Cine rămâne în școală vara?

Cine rămâne în școală vara?

Deși vacanța „mare” e un motiv de bucurie pentru copii, ea nu înseamnă decât o scădere a nivelului decibelilor din incintă, nu și a ritmului de lucru pentru cei care rămân vara în școală.

10.07.2018

de Nicoleta Rădăcină, ilustrații de Daia-Diana Grigore

Anul școlar se încheie la mijlocul lui iunie, dar viața dintre zidurile școlii nu se oprește odată cu serbările de final. Aproximativ 15 oameni – de la director la administrator și până la electricianul care e și social media manager – rămân de căpătâi vara în Școala Gimnazială nr. 1 din Buftea, un orășel de 20.000 de locuitori aflat la 45 de minute de București, cunoscut pentru studiourile-n care se filmează mai multe emisiuni TV celebre.

Cu deviza „O școală fără frustrări”, gimnaziala găzduiește și ateliere de vară gratuite pentru cei care nu-și permit tabere prin țară sau pur și simplu preferă să-și petreacă timpul la școală.

Rolurile angajaților nu se schimbă prea mult în lunile toride, nici programul propriu-zis, dar ei se bucură de spațiul de manevră și nivelul fonic mai lejer.

Veronica Ciauș, secretară, de 15 ani în școală

Deși are 28 zile de concediu, Ciauș își ia aproximativ șapte zile libere pe vară. Programul ei începe de la opt dimineața, ca-n timpul anului școlar, și se termină la patru după-amiaza, atunci când nu se lungește până la șase. Face muncă de secretariat și pentru cele trei grădinițe (două cu program prelungit) care țin de aceeași unitate școlară, iar vara ei are un ritm destul de alert. Începe cu verificarea mediilor și cataloagelor, iar până pe 15 iulie se ocupă de înscrierea elevilor de clasa a VIII-a la Evaluarea Națională și de pregătirea administrativă a examenului. Apoi centralizează rezultatele, eliberează foile matricole și certificatele de admitere la liceu. Finalul lui iulie e dedicat corigențelor elevilor de clasa a VII-a, care nu au putut intra în examen. Atunci calculează din nou medii, creează cataloage speciale și eliberează alte foi matricole, iar în august începe repartizarea elevilor pentru clasa pregătitoare, unde sunt 120 de locuri. Continuă cu seria de corigențe din ciclul primar, dacă ele există, urmând același proces.

La finalul anului, arhivează și depozitează documente într-un loc special amenajat la etajul I. Pe durata verii face și transferuri pentru copiii care pleacă alături de părinți în străinătate. Deși mereu se găsește ceva de făcut, Ciauș spune că e mai lejer vara, „nu mai sunt sute de copii care tropăie în pauze și nu mai vin să ceară adeverințe”.

 

Nicoleta Petre, contabilă, de 17 ani în școală

Petre nu-și ia niciodată tot concediul deodată și rareori folosește toate zilele libere la care are dreptul. Până pe 20 iulie nu prea își poate lua niciun fel de concediu oricum – trebuie să dea bilanțul pe semestrul II. Și nici pe 14 ale lunii, atunci se fac viramentele bancare. Are de ținut gestiune și pentru grădinițe, unde face bilanțul contabil și pentru alimente, completează note de intrare recepție și face liste de gestiune, achită utilități, facturi, servicii.

Vara face plățile salariilor și predă bilanțul lună de lună, pentru că evidența contabilă se ține în ordine cronologică. De anul trecut e singură în birou și se întâmplă uneori să rămână și singură în școală. Are biroul la etajul 1 și vara se bucură de liniștea continuă de pe etaj, nu doar din timpul orelor.

 

Dida Ghiță, administrator, de 20 de ani în școală

Ghiță se îngrijește de spațiul școlii, fie că asta înseamnă holuri, clase, curtea școlii, terenul de fotbal sau autobuzele școlare, și ține nevoile administrative sub control. Lucrează cu aproape toată echipa auxiliară și administrativă a școlii – până la pază, mecanic și fochist, cărora le asigură și planifică concediile de odihnă.

Vacanța de vară e mai lejeră pentru ea doar din punct de vedere fonic. Sunt zile în care pleacă la șase după-amiaza din școală. În luna august – perioada igienizării, zugrăvelii, tencuielii, dezinsecției, deratizării – o prind și sâmbetele și duminicile în școală. Tot atunci pregătește clasele și microbuzele școlare, se ocupă de inspecția tehnică periodică, achiziționează rovinietă și asigurare, verifică licența de transport și buna funcționare a vehiculului. Își ia între cinci și zece zile de concediu pe vară și rareori face schimb cu cineva. Dacă pleacă, își planifică treaba minuțios înainte și lasă totul organizat.

 

Mariana Tănase, învățătoare, de 29 de ani în învățământ, de 4 ani în școala nr. 1 din Buftea

De trei ani, Tănase ține în fiecare vară ateliere de dezvoltare personală și colaborare pentru copii. Spune că îi ajută pe cei mici să se cunoască mai bine în medii informale, prin vizite la muzee și prin jocuri de autocunoaștere. Într-un an, spre exemplu, a organizat atelierul „Șotron” împreună cu cei de la Asociația OvidiuRo. În fiecare vară, tematica se schimbă. Uneori se concentrează pe copiii care sunt aproape de abandon școlar sau au nevoie de ajutor suplimentar. Reușește să facă asta alături de un psiholog și câteva colege – patru ore pe zi timp de două săptămâni pentru aproximativ 25 de copii.

