Liliana Mitre Sirețchi

Liliana Mitre (Sirețchi) este de peste 18 ani asistent universitar la Facultatea de Matematică și Informatică (Universitatea din București) și are un doctorat în analiză matematică. A cofondat platforma educațională SuperȘcoala cu scopul de a preda matematica într-o manieră simplă, pe înțelesul tuturor. Își dorește să transforme o disciplină de care cei mai mulți elevi se tem într-o materie cât mai ușor de înțeles și de aplicat.

Alte articole

Clasă

Cum se face admiterea la liceu în acest an și cum sunt calculate mediile

de Medeea Stan. Foto: Vlad Chirea

Elevii își cunosc notele la română și la matematică de la Evaluarea Națională, dar emoțiile vor rămâne până va avea loc admiterea la liceu. Între 4 și 11 iulie, candidații își vor completa fișele de înscriere, iar repartizarea computerizată se va desfășura pe 14 iulie, când elevii vor afla, în sfârșit, dacă au intrat la liceele dorite. Cum se calculează media de admitere și cum funcționează softul de repartizare explică Școala 9, într-un scurt ghid. 

27.06.2022
Laborator

O familie de români din Moscova, despre școala rusă. „Ei sunt competitivi și când se distrează. Nu au conceptul de locul doi”

de Andreea Archip

Am ales, în vreme de război, să discutăm despre școală. Pentru că, atâta vreme cît școlile continuă să funcționeze, avem o șansă să oprim războaiele. Rusia este astăzi, într-un fel, prizoniera involuntară a deciziilor conducerii sale beligerante și care tulbură pacea lumii. Rusia este locul unde, spune o familie de români care locuiește de 8 ani la Moscova, portretul lui Vladimir Putin e în sălile de clasă deși „nu le impune nimeni. Ci pur și simplu ei îl văd ca pe un lider”. Dar în Rusia se face și școală. Să vedem cum. Pentru că am ales să vorbim despre școală.

21.02.2022
Laborator

De ce o țară devine mai prosperă când cetățenii ei sunt mai educați? Explicațiile a doi experți

de Andreea Archip. Foto: Dumitru Angelescu

Andreea Eșanu și Cristian Hatu, experți ai Centrul de Evaluare și Analize Educaționale, au explicat pentru Școala 9 cum se reflectă ce știu cetățenii în vistieriile unui stat, dar și în propriul lor buzunar. Dacă scade analfabetismul funcțional până în 2030, efectul pe termen lung este dublarea sau chiar triplarea PIB-ului. Dar acest lucru înseamnă o schimbare radicală a arhitecturii curriculare, care să privească dezvoltarea abilităților de bază a tuturor elevilor, nu un sistem care să urmărească doar crearea unor vârfuri, cum sunt olimpicii, spun cei doi. Adică toată lumea să înțeleagă un prospect de medicament, să știe ce furnizor de energie electrică să-și aleagă și de ce vaccinarea anti-COVID e importantă.

28.06.2021