colaboratoare

Bianca Mirică

Bianca Mirică, elevă în clasa a 12-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, este cofondatoare a clubului de lectură The Rory Bookshelf, cel mai mare club de lectură din România, destinat tinerilor pasionați de citit. Pasiunea ei pentru lectură a determinat-o să promoveze constant educația prin cărți și să susțină diversitatea literară. Unul dintre cele mai importante proiecte ale ei a fost organizarea unei conferințe naționale în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, BookTalks, fiind și autoarea studiului „Lipsa autoarelor femei din programa școlară pentru examenul de bacalaureat din România. Importanța includerii perspectivei feminine în curriculumul literar abordat în învățământul liceal”, evidențiind importanța prezenței scriitoarelor în programa școlară din România.

Alte articole

Clasă

Olimpic în pandemie

De Roxana Stan, ilustrație de Daia-Diana Grigore

Elevii olimpici sunt dezamăgiți de amânarea fără dată a concursurilor școlare, care le aduceau validare, dezvoltare personală și, nu în ultimul rând, un sens.

24.03.2020
Clasă

Adolescentul de etnie romă care vrea să devină designer vestimentar: „Sunt primul bărbat din familie care nu va face burlane”

Florinela Iosip

Kuna Valentin Gabor are 18 ani, părul blond-castaniu și e mereu atent la cum se îmbracă. Viața lui se învârte între rezolvat variante de Bac acasă la profesoara lui de istorie, desenat rochii inspirate după creațiile caselor de design Dior sau Chanel și familia sa de romi tradiționali, gabori, care fac burlane „de când se știu“. Este primul din familia sa care va da BAC-ul și plănuiește să meargă la facultate. Pe lângă pasiunea pentru modă, vrea să vorbească despre prejudecățile la adresa romilor. „Nu pot să-mi văd doar de pasiunile mele, în timp ce încă sunt români care spun că toți romii sunt hoți sau vor doar să facă mulți copii.“

13.04.2021
Clasă

Mamă și fiu în clasa a patra, într-o școală din Covasna. „Am primit încă o șansă. Nici la mătură nu ne angajează fără școală”

de Andreea Archip Foto: Vlad Chirea

În Harghita și Covasna, un proiect european a adus peste 600 de adulți care au abandonat școala înapoi în bănci. Maria va absolvi clasa a patra în același timp cu fiul ei, Odon și Istvan sunt doi frați de peste 40 de ani care au devenit colegi de bancă. Judit este pentru prima oară într-o sală de clasă la peste 30 de ani. Nici ea, nici celelalte cinci surori ale ei n-au fost la școală. În aceste județe cu rata șomajului peste media pe țară, mai mulți profesori încearcă să-i ajute pe cei fără carte să aibă o altă viață. 

20.03.2023