profesor universitar

Ioan Ianoș

Ioan Ianoș – profesor universitar emerit, geograf, director al Centrului Interdisciplinar de Cercetări Avansate asupra Dinamicii Teritoriale (CICADIT), Universitatea din București. Este autorul a circa 300 de lucrări, axate în principal pe dinamica urbană, dezvoltare regională și interacțiunea om-mediu. Este membru al unor comisii de specialitate ale Uniunii Internaționale de Geografie și membru în comitetele de redacție a trei reviste internaționale cotate ISI; Distinguished Scholar Award, primit din partea Asociației Geografilor Americani (Tampa -2014). A fost consilier la Comisia de învățământ a Camerei deputaților (2005-2006), președinte al Comisiei de Științe Exacte și Științe ale Naturii a ARACIS (2007-2015), membru al Consiliului de etica a cercetării (2007-2010) și al Consiliului de etică și management universitar (2017-2019), membru al Consiliului de Finanțare a învățământului superior (2015-2019), membru (1994-2010) și Președinte al Comisiei Științele Pământului din CNATDCU (2012-2016), membru al Consiliului ARACIS (2015 –prezent).

Alte articole

Laborator

Cinci laureați ai Premiului Nobel au fost „traduși” pentru copii

de Ionuț Fantaziu

Tinerii din întreaga lume au acces, gratis, la o colecție de articole scrise de oamenii de știință care au fost distinși cu premiul Nobel. „The Nobel Collection” este ideea Frontiers, una dintre cele mai mari platforme pe care se publică articole din domeniul științific. Fiecare articol a fost revizuit de copii cu ajutorul unor îndrumători din domeniul științei, astfel încât să fie pe înțelesul lor și cât mai distractiv și atrăgător. 

30.10.2021
Clasă

[EcoU] Nu te costă nimic să reciclezi

De Maria Comărniceanu, ilustrație de Iulia Ignat

Elevii și profesorii Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din București reciclează din 2014 peste două tone de hârtie pe an.

12.12.2019
Clasă

Table inteligente și mobilier nou în școli cu toalete în curte, în Vaslui

de Raluca Cristea, Foto: Raul Ștef

De ce în 2024 există în continuare în România școli cu toalete în curte? La începutul noului an școlar am pornit să vedem situația din țară. Prima oprire: 10 școli din Vaslui, județ care are și cele mai multe proiecte în lucru pentru a ridica standardele toaletelor - 43. Am găsit comunități cu elevi tot mai puțini și pentru care primarii se întreabă dacă mai e cazul să se lanseze în investiții sau ce artificii să găsească: „Ne dau autorizația cei de la DSP, dar ne iau autorizația cei de la ISU.” Și de asemenea, peste tot discrepanțe de tipul - table inteligente în școală, latrină în curte.

08.10.2024