Micul extraterestru care îi învață pe copii trăsăturile de caracter
ALT-ȘCOALA. Gritty e simpatic, dar încalcă multe reguli. Face doar ce-i place și îi deranjează pe vecinii de pe planeta Disciplinarium. Așa că prietenii și colegii lui îl ajută să învețe trăsăturile de caracter de care are nevoie: autocontrol, tenacitate, optimism, bunătate, corectitudine.
Gritty este personajul creat de Liliana Hadji, psihologă, și GrittyHub într-o serie de podcasturi, pentru a-i ajuta pe copii să-și dezvolte trăsăturile pozitive. Proiectul a ajuns în finala competiției Innovators for Children, organizată de Impact Hub, în parteneriat cu BRD Groupe Societe Generale.
Articolul face parte dintr-o serie realizată în cadrul campaniei ALT-Școala, printr-un parteneriat între Școala 9 și BRD Groupe Société Générale.
Liliana Hadji, psihoterapeută, s-a întrebat cum poate ajuta un număr mai mare de copii? De vreo 10 ani, cu echipa sa de la GrittyHub, face deja ateliere de emoții, valori, recunoștință sau despre greșeli, tabere de weekend despre mulțumesc și îmi pare rău, dileme morale și prietenie, și școli de vară.
„Pentru că Ministerul Educației nu a venit cu o soluție, cum să facem asta împreună, am zis ok, trebuie să o facem așa cum putem”, și-a spus Liliana Hadji.
A creat, astfel, povestea unui extraterestru care este exilat de pe planeta lui pentru că s-a purtat fără caracter. Gritty ajunge în campusul Aristotelium și învață de la copiii din campus, prin dialog, reflectând la diferite lucruri: ce sunt trăsăturile de caracter - perseverența, autocontrolul, cum se autoreglează, ce este bunătatea, cum face fapte bune, cum să comunice din punct de vedere social. Iar podcastul de 40 de episoade cu aventurile lui Gritty a venit ca răspuns la întrebarea „Cum vorbim direct cu copilul, altfel decât prin ateliere?”.
Liliana Hadji a descoperit în 2014 știința caracterului, studiul științific al trăsăturilor morale, emoționale și comportamentale care definesc cine suntem ca persoane. Pe asta se bazează povestea lui Gritty.
„Este un conținut minunat despre trăsături și virtuți. Gritty al nostru simpatic, dar ca orice copil, are nevoie să învețe cum să se poarte decent, cum să fie un membru al comunității minunat, trece prin întâlniri cu copiii”, descrie proiectul psihoterapeuta. În fiecare episod, Gritty învață o trăsătură de caracter prin autoreflecție.
De exemplu, într-un episod, Gritty este lipsit de autocontrol. Vrea să mănânce gogoși cu ciocolată, vrea să joace jocuri video toată ziua, să facă ce vrea când vrea. Un coleg îl provoacă la un experiment în care trebuie să stea cu gogoașa în față 5 minute, timp în care poate alege să mănânce gogoașa sau dacă așteaptă 5 minute, primește două gogoși. E o replicare a testului cu bezele din anii ‘70, făcut la Stanford, despre gratificarea întârziată.
- Scopul studiului a fost de a înțelege când se dezvoltă la copii controlul, capacitatea de a aștepta pentru a obține ceea ce-și doresc. În studiile ulterioare făcute de aceiași cercetători, aceștia au constatat că cei care au putut aștepta mai mult pentru recompense au avut rezultate mai bune în viață. Cercetările din anii 2000 au contrazis însă parțial rezultatele și au arătat că mashmallow test nu prezice funcționarea adulților, iar mediul economic și contextul cultural, mai degrabă decât voința, influențează autocontrolul.
GrittyHub își propune să ajungă, până 2029, la 100.000 de copii din 500 de școli. Podcastul este gândit ca un serial pe care copiii îl parcurg săptămânal timp de 40 de săptămâni de școală, septembrie-iunie. Voluntari liceeni, niște „Aristoteli și Aristotele în blugi” care au absolvit programele GrittyHub, vor merge în școli și vor lucra cu copiii o dată pe lună. Podcastul vine însoțit și de fișe de lucru - nu doar pentru elevi, ci și pentru profesori și părinți.
„Vrem ca Gritty al nostru să ajungă la școală. Știm cum stau statisticile acolo cu bullying, relații tensionate, marginalizare, ierarhizare, tensiune socială. Am spus bun, e clar că noi cu podcastul ajungem la părinți, iar părinții sunt o specie ocupată. Hai să vedem cum creăm impact prin școală. Există ore de dezvoltare personală, dirigenție, Săptămâna altfel, Săptămâna verde. Venim complementar. Podcastul e creat pentru școala primară, dar poate fi ascultat de oricine”, spune Liliana Hadji.