Peste 200 de elevi de gimnaziu și de liceu au răspuns la chestionarul „Dragi elevi, ce fel de școală vă doriți?” pe care Școala 9 l-a lansat în vară. Copiii și adolescenții cred că școala ideală are materii actualizate, infrastructură modernă, băi curate și profesori implicați. Nu le place însă că nu au suficiente activități extrașcolare și că orele nu sunt interactive, adaptate la ei. Elevii îi apreciază cel mai mult pe profesorii care îi inspiră și au simțul umorului, care au răbdare și sunt empatici.
În acest al patrulea episod, prezentăm ce își doresc elevii de la programa școlară.
„Să fim învățați lucruri basic despre viață”
La întrebarea dacă și-ar dori ca programa școlară să fie parțial personalizată, cu materii alese de fiecare elev, aproape 90% au răspuns „da”. La întrebarea despre disciplinele pe care le-ar vrea în orar, elevii au spus, printre altele, ore de orientare în carieră, educație psihologică, cursuri de prim-ajutor, educație juridică, educație rutieră, ore de nutriție și de gătit, educație ecologică și de mediu și alte „discipline care să mă pregătească pentru viață”.
Cel mai des au fost menționate educația sexuală și educația financiară. Unii copii vor, de asemenea, educație media și să învețe cum să recunoască un fake news.
„Limbi străine noi, educație sexuală și chiar nutrițională, educație juridică, sporturi mai diverse, educație financiară și poate chiar un opțional de how to do it prin care să fim învățați lucruri basic despre viață deoarece nu toți părinții se implică în educația copiilor”, a răspuns un elev.
„Discipline care să mă pregătească pentru viață, să știu de unde pot începe, să știu cum să fac bani, să știu cum să-mi gestionez banii, să știu cum să am grijă de mine și persoanele din jurul meu etc. Aceste lucruri lipsesc cu desăvârșire”, a scris un alt tânăr.
Ce discipline noi ți-ai dori în orar?
Elevii au răspuns*:
- Educație sexuală, cum să plătești taxe, ce este o chitanță, economie de bază în școli și licee, cum să te iubești pe tine însuți, cum să nu intri în depresie, cum să nu devii dependent de social media, cum să te protejezi și cum să reacționezi în cazul unui atac (furt, viol, abuzare fizică sau online), acceptarea tuturor genurilor și sexualităților oamenilor (comunitatea LGBT), cum să accepți persoane cu diverse boli (autism, sindrom down, HIV cancer etc.) și cum să încerci să le ajuți, cum să nu devii un bully etc.
- Istoria religiilor, astronomie, educație sexuală (în care copiii să învețe despre faptul că există persoane non-heterosexuale și că nu este greșit să vezi două persoane homosexuale afișându-se pe stradă, să învețe despre rasism, misoginism, xenofobism etc.), educație psihologică (nu ceea ce se învață acum la Psihologie).
- Educație financiară, management, marketing, bucătărie, grădinarit, educație sexuală, o materie pentru autocunoaștere și dezvoltare personală, dar toate aceste discipline au nevoie de profesori capabili și care vor să își predea materia, nu să fie doar „ore de stat degeaba” fiindcă există deja destule astfel de ore.
- Aș dori să existe o oră de orientare în carieră, care ar explica cum funcționează admiterea la universitate, cum găsești un job etc. Știu că în clasa a 8-a am avut câteva lecții orientative, dar aș prefera să se pună mai mult accent pe aceste informații în liceu.
- Educație despre viață, cum să plătim o factură, sa luăm un credit, ce să facem când mergem la doctor de unii singuri, cum ar trebui să fie primul job etc. De asemenea, educație sexuală în școli, fără ca biserica să se amestece în asta.
- Chestii de care avem nevoie de zi cu zi. De exemplu, să învățăm despre nutriție și să avem ore de gătit sau ceva cum să ne dăm seama ce am vrea să facem pe viitor.
- Educația sexuală, deoarece este o problemă foarte gravă în zilele noastre, copiii n-au parte de discuții despre educația sexuală și este un subiect tabu.
- Educație financiară, educație juridică, educație pentru viitorul adult, educație pentru sănătate și o oră de dezbatere, în care elevii să se exprime liber.
- Ore de citit, mai mult sport, ore de gătit și de aplicații practice (să învățăm cum sa schimbăm un bec, cum să coasem, cum să plantăm o flare etc.).
- Combaterea fake news, istorie și geopolitică modernă și contemporană, ore de artă (inclusiv sculptură, design, olărit), orientate spre practică.
- Ore în care să învățăm să acordăm primul ajutor în diferite situații. Ore în care să învățăm despre sănătatea noastră mentală.
- Educație sexuală, reguli de bune maniere, cum să te comporți civilizat, siguranța în situații de risc, sănătate.
*Unele răspunsuri au fost scurtate și corectate.
Foto: Vlad Chirea