Oamenii de știință de la Universitatea British Columbia Okanagan din Canada au analizat obiceiurile alimentare ale 12.000 de studenți din China.
În timp ce stresul și anxietatea tinerilor în facultate îi fac să mănânce mai mult decât de obicei, există și reversul: consumul alimentelor bogate în zahăr și calorii pot duce la obezitate și la o multitudine de alte probleme cronice, precum obezitatea, problemele respiratorii și depresia.
Și alte cercetări precedente au stabilit legături clare între obiceiurile alimentare și boli cronice, dar studiul din Canada arată și o corelație între alimentație și infecții gripale și diaree.
Pentru a preveni ca aceste boli și afecțiuni să apară la maturitate nu este suficient ca studenții să fie învățați despre alimentația sănătoasă în facultate. Instituțiile de învățământ ar trebui, de asemenea, să ofere tinerilor opțiuni sănătoase de alimente, spun autorii studiului.
O dietă echilibrată trebuie să asigure toți nutrienții, carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine, minerale și apă, necesari bunei funcționări a organismului, pentru energie și imunitate.
Un regim alimentar bogat în toate cele enumerate mai sus previne bolile de inimă, diabetul, anumite tipuri de cancer și obezitatea.
Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate. În jur de 30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani sunt supraponderali, iar aproximativ 20% sunt obezi. Spre comparație, în Danemarca, sub 20% dintre copiii de această vârstă sunt supraponderali și 5% sunt obezi.