Planurile-cadru se referă la documentul emis de Ministerul Educației care cuprinde obiectele de studiu pentru fiecare clasă, diferențiat pe profil și specializare, cu numărul de ore din fiecare materie care intră în orarul săptămânal.
Acum, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică ce propune să învețe fiecare elev care va intra la liceu în 2027 și se vor primi propuneri și obiecții timp de o lună.
Durata anului de studiu va fi pentru toți liceenii de 36 de săptămâni, cu excepția clasei a XII-a, când va fi de 34 de săptămâni. Sunt incluse programele „Școala altfel” și „Școala verde”.
Ce învață fiecare copil este separat pe trei segmente curriculare:
- trunchi comun - TC, adică materiile pe care le vor învăța toți elevii, obligatoriu, indiferent de filieră, profil și specializare;
- curriculum de specialitate - CS - disciplinele celor înscriși la o anumită specializare și profil;
- curriculum la decizia elevului din oferta școlii - CDEOȘ - disciplinele opționale din care liceenii își pot alege.
De ani de zile elevii au cerut ca ei să poată alege mai multe discipline pe care le consideră absolut necesare, precum educație sexuală, financiară și emoțională. „Să fim învățați lucruri basic despre viață”, au răspuns la un sondaj realizat de Școala9. Cam cum se întâmplă în SUA, unde 80% dintre discipline sunt selectate de elevi. La noi vor fi doar 75% și numai în clasa a XII-a, un progres, totuși.
Revenind, fiecare dintre materiile incluse în TC, CS ȘI CDEOȘ au o pondere diferită pe măsură ce elevii cresc. De pildă, un elev de la un liceu teoretic începe clasa a noua având doar 15% din materii alese de el, doar până la 3 ore, ca până la clasa a XII să ajungă la până la 75% materii opționale până la 8 ore.
Noutatea aici este că aceste materii opționale se pot desfășura cu elevi de la clase diferite. Adică un elev de clasa a X-a care alege să învețe „Istoria comunismului”, să spunem, s-ar putea să aibă colegi la această disciplină și de la a XI-a și a XII-a, de exemplu. Nu a fost explicat cum se va întâmpla asta concret, dar urmează.