Alte articole

Cancelarie

Profesor român în Danemarca: „Elevii sunt încurajați să recunoască când nu știu și nu există o competiție toxică între profesori în cancelarie”

de Andreea Archip

Bogdan Ghiorghiu este profesor de matematică și fizică în Næstved, oraș la o oră distanță de capitala Copenhaga. După un masterat în astrofizică în țara nordică, în timpul căruia s-a întreținut dând meditații, a primit oferta să predea științe într-o școală privată. Astăzi, după doi ani, e fericit că a acceptat-o. Cum altfel, doar trăiește într-una dintre cele mai fericite țări din lume! Bogdan a povestit pentru Școala 9 ce înseamnă starea de bine a elevilor și profesorilor în țara „legii lui Jante”, un cod de conduită care dezaprobă ambițiile personale. Sau altfel spus, cum arată educația într-o țară cu o mentalitate anti-„capra vecinului”.

05.04.2022
Cancelarie

Cătălin Frâncu, fondatorul Dexonline: „Manifestarea finală a sistemului e că formează vârfuri și o pătură de plebe săracă”

de Andreea Archip. Foto: Dumitru Angelescu

Cătălin Frâncu este fondatorul Dexonline.ro și de doi ani a pus pe picioare platforma civică Dignitas, pe care și-o dorește „o oglindă a minciunilor pe care le-au spus politicienii, a promisiunilor făcute și neîndeplinite, a răzgândirilor”. Un site care să te trimită la vot mai informat. Cătălin a terminat Massachusetts Institute of Technology, cea mai bună universitate din lume în topurile internaționale, apoi a lucrat patru ani la Google, ca în 2009 să decidă să revină acasă și să se dedice proiectelor pe sufletul lui. Astăzi nu mai folosește nicio rețea de socializare. Într-un interviu pentru Școala 9, Cătălin Frâncu vorbește despre puterea tehnologiei, cum ne modelează ea gândirea și cum putem să ne păzim de asta. Inginerul software face și o analiză a predării științelor exacte și povestește deschis despre călătoria sa de la  creștin practicant la ateu.

 

31.08.2021
Cancelarie

Editorial. Notele nu aduc fericirea. Sau poate o aduc unor profesori

de Monica Halaszi și Horia Corcheș

Banii n-aduc fericirea, auzim adesea.

Dar o întrețin, vine (tot adesea) completarea.

Nu, articolul de astăzi nu are legătură cu banii, dar pleacă de la o parafrazare (educațională) a celebrei maxime cu care am încercat să vă captăm atenția: „Notele nu aduc fericirea.” Ne imaginăm doar posibilele completări (pe care tare am vrea să le și aflăm) și suntem convinși că ele nu sunt prea diverse. 

31.01.2023