Bianca Mirică, elevă în clasa a 12-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, este cofondatoare a clubului de lectură The Rory Bookshelf, cel mai mare club de lectură din România, destinat tinerilor pasionați de citit. Pasiunea ei pentru lectură a determinat-o să promoveze constant educația prin cărți și să susțină diversitatea literară. Unul dintre cele mai importante proiecte ale ei a fost organizarea unei conferințe naționale în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, BookTalks, fiind și autoarea studiului „Lipsa autoarelor femei din programa școlară pentru examenul de bacalaureat din România. Importanța includerii perspectivei feminine în curriculumul literar abordat în învățământul liceal”, evidențiind importanța prezenței scriitoarelor în programa școlară din România.
Sunteți cu 7 luni mai aproape de examenul de Bacalaureat și probabil simțiți că nu aveți suficient timp să recapitulați toată materia. În lipsa unei organizări clare, există riscul să lăsați totul la finalul clasei a XII-a și să îngrășați porcul în ajun, cum se spune. Așa că Școala 9 vă vine în ajutor: trei profesori au pregătit pentru voi un plan detaliat de învățare, pe săptămâni, la materiile principale de examen: Limba și Literatura Română, Matematică și Istorie. Vom publica articolele lor în primele trei vineri din lună, la începutul fiecărui modul școlar. Astăzi, profesoara Maria Melente vă ajută să vă așezați frumos cărțile pe birou pentru a parcurge, înainte de vacanța de iarnă, tot ce trebuie să știți despre curentele și genurile literare. Plus câteva tips&tricks ca să învățați ușor și eficient.
Tehnologia a ajuns să fie folosită tot mai des în școli ca instrument de învățare. Popularitatea acesteia a crescut exponențial în perioada pandemiei când școala s-a făcut în cea mai mare parte online, din spatele unor ecrane de laptopuri, telefoane sau tablete. Cu toate acestea, Unesco trage un semnal de alarmă în ceea ce privește calitatea învățării atunci când smartphone-urile sunt folosite în școli, după cum arată The Guardian.
Din totalul de 2.9 milioane de elevi câți sunt în România, 2,1 milioane participă la orele de religie, potrivit unor statistici puse la dispoziția Școala 9 de Ministerul Educației. Pentru aceștia părinții au trebuit să depună o cerere că vor să frecventeze această oră.