Andra Parfene, 14 ani, a absolvit Școala Gimnazială ,,Alexandra Nechita” din Vaslui cu media 10. Printre pasiunile ei se numără literatura - scrisul și cititul, limbile străine, istoria, dar și fotografia, călătoriile. Este atrasă atât de partea umanistă, fiind olimpică la limba română și la limba franceză, cât și de domeniul științei, genetica în mod special. Își dorește să-și continue studiile la profilul științe ale naturii, urmărindu-și visul de a fi medic. Totuși, cărțile vor reprezenta întotdeauna o prelungire a inimii sale.
Profesorii din toate unitățile de învățământ pot urma, începând de luna viitoare, un curs online format din trei module în care vor învăța cum să evalueze starea unei victime și cum să acorde primul ajutor în caz de urgență. Peste 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor, potrivit programului România în siguranță. Luna trecută, o elevă de 14 ani din Cluj a murit după ce s-a înecat cu un jeleu la școală și nimeni din jurul ei nu a știut să aplice manevra Heimlich.
Prima generație care a făcut clasa zero este și prima care va susține evaluarea națională după un an întreg de pandemie, cu ore mai mult online. O elevă de liceu din Buzău a întrebat 150 de colegi de clasa a opta, de la școli din tot județul, dacă se simt pregătiți pentru examene, cum a decurs pregătirea în online și ce soluții văd ei pentru a recupera materia. Nu este un studiu sociologic realizat după rigori științifice și nici nu are un eșantion reprezentativ. Este însă o oglindă a felului în care o parte din elevi văd școala în pandemie, care le sunt fricile și speranțele.
OP-ED. Ați crescut și voi ca elevi cu teama că dacă mărturisiți că vă plac pauzele o să primiți automat eticheta că nu vă place școala? Băiatul meu mi-a mărturisit că partea lui preferată din orar sunt acele 10 minute de petrecut fix cum îl taie capul. Și atunci am început să mă gândesc mai mult și să cercetez beneficiile acestui timp din zi doar pentru noi.