Alte articole

Clasă

Discursul unei șefe de promoție din Vaslui: „Nu o notă perfect rotundă, nu un teanc de diplome fac parte din definiția succesului”

de Andra Parfene

Andra Parfene a absolvit Școala Gimnazială ,,Alexandra Nechita” din Vaslui cu media 10. Pasionată de literatură, eleva de 14 a ținut un discurs care i-a emoționat pe colegii și profesorii ei, un discurs despre valori și puterea educației. Școala 9 îl redă integral, ca un simbol al unei generații de absolvenți de clasa a opta care a trecut printr-un an greu. Spre deosebire de colegii lor de anul trecut prinși în restricțiile pandemiei, cei în jur de 170 de mii de fete și băieți din toată țara, absolvenți de clasa a opta, au putut să-și ia la revedere în curtea școlii.

12.06.2021
Cancelarie

Editorial. Daruri sau plocoane, aceasta-i întrebarea

de Monica Halaszi și Horia Corcheș

De sărbători dăruim pentru că iubim, pentru că prețuim, pentru că vrem să oferim bucurie și sentimente. Darurile sunt, în fond, materializări concrete ale sentimentelor noastre. Dacă vrem însă să condamnăm ceva, putem condamna ploconul. Ploconul, care etimologic se referă la un cadou oferit ca recunoaștere a suzeranității, deci a unei superiorități dominatoare și care în Țările Române a ajuns să desemneze un bir, de fapt, un cadou devenit obligatoriu. 

20.12.2022
Cancelarie

Editorial. Dopingul educațional și furatul căciulii

De Monica Halaszi și Horia Corcheș

Fiecare am făcut (credem noi) măcar o dată un set de analize medicale cu scopul de a ne evalua starea de sănătate. Acum, haideți să ne amintim cum am procedat. Am început să ne impunem, cu vreo două săptămâni înainte de controlul cu pricina, un stil de viață sănătos, am consumat mai puține grăsimi și glucide, am consumat legume și fructe, am mers pe jos cel puțin douăzeci de minute pe zi, pentru ca rezultatele analizelor să fie bune? Apoi, după ce analizele au revelat un indice glicemic sau nivel al colesterolului în parametri normali, am continuat cu modul de viață pre-analiză, nu? Știm, știm, răspunsul este negativ în ambele cazuri, fiindcă nu vrem să ne furăm singuri pălăria când vine vorba de sănătatea noastră. De ce însă, atunci când vine vorba de evaluarea nivelului de competențe al copiilor personali sau al elevilor noștri ne place să denaturăm rezultatele? 

09.06.2021