„Care-i faza cu știința” / Reputatul cercetător Ion Stoica se întâlnește cu elevii de la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă, Caraș-Severin

„Care-i faza cu știința” / Reputatul cercetător Ion Stoica se întâlnește cu elevii de la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă, Caraș-Severin

A patra ediție a proiectului „Care-i faza cu știința” va avea loc pe 13 iunie, la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă, Caraș-Severin. Elevii se vor întâlni cu Ion Stoica, cercetător în inteligență artificială și cloud computing și profesor la University of California din Berkeley, SUA. Aplicațiile dezvoltate de compania sa DataBricks sunt foarte folosite de companii și i-au adus un loc patru în topul Forbes al celor mai bogați români. 

11.06.2023

Redacția Școala 9

Proiectul publicației noastre, numit „Care-i faza cu știința?”, își propune să înlesnească întâlnirile dintre reputați oameni de știință și elevi de la licee din rural sau urbanul mic, din toată țara. Edițiile anterioare au avut loc la Liceul Tehnologic Puiești din Vaslui, la Liceul Tehnologic din Țibănești, Iași și la Liceul Tehnologic Independența din Constanța. De data aceasta, echipa Școala 9 merge la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă, din Caraș-Severin.

De la ora 8 dimineața, pe 13 iunie, cercetătorul Ion Stoica se va întâlni, în format hibrid, acesta fiind în California, SUA, cu liceenii și le va răspunde la curiozitățile din lumea științei.  

Om de știință multipremiat

Ion Stoica este profesor în cadrul Departamentului de Inginerie electrică și Știința Computerelor, la University of California din Berkeley și director al SkyLab, un laborator de cercetare în cloud computing și sisteme de inteligență artificială. Anterior a lucrat la aplicațiile Ray, Apache Spark, Apache Mesos, Tachyon, Chord DHT și Dynamic Packet State (DPS).

Este membru onorific al Academiei Române, fellow al Association for Computing Machinery și are numeroase premii, printre care Mark Weiser Award (2019), SIGOPS Hall of Fame Award (2015) și câteva distincții „Test of Time”. 

Ion Stoica este cofondatorul a trei companii: Anyscale (2019), Databricks (2013) și Conviva (2006).

Profesorul este, potrivit unui top Forbes, al patrulea cel mai bogat român, alături de fostul său student Matei Zaharia, după ce au fondat împreună compania de software Databricks. 

Într-un interviu exclusiv pentru Libertatea, acesta a spus că „acum 50-100 de ani, oamenii aveau același job pentru toată viața lor. Azi, lumea se schimbă mult mai rapid. Ceea ce înseamnă că oamenii tot timpul trebuie să învețe și să se adapteze. Asta va fi problema: cât de adaptivi vor fi oamenii. Capacitatea de adaptare va fi un diferențiator”.

Cum au fost celelalte ediții 

În martie, fizicianul Cristian Presură s-a întâlnit cu elevii de la Liceul Tehnologic Puiești, județul Vaslui, în cadrul primei ediții a evenimentului „Care-i faza cu știința?”. Elevii au vrut să înțeleagă fizica din filmul „Interstellar”, dar și să descifreze din punctul de vedere al științei mesajul din poezia lui Mihai Eminescu.

În a doua ediție, din aprilie, Gabriel Balmuș, cercetător principal la Institutul de Cercetare a Demenței din Marea Britanie, Universitatea Cambridge, s-a întâlnit online cu liceenii din Țibănești, Iași. Acesta le-a vorbit, printre altele, despre tehnologiile lui Elon Musk și creierul fotbalistului Lionel Messi.

În luna mai, Letiția Pârcălăbescu, cercetătoare în inteligență artificială la Universitatea Heidelberg din Germania, le-a răspuns la toate curiozitățile legate de aplicațiile pe care le folosesc. Au vrut să știe de ce ChatGPT nu spune adevărul, doar face fraze frumoase, despre furtul de date, cum au ajuns aplicațiile ca Snapchat să dialogheze și să pună întrebări „ca un om”. 

Școala9

Redacția

Redacția Școala9

CUVINTE-CHEIE

ion stoica cercetatori care I faza cu știință elevi cercetator