K-pop, muzica produsă de artiști din Coreea de Sud, a devenit un fenomen global, cu miliarde de fani în toată lumea. Inclusiv în România unde există un site realizat de fani ai genului, dar și trupe de dans și concerte. În Coreea de Sud, o singură trupă – BTS – aduce miliarde de dolari la bugetul de stat, contribuția lor la PIB-ul țării fiind comparabilă cu cea a companiei aeriene Korean Air. În plus, spre un milion de turiști ajung în țara natală a curentului muzical fiindcă sunt fani ai genului. Școala 9 a vorbit cu trei fane și un organizator de evenimente despre nebunia K-pop de la noi.
Numărul elevilor care au absolvit anul trecut învățământul profesional este de aproape cinci ori mai mic față de numărul celor care au absolvit învățământul liceal (filiera teoretică, tehnologică, vocațională), potrivit Institutului Național de Statistică. Totuși, locurile la învățământul profesional rămân neocupate an de an. De ce fug elevii de aceste școli? Câteva dintre motive au fost prezentate în filmul „Ce ai făcut la școală?”, realizat de Asociația Go Ahead. Școala 9 a fost prezentă la film și la conferința unde au fost puși față în față elevi de la licee tehnologice cu profesorii lor și unde regizorul Tedy Necula le-a spus elevilor din sală „filmul acesta e despre voi”.
Ieșiri în stradă, zile întregi de negocieri, contre între sindicate și autorități, reproșuri și, în același timp, mesaje de susținere pentru cadrele didactice, venite dintr-o societate împărțită - așa s-au desfășurat cele două săptămâni din cea mai amplă grevă din învățământ din ultimii 18 de ani. Vă prezentăm cronologic ce s-a întâmplat de la începutul protestelor, dar și articolele realizate de jurnaliștii Școala 9 care au abordat multifațetat situația din sistemul educațional.