Un copil care învață într-un mediu în care lipsesc resursele – materiale, emoționale, simbolice – nu are întotdeauna luxul de a ținti visele direct. Mai întâi, trebuie să simtă că are voie să întrebe. Și, pentru asta, lucrăm în echipă.
Fete și băieți împletesc împreună
La acest centru de stat vin copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani dintr-o zonă marginalizată a municipiului Oradea. Centrul e frecventat, în medie, de 50 de copii, care sunt selectați pe baza unor criterii de eligibilitate stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare a acestuia.Tot aici, deși nu lucrăm în laboratoare de fizică sau cu table inteligente, ne străduim să facem Rai din ce avem.
Dar ce avem? În dulapurile din sălile de recreere și socializare avem – printre altele – magneți, sfoară, bicarbonat de sodiu... dar și kituri de brodat pentru etamină, de cusut, plastilină și bețișoare. Și, mai ales atunci când contează, niște timp de calitate pentru ei. Nu facem doar teme (deși avem și o componentă de after-school), ci și sport, știință, grădinărit, creație și artă; dacă au șansa de a deveni buni, sau chiar cei mai buni, la ceva, suntem convinși că merită să și numească acel ceva, atunci când vor ajunge adulți.
Pentru activitățile educaționale, suntem o echipă formată din patru pedagogi sociali și un educator. Eu sunt pedagog social. Lucrăm full-time, timp de câte opt ore pe zi, și ne bucurăm împreună de rezultatele activităților noastre - cu atât mai mult cu cât facem echipă pentru a învăța unul de la celălalt. Asta face ca intervențiile noastre să fie focalizate pe nevoile copiilor, pentru că fiecare dintre aceștia merită să vadă puterea exemplului în fiecare zi.
Niciunul dintre noi nu ne considerăm mai bun sau mai puțin bun decât celălalt. Și acesta e un lucru care, consider, ne e cât se poate de ajutor atunci când educatoarea centrului ne cheamă să stabilim împreună programul educațional pentru săptămâna care începe. Practic, fiecare zi își are locul și menirea ei: ținem cont și de necesitățile și de nivelul educațional pe care copiii le au și încercăm, astfel, să-i ajutăm să iasă cu întrebările lor în lume.
Unii dintre ei, probabil, și-au văzut bunicile croșetând și brodând și au vrut să aibă ocazia să învețe și ei. Și atunci, una dintre colege zice „Uite, o să-i întreb pe cei care vor și ne apucăm împreună, ca să pot să-i învăț”. Și așa s-a și întâmplat – fete și băieți deopotrivă au venit ca să afle ce taine poate să ascundă o astfel de artă. Unul dintre elevii de clasa a V-a chiar s-a apucat să le „predea” și colegelor lui cum să lucreze pe modelele pe care le căutăm. Și același băiat e cel mai bun și pe terenul de fotbal; o dovadă, printre multe altele, că îți poți dezvolta abilități de viață chiar dacă unii din jurul tău îți spun „ești băiat, ce-ți trebuie să știi să croșetezi?”.
De altfel, înotătorul britanic Tom Daley, cu cinci medalii olimpice la activ, a făcut valuri când a fost surprins împletind, în tribune la Jocurile de la Paris. De ce nu și fotbalistul nostru?