Educația în lume. A început testarea vaccinurilor anti-Covid pe copii. Danemarca vrea să expulzeze copiii sirieni refugiați

Educația în lume. A început testarea vaccinurilor anti-Covid pe copii. Danemarca vrea să expulzeze copiii sirieni refugiați

Camera Deputaților a Spaniei a adoptat o lege pentru combaterea violenței la adresa copiilor, care prevede, printre altele, ca faptele de violență împotriva copiilor să se poată prescrie abia când victima face 35 de ani. ONG-ul Salvați Copiii Siria le reproșează autorităților daneze că vor să expulzeze copiii sirieni refugiați, iar în SUA a fost depus un proiect de lege privind eliminarea taxelor de școlarizare pentru tinerii din medii dezavantajate. În același timp, marile companii de vaccinuri anti-Covid au început testările pentru imunizarea copiilor. 

25.04.2021

Florinela Iosip

Spania: Camera Deputaților a adoptat o nouă lege privind combaterea violenței la adresa copiilor


Scopul legii este de a schimba paradigma modului în care este înțeleasă apărarea drepturilor copiilor - așa cum legea privind violența de gen a contribuit la schimbarea atitudinilor legate de violența împotriva femeilor. Noile prevederi garantează drepturile copiilor împotriva tuturor formelor de violență, de la violența fizică și sexuală la hărțuirea online. Totodată, sunt prevăzute măsuri pentru creșterea nivelului de conștientizare a violenței împotriva minorilor, cât și pentru identificarea, protecția și despăgubirea victimelor, scrie El Pais.


Legea urmărește și să pună capăt impunității infracțiunilor grave împotriva copiilor, cum ar fi pedofilia, prin extinderea termenului de prescripție. Conform legii actuale, prescripția pentru infracțiunile sexuale împotriva copiilor este luată în considerare din momentul în care victima devin majori. Conform noii legislații, aceasta va fi luată în considerare de când victima împlinește 35 de ani. Experții în domeniu spun că o astfel de reglementare este importantă având în vedere că adulții agresați în copilărie realizează târziu ceea ce li s-a întâmplat din cauză că și-au reprimat abuzul.


Copiii și adolescenții reprezintă aproape jumătate din victimele abuzurilor sexuale din Spania, mai notează publicația spaniolă. 


Danemarca: ONG-urile critică intenția de deportare a copiilor sirieni refugiați


Autoritățile daneze sunt acuzate de un ONG pentru Drepturile Copilului că pun în pericol viitorul a zeci de copii refugiați din Siria dacă îi trimit înapoi în țara lor natală. Este vorba de cel puțin 70 de minori care riscă să fie expulzați din Danemarca, potrivit Organizației Salvați Copiii din Siria, notează Euronews.


Avertismentul organizației vine după ce guvernul danez a afirmat că ia în calcul să nu le mai prelungească permisele de ședere fiindcă situația privind securitatea din anumite regiuni din Siria s-a „îmbunătățit” semnificativ. Pe de altă parte, reprezentanții de la Salvați Copiii spun că Siria încă nu este o țară sigură, motiv pentru care tinerii sirieni nu vor să-și construiască un viitor în țara lor de origine.


SUA: Proiect de lege pentru scutirea familiilor sărace de taxele de școlarizare


Senatorul Bernie Sanders și Pramila Jayapa, membră a Camerei Reprezentanților, au depus un proiect de lege care ar scuti familiile cu venituri sub 125 de mii de dolari pe an de taxele de școlarizare pentru universități. Această măsură a fost susținută și de președintele Joe Biden în campania electorală, scrie The Huffington Post.


Legislația are în vedere și o investiție de 10 miliarde de dolari în instituțiile de învățământ superior pentru tinerii de culoare sau din alte comunități minoritare. Pentru a acoperi costurile implementării proiectului, Bernie Sanders și Pramila Jayapa propun noi impozite pentru Wall Street. Suma colectată de pe urma acestor taxe în următorii 10 ani ar fi de 2,4 de mii de miliarde de dolari.


Anglia: Rezultatele la Matematică de la testările PISA ar fi mai slabe


Cea mai recentă evoluție a Angliei în privința rezultatelor de la testările PISA se bazează pe date care nu sunt reprezentative pentru populația sa de elevi, susține Institutul de Educație din cadrul UCl (University College London). La testări ar fi trebuit să participe mai mulți copii din medii dezavantajate pentru a avea un eșantion care să reflecte mai îndeaproape realitatea, afirmă cercetătorii de la UCL.


Dacă s-ar fi procedat așa, Anglia ar fi trebuit să fie cu între 9 și 11 locuri mai jos în clasamentul rezultatelor la Matematică, mai arată cei de la UCL, potrivit The Guardian. Aceeași problemă apare și în cazul elevilor din Țara Galilor.


Pfizer și Moderna au început testarea vaccinurilor anti-Covid pe copiii sub 12 ani


În anumite privințe, studiile în privința vaccinului pentru copiii sub 12 ani se desfășoară la fel ca cele pentru adulți, relatează revista Nature. Primii cărora li se va administra vaccinul vor fi copiii cei mai mari. Apoi, se va merge treptat până la bebelușii de șase luni. Cercetătorii vor testa diferite doze de vaccin pentru a găsi cantitatea care să imunizeze copiii cât mai mult și cu cât mai puține efecte secundare.


Odată identificată doză ideală, câteva mii de participanți vor primi două doze de vaccin sau o injecție placebo. Cercetătorii vor urmări copiii apoi, luni sau chiar ani, pentru a vedea cât de sigure și eficiente sunt vaccinurile.


Când participanții la studii sunt copii, tutorele lor legal trebuie să-și dea acordul. Însă dacă minorii „sunt suficient de mari“ pentru a înțelege procesul de vaccinare, mai explică oamenii de știință citați de Nature.


Cererea de laptopuri și de tablete din partea școlilor a crescut la nivel global cu 70% anul trecut față de 2019


La mai bine de un an de când pandemia a mutat școala în online, comenzile școlilor pentru tablete și laptopuri continuă să crească, spune Michael Boreham, consultant pentru tehnologia educației la Futuresource Consulting (firmă de cercetare și consultanță din Marea Britanie).


Comenzile sunt atât de multe încât companiile distribuitoare nu mai fac față, notează Ed Week - Market Brief. Iar asta întârzie sosirea dispozitivelor la elevii și profesorii care au nevoie de acestea. În multe cazuri, comenzile plasate în iunie anul trecut n-au fost trimise până în decembrie. Anul acesta încă se livrează comenzi din ultimele șase luni ale anului 2020.

Futuresource Consulting estimează că 51 de milioane de tablete și laptopuri au fost expediate către școli din întreaga lume, depășind cifra de 36 de milioane de dispozitive proiectată de firmă, respectiv cele 30 milioane livrate în 2019.

Foto: Shutterstock

Florinela Iosip

reporter

Învață să cunoască oameni și să scrie din 2016. A lucrat la Realitatea TV, Adevărul și Libertatea, unde este reporter și acum. 

CUVINTE-CHEIE

educatia in lume violență copii universitati sua bernie sanders vaccinuri copii