Desenează, dansează, desenează. Zilele astea îi crește măseaua de minte și se simte mai înțeleaptă.
Andrei, 44 de ani, s-a mutat în Franța, în septembrie 2014, cu soția și fiica lor, care abia terminase clasa zero în țară. Bărbatul povestește pentru Școala9 cum e viața pe băncile unei școli private din sudul Franței.
“Aici toți copiii sunt elevi, nu contează culoarea pielii, de unde vine, cine sunt părinții”, spune Andrei, despre politica de egalitate a unei țări care vineri, 16 octombrie, a suferit o tragedie: un profesor a fost decapitat în apropierea liceului de un extremist, fiindcă le arătase elevilor caricaturile cu Profetul Mohamed, realizate de Charlie Hebdo.
De câțiva ani documentez relațiile sindicale, atât din afară, cât și din interiorul mișcării (Cartel ALFA) unde încerc să descifrez acele relații opace de putere. Greva profesorilor a adus în discuție din nou puterea individului din cadrul sindicatului și cum oamenii pot face gruparea să lucreze pentru ei. Indiferent de presiunile politice, de dorințele președintelui Iohannis ca liderii de sindicat să oprească greva, realitatea arată că totul depinde de oameni, de cei de la nivelul de unitate, din școli și grădinițe.
Meditațiile pot ridica nota la examen a unui elev cu 2-3 puncte, cred profesorii care au participat la cercetarea realizată de Digital Nation, în această vară. În pandemie, prin programul „Gata de Bac”, organizația a oferit meditații online elevilor din provincie la un sfert din prețul pieței. Au vrut să ajungă la cei care nu-și permit să facă pregătire și pasul următor ar fi să meargă și spre elevii care nici măcar nu se înscriu la examenele naționale. Școala 9 a vorbit cu profesorul de matematică Florin Stoica și cu reprezentantul Digital Nation Iris Ursea despre meditațiile online și cum ar putea deveni ele un supliment de încredere pentru grupurile defavorizate.