Alte articole

Laborator

Ce legătură există între respectarea regulilor în pandemie și modul cum se predă matematica. Exemple de lecții din Germania

de Andreea Archip. Foto: Dumitru Angelescu

Expertul în educație Cristian Hatu a explicat pentru Școala 9 cum nerespectarea unor reguli sociale își poate avea rădăcina în modul în care se predă matematica și în învățatul mecanic. Când elevul uită formula, cheia de înțelegere, nu mai știe să rezolve probleme care ar trebui să fie logice. „Ca o consecință a faptului că nu își mai amintesc regulile matematice, își zic: regulile astea n-au nicio logică. Or mărind cercul, asta conduce la o raportare proastă la reguli”, crede Cristian Hatu. Prin proiectele dezvoltate în cadrul Centrului de Evaluare și Analize Educaționale, expertul a format profesorii de fizică și chimie din țară să își schimbe modul de predare - cu creta în mână, de la tablă – și să adopte metoda investigației.

01.02.2021
Cancelarie

A fost sau n-a fost fraudat examenul de Bac? O profesoară implicată în elaborarea subiectelor și un inginer software explică unde este veriga slabă

de George Herlaș

În noaptea înaintea probei la limba română de la Bacalaureat 2023, au existat neobișnuit de multe căutări pe Dexonline și Google după expresia „de bună seamă” care avea să cadă într-un subiect de la română. Anterior era căutată doar o dată pe zi. Am mers pe firul scurgerii de informații: din răspunsul pentru Școala 9 a celor de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, care operează platforma pentru subiecte, declarațiile oficialilor din Minister și explicațiile unei profesoare cu experiență în elaborarea subiectelor, suspiciunea duce spre un număr foarte mic de persoane. 

10.07.2023
Clasă

Doi specialiști în IT ne-au explicat cât de performante sunt tabletele oferite de Ministerul Educației: „Au o durată de viață cam de doi ani”

de Ionuț Fantaziu

250 de mii de tablete au ajuns la elevii care nu aveau altfel cum să participe la școala online. Chiar dacă 80% dintre elevi s-au întors la școală pe 8 februarie, tot rămân să învețe de acasă jumătate de milion de copii. Doi specialiști IT au analizat tabletele oferite de Ministerul Educației pentru programul „Școala de acasă”. Au concluzionat că sunt niște device-uri care „au drum lung ca să le prindă pe cele de top” și dacă nu sunt foarte folosite, ar putea avea o durată de viața de aproximativ doi ani. 

14.02.2021