profesor și scriitor

Horia Corcheș

Horia Corcheș este prof de română. A fost prof și la țară, și la tehnologice, și la colegii de top. Este autorul romanului pentru copii „Istoria lui Răzvan”, al romanului „Partaj”, dar și al altor proze scurte sau poezii. Scrie săptămânal în revista Dilema veche. Ca profesor, îi place să transforme predarea clasică a limbii și literaturii române într-una mai prietenoasă. A scris manuale școlare, diverse auxiliare didactice, este membru în varii comitete și comiții, dar îi place, în egală măsură (cel puțin...) să se dea cu bicicleta, să meargă la sală, să stea la soare pe plajă sau să citească în balcon. 

Alte articole

Cancelarie

Ca să recupereze deficitul din educație, România investea acum un secol cu o treime mai mult decât astăzi

de Cătălin Hopulele

În perioada interbelică, bugetul pentru educație reprezenta 12% din totalul fondurilor statului, un procent semnificativ mai mare decât în prezent. Astăzi, prin noile proiecte de lege, se vorbește despre 15% din bugetul consolidat din 2027, față de 8% astăzi. Încercarea de a aloca 6% din PIB acestui domeniu a eșuat în ultimii 20 de ani. Istoricul ieșean Ovidiu Buruiană pune în context perioada istorică în care toate țările Europei investeau masiv în educație. 

19.10.2022
Laborator

Orfanii pandemiei. Cum trebuie ajutați copiii care au pierdut un părinte din cauza Covid-19

de Carmen Buțerchi

Pandemia de COVID-19 lasă în urmă un număr incredibil de mare de orfani. Trauma pierderii unui părinte este o rană ce nu se poate vindeca, ci doar cicatriza. Peste un milion și jumătate de copii au pierdut un părinte sau tutore din cauza infectării cu COVID 19, arată un studiu publicat recent de Elsevier Ltd, realizat în 21 de țări. Psihoterapeutul Carmen Buțerchi arată cât de importante sunt serviciile de suport în adresarea traumei morții unui părinte.

19.10.2021
Laborator

Prima aplicație în limba română pentru educație sexuală. Cum sunt explicate conceptele de „contracepție“, „relație“ sau „consimțământ“: „Sexul este mai mult decât un contact sexual“

Florinela Iosip

În 2019, doar 140 de mii de elevi, 4,6% din total, erau înscriși la opționalul „Educație pentru Sănătate“. Cum educația sexuală nu poate ajunge la ei prin intermediul școlii, Asociația SECS a lansat Myra, prima aplicație mobilă în limba română de acest gen. Mai ales că 86% dintre români accesează internetul de pe un smartphone. Myra se adresează în special tinerilor peste 15 ani din mediile dezavantajate și cuprinde informații despre relații, violență sexuală, metode de contracepție, menstruație, boli cu transmitere sexuală, sarcină, fertilitate și igienă.

09.02.2021