Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spunea în august 2021 că neregulile găsite la ARACIP „sunt atât de grave încât depășesc limitele de competență ale Ministerului Educației”. „Raportul Corpului de control a fost trimis astăzi (3 august, n.r.) către Curtea de Conturi, către Agenția Națională de Integritate și către Parchetul de pe lângă Judecătoria București”, a continuat ministrul.
Printre problemele semnalate au fost:
- comunicarea defectuoasă cu furnizorii de educație, școlile de stat și private;
- încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese, dosare în care conducerea ARACIP avea dublă calitate, de reclamant - persoană fizică și de pârât în calitate de reprezentant al instituției;
- nereguli la stabilirea taxelor de autorizare și acreditare;
- nereguli în registrele de intrări-ieșiri.
După jumătate de an de la conferința de presă în care erau făcute publice aceste probleme, Școala 9 a cerut instituțiilor sesizate atunci de Ministerul Educației să ne spună în care stadiu se află verificările sale. Am aflat că lucrurile stau aproape la fel ca în vara anului trecut.
Curtea de Conturi ne-a explicat în scris că își decide, potrivit legii, autonom programul de activitate și singurele instituții care îi pot cere controale sunt Camera Deputaților sau Senatul.
„Până în prezent nu a fost efectuată nicio misiune de audit la Agenţia Română de Asigurare a Calității în învăţământul Preuniversitar, urmând ca, în măsura în care fondul de timp si resursa umană disponibilă ne vor permite, să fie inclusă în Programul de activitate pe anul 2022 o acţiune de verificare a entității”, a fost răspunsul Curții de Conturi.
Agenția Națională de Integritate și Parchetul nu dezvăluie nicio informație
Între timp, nu a fost inclusă și ARACIP pe programul de activitate din acest an. Există însă și urmează să fie verificată de Agenția Națională de Integritate (ANI). Aceasta este o altă instituție căreia Ministerul Educației i-a cerut verificări. ANI a răspuns că și dacă ar avea o acțiune în curs, nu e obligată să facă publice informațiile:
„Întrucât lucrările aflate pe rolul Agenției Naționale de Integritate, în cazul în care acestea există, nu sunt informații publice, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 176/2010, inspectorul de integritate va comunica stadiul evaluării precum și soluția dispusă, în mod exclusiv, persoanei evaluate, precum și petentului.”
Parchetul de pe lângă Tribunalul Sector 1, o altă instituție către care oficialii Ministerului Educației au trimis raportul de la ARACIP, are un dosar pe rol. „Având în vedere că informaţiile solicitate de dumneavoastră intră în sfera informaţiilor cu privire la date personele, întrucât se referă la anumite persoane fizice identificate, acestea sunt exceptate de la liberul acces la informații de interes public și nu vă pot fi transmise.”
Interese „private”
Șerban Iosifescu, președintele ARACIP de atunci, a decis să nu mai ceară prelungirea mandatului său chiar în perioada dezvăluirilor făcute de Sorin Cîmpeanu. În ceea ce privește acuzațiile ce se aduceau instituției pe care o reprezenta, acesta a invocat presiuni din partea reprezentanților școlilor private. „Ei doresc ca toate școlile private să fie ca mielul care suge de la două oi: să primească bani și de la stat, și de la privat. Toate controalele au fost declanșate în zile care coincid cu anumite refuzuri din partea ARACIP sau acțiuni din partea mea sau altor angajați din ARACIP care au deranjat persoane din Ministerul Educației”, spunea atunci Iosifescu, într-un interviu pentru Școala 9.
Între timp, agenția este în proces de reformare și se lucrează la modificarea regulamentului de funcționare. Ministerul Educației a organizat o dezbatere publică cu această temă în a treia zi de Crăciun anul trecut, de la ora 8 dimineața. Acest lucru care i-a adus o serie de critici că ar fi dorit să împingă anumite modificări ce ar fi favorizat școlile particulare, fără o dezbatere reală.