Alte articole

Laborator

Studiu. Când au aflat procentul real al celor care cred în conspirațiile antivaccin, părinții britanici au început să susțină imunizarea copiilor

de Cristina Radu Foto: Dumitru Angelescu

Un studiu recent arată că oamenii care cred în conspirații sunt mult mai reticenți în a se vaccina. Teoriile conspiraționiste, ca cele care spun că serurile provoacă infertilitate sau conțin cipuri, pot fi o barieră în decizia părinților de a-și lasă copiii să facă vaccinul. Mai mulți cercetători de la universități din Marea Britanie au făcut un experiment social și au descoperit că atunci când părinții află că susținătorii conspirațiilor nu sunt atât de mulți cum credeau, decid să-și vaccineze copiii. 

20.01.2022
Laborator

[Cum te simți] O adolescentă povestește cum face față anxietății și atacurilor de panică: „Am învățat că e important să vorbim cu oamenii din jur despre ele”

de Medeea Stan. Ilustrație: Alina Marinescu

În vreme de război și de pandemie, adolescenții au nevoie mai mult ca oricând ca familia și profesorii să fie atenți la nevoile lor și să îi sprijine în căutarea soluțiilor pentru tulburările psihice. În al doilea episod din seria Școala 9 despre sănătate mintală, „Cum te simți”, o adolescentă vorbește despre ce a ajutat-o pe ea să se echilibreze emoțional.

06.03.2022
Laborator

Sociolog criminolog, despre reabilitarea profesorilor: „Screeningul sănătății lor mintale și emoționale ar trebui să fie o prioritate în sistem”

de Andreea Archip. Foto: Vlad Chirea

Indisciplina profesorilor se pedepsește în prezent prin mustrare scrisă, scăderi salariale sau desfacerea contractului de muncă. Când se ajunge însă în instanță, judecătorul poate recomanda și consiliere psihologică. Gabriel Oancea, lector la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, specializat în criminologie și cod penal, a explicat pentru Școala 9 cum poate fi îmbunătățită legislația ca profesorii care trec prin anchete să fie cu adevărat reintegrați.

09.05.2022