artistă
creator și cercetător de artă vizuală, dar și mediator cultural și curator independent
„full-time” dedicată artei din 2005
România și alte zeci de state analizează cu seriozitate rezultatele testelor PISA care creează o ierarhie globală a celor mai bune sisteme de educație și își învârt politicile publice în jurul lor. Pe baza rezultatelor de la testele PISA, programul susținut de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) face periodic o serie de recomandări de reformă statelor participante. Totuși, acestea nu se pot aplica peste tot la fel și unor state recomandările pot să dăuneze, potrivit unei specialiste internaționale în educație, fostă directoare a OCDE.
„Părinții din ziua de azi trebuie să lucreze ca și cum n-ar avea copii și să crească copii ca și când nu ar lucra”, spune Ioana Axinte, CEO și cofondatoare One Learning. Cu o experiență în crearea de proiecte educaționale în Marea Britanie, Ioana împreună cu trei prieteni specialiști în IT și dezvoltare profesională, s-au gândit la o soluție ca să-i facă pe părinți și copii să petreacă un timp de calitate împreună. Practic, aleg cât timp au la dispoziție, tema și apoi scutură telefonul și primesc instrucțiunile. ONE Learning a câștigat o finanțare de 7.000 de euro în cadrul competiției Innovators for Children, accelerator pentru start-up-urile din domeniul educației.
Profesorii organizației Teach for Ukraine au făcut traininguri cu psihologi, ca să învețe cum să lucreze cu elevi traumatizați în vremea războiului și cum să facă față propriilor suferințe. În primele săptămâni de război au pierdut-o pe o colegă de 21 de ani într-un atac din nord-estul țării. Construiesc, virtual deocamdată, pentru că predau online, o școală sensibilă la traumă. Am vorbit cu două profesoare și cu CEO-ul organizației despre cum își continuă activitatea și despre cum s-au transformat elevii în ultimele luni.