A început Bucharest Science Festival, târgul de știință și tehnologie dedicat elevilor. Tema din acest an este inteligența artificială

A început Bucharest Science Festival, târgul de știință și tehnologie dedicat elevilor. Tema din acest an este inteligența artificială

Experimente, vizite în laboratoare, ateliere de știință în grădină și în școli și o expoziție de știință și tehnologie a unor liceeni cu roboți și aplicații educaționale bazate pe realitatea virtuală - sunt activitățile la care pot participa, în acest sfârșit de săptămână, copiii, părinții și profesorii la Bucharest Science Festival.

29.09.2023

de Cristina Radu

Tema ediției de anul acesta este „Oamenii și Inteligența Artificială”.

Festivalul a început miercuri, 27 septembrie, cu o conferință dedicată industriei spațiale. Evenimentele curg până duminică, 1 octombrie.

Roboți creați de elevi vor interacționa direct cu publicul

Joi, copiii și tinerii sunt așteptați la salonul de știință al școlilor, la mall-ul Promenada, unde 17 școli, licee și cluburi de robotică vor face experimente și demonstrații și vor prezenta roboți și aplicații educaționale create de elevi, sub îndrumarea profesorilor de științe. Salonul de știință este deschis până la ora 13.00.

La Promenada îi așteaptă pe elevi, sâmbătă și duminică, și forțele de ordine. Ei vor putea experimenta, alături de polițiști și criminaliști, luarea amprentelor, într-o zonă demonstrativă de cercetare și prelevare urme și probe cu ajutorul truselor speciale, și vor putea observa cum se simte atunci când ești în stare de ebrietate folosind ochelari de simulare.

Tot în weekend, la Centrul Comercial Auchan Titan, caravana SMURD oferă cursuri de prim ajutor în situații de urgență.

Joi și vineri, între 10:30 și 15.30, elevii pot vizita Tipografia Monitorului Oficial, unde vor vedea cum se pregătește o carte de tipar, cum se tipărește și se leagă, cum se fac finisarea și lăcuirea digitală.

Vizite la muzee, cu tururi ghidate de elevi

Joi seară, de la 19.00 la 20.30, cercetătorul Bogdan Antonescu și jurnalista de știință Corina Negrea vor vorbi despre fenomenele meteo extreme, cum se formează ele și ce putem face pentru a ne proteja comunitățile și planeta. Evenimentul are loc la Cărturești Verona.

În aceeași notă a fenomenelor meteo, tot la librăria Cărturești are loc vineri seară, de la ora 19.00, conferința „Gazul invizibil care ne încălzește planeta”, despre tehnologiile ce pot fi folosite pentru a reduce emisiile de metan. Conferința are loc în limba engleză.

În paralel, jurnalista Iulia Dromereschi va ține un atelier pentru tinerii de peste 14 ani despre uneltele folosite în traducerea asistată de calculator, CAT Tools, și cum sunt ele capabile să traducă un text fără intervenția umană.

Joi, de la ora 17:00, și sâmbătă, de la ora 10:30, familiile pot vizita Muzeul Municipiului București și, respectiv, Muzeul Victor Babeș. Ghizi vor fi tineri adolescenți voluntari, coordonați de Asociația Learning by Teaching. De altfel, asociația lansează un proiect de formare de ghizi voluntari în muzee din București care să povestească tinerilor de vârsta lor munca de cercetare, datare și știința implicate în gândirea expozițiilor muzeale. 

În cadrul festivalului de știință, elevii de clasele primare până la liceu pot participa la mai multe ateliere de chimie distractivă, experimente în grădină și vizite în laboratoarele facultăților de chimie și automatică.

Majoritatea evenimentelor sunt gratuite, cu excepția atelierelor de grădinărit și de chimie distractivă în grădină, iar unele necesită înscriere prealabilă. 

Întregul program detaliat poate fi urmărit pe pagina oficială a Bucharest Science Festival și în aplicația de mobil FestivApp ce poate fi descărcată din Google Play și App Store.

Foto: Bucharest Science Festival

Cristina Radu

reporter

A terminat Facultatea de Jurnalism din București și a început să lucreze în presă în 2016, în primul an de studii, la agenția de presă News.ro. În perioada 2018-2024 a fost reporter la ziarul Libertatea, unde a documentat poveștile din spatele știrilor. Acum este reporter de investigații la Snoop.ro. Scrie despre oamenii care schimbă câte puțin societatea, despre mediu și animale, abuzuri și cheltuirea banilor publici. Îi place Harry Potter, are trei pisici răsfățate și crede că locul stafidelor nu este în prăjituri.

CUVINTE-CHEIE