Idealistă în căutare, cu dor de teren, veșnic cu prea multe taburi și întrebări deschise.
Care este rolul unui inspector și cum ar trebui să se comporte el când merge în „inspecții”? Ce drepturi îi dă acestuia superioritatea ierarhică? Profesorii de Școala 9, Monica Halaszi și Horia Corcheș analizează statutul inspectorului și îl privesc prin lupa celor care au fost și de-o parte și de alta a baricadei. Este o profesie complexă care necesită foarte multe abilități. Iar omenia nu ar trebui să lipsească din fișa postului.
De pe 24 februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, un milion și jumătate de refugiați au fugit înspăimântați din calea războiului, câteva sute de mii prin România. Teama i-a cuprins și pe români, în contextul în care un conflict armat, cum n-a mai întâlnit Europa de la Al Doilea Război Mondial, a izbucnit la granițele noastre. Școala 9 a vorbit cu mai mulți elevi despre emoțiile și gândurile lor despre război iar psihoterapeuta Ligia Moise a explicat cum pot să depășească această perioadă.
Din cei 200 de români care pleacă anual din România, până în 3% o fac pentru studii. Unii fiindcă vor universități de top sau pentru că specializările la care visează nu există la noi, cei mai mulți doar pentru că pot. Mulți profesori le susțin și încurajează demersul. I-am provocat să dezbată tema încurajării migrației pentru studii pe Anca Petrescu, lector de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Mirabela Amarandei, director al Direcției de Orientare Strategică și Politici Publice în cadrul Universității din București și Simion Ilie, director adjunct în Ministerul Finanțelor, care a studiat în străinătate și a revenit în țară.