Pachețelul pentru școală

Pachețelul pentru școală

Wrap-uri, humus, somon afumat, fructe și prăjituri făcute în casă. Ideile de prânz pentru școală ale mamelor food blogger reinventează clasicul sandvici.

12.10.2018

de Maria Bercea

Acolo unde nu există cantine școlare, iar cornul și laptele oficiale sunt depășite, părinții au două soluții: le dau copiilor ori bani de prânz, ori un pachețel de acasă.

Școala9 a provocat trei mame food bloggers să compună câte un pachețel pentru școală sănătos și gustos, să-l fotografieze și să ne dea detalii despre el. Iată ce a ieșit.

Laura Frunză

Wrap cu brânză tartinabilă, somon afumat şi fâşii de castravete făcute cu dispozitivul de curăţat legume (somonul poate fi înlocuit cu şuncă sau cu fâşii de piept de pui gătit la cuptor), o bucăţică de prăjitură cu zmeură făcută în casă şi câteva fructe.

Timpul de preparare: Maximum 5 minute, dimineaţa, înainte să plece copilul la şcoală.

Costul: Am folosit o treime dintr-o folie de somon afumat de 10 lei, un wrap dintr-un pachet de 6 bucaţi (5 lei), câteva boabe de strugure dintr-un pachet de un kilogram, bastonaşe dintr-un mango întreg (6 lei) şi un singur cub dintr-o tavă mare de pandişpan. Chiar dacă aparent este scump, din banii daţi se pot face mai multe pacheţele. Somonul poate fi înlocuit cu şuncă sau cu fâşii de piept de pui gătit la cuptor.

Cum trebuie să fie un pachețel pentru școală?

„Pachetul trebuie adaptat la vârsta şi gusturile copilului, la perioada de timp pe care o petrece la şcoală şi la momentul în care consumă alimentele. Dacă stă la şcoală până la ora trei, evident vom pune alimente mai rezistente la temperatura camerei. Dacă stă până la 11.30 şi are pauza la 9.30, atunci putem pune şi alimente proaspete, pe care le ambalăm în gentuţe termoizolante. Recomand folosirea caserolelor compartimentate, pentru ca alimentele să nu împrumute gustul unul de la altul, şi evitarea folosirii pe termen lung a pungilor şi şerveţelelor pentru ambalare, ca să nu generăm atât de multe deşeuri.”

 

Alexandra Juncu

Două-trei sandviciuri mici, câteva boabe de strugure (sau alte fructe de sezon), un iaurt mic și o brioșă.

Timpul de preparare: Nu durează mult. Îl pregătim seara și până dimineața stă în frigider.

Costul: Între 10-20 lei.

Rețeta

 1 ciabatta, tăiată longitudinal
 1-2 linguri de pesto de busuioc proaspăt sau din comert
 3-4 felii dulce sopressata (sau alt tip de salam italienesc uscat)
 3-4 felii prosciutto
 3-5 felii de brânză provolone sau mozzarella, sau combinate, sau feta sau alt fel de brânză

Ciabatta se taie longitudinal. Felia de jos se unge cu pesto. Nu folosiți prea mult deoarece pâinea devine moale. Urmează apoi sopressata, apoi prosciutto, apoi feliile de brânză. Deasupra brânzei se adaugă câteva frunzele de busuioc, apoi se pune felia de sus și se închide sandwich-ul.
Se presează sandwich-ul cu palmele, apoi se înfășoară foarte strâns în folie de plastic, se așează în frigider și se presează cu ceva greu.

Cum trebuie să fie un pachețel pentru școală?

„Este important sa conțină produse sănătoase. Multe fructe și legume. Batoane de cereale. Lactate. Pâine integrala sau lipii sau biscuiți. Să fie colorat. Să fie vesel.”


Monica Roșu

Rulou din lipie cu humus, șuncă și fâșii de morcov și un fruct (măr sau mandarină). Poate fi preparat și cu cremă de branză, pesto sau guacamole, felii de somon afumat, fașii de castravete.

Timpul de preparare: Maximum trei minute. Humusul îl facem duminică seară (durează cinci minute) și dintr-o conservă ne ajunge pentru toată săptămâna. Dimineață doar asamblăm lipia și o tăiem în două.

Costul: Aproximativ 5 lei.

Cum trebuie să fie un pachețel pentru școală?

„Să fie pregătit acasă și să conțină o legumă și un fruct.”

Maria Bercea

Editor

Scriitor. Excelolog. Organizator. Părinte.

CUVINTE-CHEIE

nutriție părinte