Alte articole

Cancelarie

Gradațiile de merit nu vor mai fi evaluate de inspectorate, ci de consiliile de administrație din școli. Cum a devenit excelența didactică „o goană după adeverințe”

de Andreea Archip

În jur de 27.000 de profesori din România, adică 16% din totalul cadrelor didactice, sunt eligibile pentru gradație de merit. Asta înseamnă un plus de 25% la salariu pentru cinci ani. Mai multe voci din sistem acuză însă că nu „meritul” este cel premiat în realitate, ci abilitatea unor cadre didactice de a aduna sute de adeverințe de la tot felul de evenimente mai mult sau mai puțin relevante. Constantin Lomaca, profesor în Germania, explică pentru Școala 9, criteriile care ar trebui să stea la baza creșterii salariilor profesorilor. Alți cinci profesori din țară spun de ce nu funcționează regulamentul existent.

25.08.2022
Laborator

„Nu îmi mai recunosc copilul!”. Relațiile romantice la adolescență

de Carmen Buțerchi Foto: Dumitru Angelescu

Părinții n-ar trebui să ironizeze sau să bagatelizeze relațiile romantice ale adolescenților lor, ar fi bine să le ofere spațiu și să le respecte intimitatea. E important să le spună adolescenților mai des că le sunt alături și să nu forțeze dialogul, atunci când aceștia nu sunt pregătiți. Psihoterapeuta Carmen Buțerchi explică ce anume se întâmplă cu copiii când pășesc în adolescență și le oferă părinților o serie de sfaturi pentru a parcurge alături de aceștia, sănătos, vârsta marilor schimbări și primii fiori ai dragostei.

18.12.2021
Laborator

[Cum te simți] Studentă la Psihologie cu tulburare borderline: „Ca viitor psihoterapeut mi-aș dori să ajung în iadul în care se află fiecare și să ieșim de acolo împreună”

de Medeea Stan. Ilustrație: Alina Marinescu

„Din adolescență am simțit că ceva e în neregulă cu mine, dar nu puteam să spun ce”, explică Bianca, 23 de ani, în acest articol din seria Școala 9 „Cum te simți”, despre sănătate mintală. În copilărie, când rămânea singură cu mama ei, căci tatăl pleca din oraș cu munca, Bianca se temea permanent. Mama fetei era diagnosticată cu tulburare bipolară, iar Biancăi i se părea imprevizibilă mereu. Acum câteva luni, Bianca, studentă la Psihologie în Cluj, a mers la psihiatru și a aflat că are și ea o afecțiune psihică, tulburare de personalitate borderline, și atunci a început să se înțeleagă mai bine. 

06.11.2022