Cum scăpăm de narațiunea „băieții nu plâng”. Un nou studiu arată că și ei trebuie învățați să-și exprime sentimentele

Cum scăpăm de narațiunea „băieții nu plâng”. Un nou studiu arată că și ei trebuie învățați să-și exprime sentimentele

Educatorii trebuie să îi încurajeze pe băieți – copii sau adolescenți – să își exprime vulnerabilitățile și să scape de prejudecăți. Violența nu face parte din identitatea masculină, subliniază cercetătorii, deși această idee a rămas înrădăcinată în viziunea multor tineri. Rezolvarea conflictelor prin violență sau dezvoltarea unei imagini de „dur” nu ar trebui să mai facă parte din educația băieților. 

11.11.2022

de Alexandra Șerban

Băieții ar trebui să fie încurajați să-și exprime emoțiile și să ignore stereotipurile de gen, susține echipa de cercetători a Global Boyhood Initiative, citată de The Guardian.

Cofondată de ONG-ul american pentru egalitate de gen Equimundo și de organizația caritabilă pentru violență împotriva femeilor Kering Foundation, din Franța, Global Boyhood Initiative are scopul de a schimba perspectivele privind educația băieților încă din copilărie și adolescență, încurajându-i să vorbească despre sentimentele lor și să lupte cu inegalitatea și bullying-ul. Proiectul se adresează adulților, cărora vrea să le ofere instrumentele necesare pentru a crește copii care, la maturitate, să îmbrățișeze o masculinitate sănătoasă. 

Recent, a fost lansat studiul „The State of UK Boys” – pe modelul anterior al „The State of America’s Boys” – care reunește rezultatele unor cercetări academice din ultimii 20 de ani, cu opiniile a 15 specialiști în domeniile genului, masculinității și copilăriei la băieți. 

Atitudinile bărbaților au o influență asupra vieții femeilor

„Felul în care se comportă băieții și bărbații face o diferență enormă în viața fetelor și a femeilor, precum și a persoanelor cu alte identități de gen, în toate aspectele vieții”, a declarat David Bartlett, unul dintre autorii raportului. 

De la hărțuirea sexuală și violența bazată pe gen și până la diferența între salariile femeilor și bărbaților sau ruperea relațiilor, atitudinile și comportamentul băieților și bărbaților au o influență foarte mare. Așadar, trebuie să creștem o generație de băieți care sunt capabili să construiască și să mențină relații sănătoase, respectuoase și atente cu oameni de toate genurile și să nu fie influențați de stereotipuri de gen restrictive. - David Bartlett, autor Global Boyhood Initiative

Raportul de 35 de pagini susține că, pe măsură ce ideile despre gen și copilăria băieților se schimbă și devin mai fluide, noțiunile tradiționale de masculinitate – de pildă, abilitățile fizice, sexuale și intelectuale – precum și heterosexualitate domină în continuare. 

Cercetările arată și că cei mici înțeleg „violența reală” ca având loc între bărbați. Au dificultăți, însă, în a percepe sau a numi alte acte ca fiind violență – de pildă, violența între colegi și frați sau violența emoțională și sexuală din școli sau de acasă.

La orele de sport se exersează inegalitatea de gen

În cadrul școlilor, cele mai problematice activități în ce privește inegalitățile de gen sunt orele de educație fizică și sport. Conform cercetărilor, de cele mai multe ori, cei care se descurcau bine la sport beneficiau de o popularitate mai mare, în vreme ce cei care nu atingeau idealurile de masculinitate atletică erau excluși și umiliți, fiind descriși drept „fătălăi”.

„Pentru a combate în mod eficient violența împotriva femeilor și a fetelor, e esențial să abordăm originile acestei violențe. Kering Foundation e mândră să fie cofondator al Global Boyhood Initiative. E o oportunitate să muncim direct cu generațiile mai tinere, care pot să modeleze un viitor mult mai echitabil”, a spus și Céline Bonnaire, director executiv la Kering Foundation.

Atitudinile feministe îi pot ajuta și pe băieți

Violența a devenit o componentă normală a identității unui bărbat, iar asta face ca tinerii să vadă violența drept o etapă naturală a dezvoltării, scrie Laura Bates, într-un articol de opinie de pe The Guardian, vorbind despre raportul Global Boyhood Initiative. Laura Bates este o scriitoare feministă din Marea Britanie și colaborator al Women Under Siege Project din New York.

„De prea mult timp am fost încurajați să vedem provocările băieților și bărbaților ca fiind diferite de nevoile femeilor și fetelor – iar această dezbatere aproape că a atins punctul de fierbere”, spune Bates. 

Scriitoarea susține că cei care susțin că „bărbații sunt sub asalt” când vine vorba de astfel de teme provoacă mai mult rău. Îl dă exemplu pe Andrew Tate, un fost kickboxer, milionar, care se autodescrie „misogin”, care a făcut o campanie acerbă pe TikTok pe ideea victimizării bărbaților. În august 2022, Tate a fost interzis pe Facebook și Instagram. Având în vedere că majoritatea băieților de 15-16 ani declară că petrec peste șase ore pe zi pe internet, „să vadă un astfel de conținut poate avea un impact major asupra vieților și bunăstării lor”, argumentează britanica. 

În loc ca feminismul să dăuneze băieților, raportul constată că opusul e adevărat: contestarea violenței masculine și a misoginiei, încurajarea diferitelor tipuri de masculinitate și considerarea femeilor drept aliate, toate acestea contribuie la o mai bună sănătate mintală și un nivel de educație mai bun în rândul băieților. - Laura Bates, scriitoare britanică

„Vechea narațiune «băieții nu plâng», care spune că bărbații nu ar trebui să fie vulnerabili cu privire la sentimentele lor, face parte din același sistem care portretizează fetele drept «hormonale», «isterice» și nepotrivite pentru anumite alegeri în carieră”, argumentează Bates. „Poate sună învechit, Tate și cei ca el care spun că femeile ar trebui să «tacă naibii din gură, să aibă copii, să stea acasă și să prepare cafea» reprezintă un nou prezent îngrozitor. Să recunoști asta nu înseamnă să subminezi sau să ignori nevoile băieților, ci să găsești modalități pentru a le satisface. Băieții noștri merită mai mult decât să fie folosiți ca scut pentru provocatorii anti-feminiști, care au mai mult interesul să aprindă «războaie culturale» decât să-i ajute”, conchide Laura Bates. 

Alexandra Șerban

reporter

Este jurnalistă din 2014. A crescut cu vorba lui George Costanza: „I like to get the daily news”.

CUVINTE-CHEIE

educatia baietilor cum sa educi baietii educație masculina studiu