Bianca Mirică, elevă în clasa a 12-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, este cofondatoare a clubului de lectură The Rory Bookshelf, cel mai mare club de lectură din România, destinat tinerilor pasionați de citit. Pasiunea ei pentru lectură a determinat-o să promoveze constant educația prin cărți și să susțină diversitatea literară. Unul dintre cele mai importante proiecte ale ei a fost organizarea unei conferințe naționale în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, BookTalks, fiind și autoarea studiului „Lipsa autoarelor femei din programa școlară pentru examenul de bacalaureat din România. Importanța includerii perspectivei feminine în curriculumul literar abordat în învățământul liceal”, evidențiind importanța prezenței scriitoarelor în programa școlară din România.
Școala 9 i-a întrebat pe elevi ce vor ei de la școală, cum ar trebui să arate examenele, ce și-ar dori să conțină programa și care sunt calitățile pe care le apreciază la profesorii lor. Astăzi, publicăm primele rezultate ale sondajului online, deschis timp de o lună: niște opinii sincere, necenzurate, ale actualelor generații de elevi, despre imaginea școlii ideale și îmbunătățirile pe care i le-ar aduce.
După fiecare examen, elevii rămân cu întrebări legate de rezolvările anumitor exerciții care le-au ridicat probleme. Așa s-a întâmplat în acest an cu subpunctul 1 de la Subiectul al III-lea, de exemplu.Liliana Mitre, profesoară de matematică și cofondatoare a platformei educaționale SuperScoala, a rezolvat, pentru publicația Școala 9, problemele mai dificile de la proba de matematică de la Bacalaureat.
Când era elevă, Anca Mezei se simțea respinsă de învățătoarea sa. A ajuns educatoare și pentru asta, să îndrepte prin alți copii răul ce i s-a făcut ei. „Ce, și tu dai bacul? Nu cred că vei reuși” i s-a spus în clasa a XII-a. A reușit însă să depășească toate aceste lovituri și în acest an a primit distincția Merito care se acordă profesorilor care fac o schimbare în comunitatea lor. Predă limba romani și dansurile tradiționale rome, susține cursuri pentru părinții din comunitate, strânge donații ca elevii ei să se simtă apreciați și integrați.