Pe lângă ateliere, Tănase organizează câte-o tabără de șase-șapte zile, pentru copii din clase diferite. Spune că e mai ușoară activitatea de vară pentru că nu mai trebuie să corecteze lucrări sau să gândească teste pentru copii, dar nici organizarea atelierelor – mai ales când presupune și muncă de cercetare pentru alegerea tematicii – nu e chiar o muncă de neglijat.

 

Aretinica Rudeanu, director și profesor de limba și literatura română, de 32 de ani în școală, de 6 ani director

Ca director de școală, Rudeanu își ia maximum o săptămână de concediu vara. Are acte de emis și închis aproape zilnic: foi matricole și registre, plus cataloage de finalizat. Deși nu ia parte la toate activitățile de peste vară – igienizare, tencuială, reparații – Rudeanu rămâne în instituție și veghează la buna funcționare a lucrurilor. Pentru că sunt aproximativ 1.500 de copii în școală, lucrurile se uzează rapid în timpul anului – trebuie înlocuite uși, yale, geamuri, uneori parchet – astfel că toate reparațiile de acest gen sunt o prioritate în vacanța mare.

Până în vara aceasta, școala a avut parteneriat cu Fundația Ciprian Marica, cu ajutorul căreia a organizat ateliere vocaționale, de pictură, de vorbit în public. Anul acesta se desprind de fundație însă, „îi lăsăm să ajute și alte școli din oraș”. Rămân în parteneriat cu Centrul Cultural Buftea, astfel că organizează în continuare ateliere de vară pentru copiii care nu-și pot permite tabere.

 

Maria Lameși, bibliotecară, de 30 de ani în școală

Lameși își ia concediu de obicei în august, atunci când în școală începe forfota igienizării. Până atunci însă, adună și grupează manualele pentru începerea anului următor, face procese verbale și dă comenzi pentru manuale și rechizite școlare. Ca să verifice titlurile lipsă, face un inventar prin sondaj. Iar pentru că primește multe donații de cărți pe timpul anului, abia vara reușește să le înregistreze. Și în registrul fizic, și în cel informatic. Pune tichete, face file și registre de inventar, le clasifică pe domenii și le alocă un număr specific de clasificare. Scrisul caligrafic îi trădează spiritul metodic și organizat.

 

Gabriel Frangu, electrician, mecanic, social media manager, de 22 de ani în școală

Frangu e la bază electrician, însă face de toate. De la mici reparații în școală – reparat bănci, schimbat becuri, bătut cuie – și până la site-ul și conturile de socializare ale școlii (Facebook și YouTube), făcute tot de el. Face și designul diplomelor celor mici, din pasiune. A învățat de la fiul său.

Munca lui e mai lejeră vara pentru că nu sunt copiii, astfel că poate face tot felul de reparații în siguranță. În timpul anului, chiar și micile retușuri se fac, în principiu, sâmbăta sau duminica. Concediu își ia la începutul verii, după sesiunea de examene. E nevoie de el în școală mai mult în august.

 

Ana Nistor, parte din personalul de curățenie, în școală de anul trecut

Vara, ziua ei începe un pic înainte de ora opt în birourile personalului administrativ. Face curățenie, strânge gunoiul, spală pe jos și-apoi urcă la etaj. Fiecare om din personalul de curățenie – sunt trei în total – este responsabil de câte-un palier. Înainte de Evaluarea Națională și alte testări sau corigențe, Nistor face curat și pregătește clasele pentru elevi. După ce se termină, strânge mobilierul în mijlocul clasei și acoperă parchetul, pregătindu-le pentru igienizarea din august.

Și pentru Nistor e mai lejeră munca din timpul verii. Pentru că în timpul anului copiii fac „dezastru” pe măsura energiei lor, vara e și liber și liniște. Are concediu aproximativ trei săptămâni, planificat de obicei înaintea lunii august.

 

Marian Florin Toma, paznic, de 12 ani în școală

Lucrează în ture de 24 de ore indiferent că e vară sau iarnă, însă în vacanță mai degrabă păzește școala și echipamentele din interior. În timpul anului școlar, prioritatea sa este supravegherea copiilor – „trebuie să fiu atent să nu intre cu droguri în școală, să nu se încaiere” –, deci răspunderea e mare.

Școala intră în reparații vara, iar el, alături de ceilalți doi paznici, se ocupă de curățenia din curtea școlii – vopsit garduri, văruit borduri, tuns iarba. Uneori îl vizitează patrulele de Poliție și Jandarmerie noaptea, dau ronduri în preajma școlii și se asigură că e totul în regulă.

Daia (Diana) Grigore

Ilustratoare

A început să deseneze personaje cu părul colorat când nu și l-a mai vopsit pe al ei. 

Nicoleta Rădăcină

Reporter

Reporter și iubitoare de ratoni. Crede că jurnalismul e superputerea ei. 

CUVINTE-CHEIE

profesor vacanță administrativ