Elevii din echipa de robotică Autovortex și Ionuț Panea, coordonatorul lor, au concurat împotriva rușilor, la Sankt Petersburg, în primele zile ale războiului din Ucraina. Au ieșit pe locul al doilea și au trecut în etapa finală, așa că au anunțat că o să meargă luna asta la competiția din Moscova. Ceea ce le-a adus critici. Școala 9 a vorbit cu Autovortex, dar și cu un specialist în etică aplicată și cu profesorul coordonator al lotului de olimpici la matematică, care a participat la concursuri în Rusia înainte de război, pentru a înțelege ce transmite o astfel de hotărâre în contextul invaziei rusești de la granițele României.
Elevii își cunosc notele la română și la matematică de la Evaluarea Națională, dar emoțiile vor rămâne până va avea loc admiterea la liceu. Între 4 și 11 iulie, candidații își vor completa fișele de înscriere, iar repartizarea computerizată se va desfășura pe 14 iulie, când elevii vor afla, în sfârșit, dacă au intrat la liceele dorite. Cum se calculează media de admitere și cum funcționează softul de repartizare explică Școala 9, într-un scurt ghid.
Două limbi străine, puține competențe digitale, cel puțin șașe materii fără vreo legătură între ele, un amestec forțat între științele tari și cele umaniste, fără vreo noimă, o singură probă de evaluare specifică profilului ales la liceu, la care elevii pot da cu ușurință ,,skip”: așa arată Bacalaureatul cu de toate prevăzut în noul proiect de lege pentru învățământul preuniversitar, aflat în prezent în consultare publică.