîncrederii sau nemulțumirii față de condițiile de viață din România. Această statistică ar trebui să ne cutremure pe toți: de la „simpli” cetățeni, până la guvernanți. Din păcate însă, am ajuns să mă număr și eu printre ei.