Emil Moise

Emil Moise este președintele Asociației Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, activist pentru Drepturile Copilului și profesor de filosofie. Una dintre cele mai importante lupte pe care le-a câștigat în instanțele din România este că ora de religie nu mai este obligatorie pentru elevi.

Alte articole

Laborator

Cazul unei grădinițe din Bacău care făcea liste cu părinții rău-platnici ridică o temă generală: de ce trebuie școlile să caute bani din afară ca să funcționeze normal?

de Andreea Archip

Părinții care întârziau cu plata mesei au fost avertizați printr-un afiș „să nu mai aducă copiii la grădiniță”, iar pe dulap exista lista cu restanțierii la produsele de igienă personală: hârtie igienică, săpun lichid sau prosoape de hârtie. S-a întâmplat la grădinița „Rază de soare” din Bacău. Părinții s-au revoltat, au făcut plângere la inspectorat, iar conducerea școlii a recunoscut ca nefericită gestionarea situației, dar susține și că totul este legal. Acest caz deschide însă o discuție importantă despre bugetul școlilor, în ce măsură sunt prea puțini bani sau doar sunt manageriați prost.

01.11.2023
Cancelarie

„Cum să mai aduc eu fonduri europene de miliarde, când anul trecut am avut un salariu de vânzător?” Revolta unui director de școală demisionar

de Andreea Archip

Simona Voinescu este unul dintre cei 95 de directori care la începutul anului școlar și-au dat demisia, majoritatea din cauza salariilor. „Câștigam mai puțin cu o mie de lei decât o învățătoare”, spune fosta directoare, care anul trecut primea titlul „Directorul anului pentru antreprenoriat” din partea Asociației Valori în Educație. În ultimii 11 ani, aceasta a digitalizat toată Școala gimnazială Popricani din Iași, a crescut rata de promovare la Evaluarea Națională la peste 93% și a achiziționat echipamente IT de aproape jumătate de milion de lei. Spune însă că nu mai putea continua cu un salariu „de vânzător în supermarket”: „M-am simțit umilită!”

10.10.2023
Clasă

Trandafir din clasa întâi și-a învățat mama să scrie. Învățătoarea sa îl primește în fiecare zi la ea acasă să-și facă temele și să mănânce

de Andreea Archip

Trandafir are șapte frați dintre care cinci merg la școală. Zece suflete, în două camere, în  frigul care se așterne peste Câmpulung Moldovenesc. Nu au toți dispozitive să se conecteze online. Învățătoarea lui, Nicoleta Bogoș, a decis să facă lecții cu el față în față, la ea acasă, ca să nu fie singurul din cei 31 de elevi din clasa ei care pierde materie. 

 

24.11.2020