Talibanii au preluat puterea în Afganistan și în noua ordine națională, femeile își vor pierde drepturile și libertățile, avertizează specialiștii internaționali. Studentele Universității din Kabul au fugit acasă și și-au ascuns diplomele. În prima conferință de presă a noului guvern, talibanii au spus că „Drepturile femeilor vor fi respectate în cadrul legii Sharia”, un mesaj vădit vag, care lasă loc interpretării și care nu aduce asigurări sau liniște femeilor afgane. Școala 9 a rugat patru tinere din România să le transmită mesaje de susținere celor care se luptă astăzi pentru libertatea și viața lor.
Niciunul dintre absolvenții de anul acesta ai Colegiului Național „Gheorghe Șincai” cu care a discutat Școala 9 nu a fost cu adevărat sincer în textul argumentativ de la examenul de Bacalaureat, după cum au mărturisit. Candidații au avut de scris dacă sunt sau nu de acord că oamenii ar trebui să fie recunoscători față de școala pe care au urmat-o, iar copiii s-au declarat de acord. Deși altceva ar fi vrut să scrie, s-au temut că vor fi depunctați de profesori. „Am învățat că în orice discuție despre școală trebuie să fii de acord cu ei”, a spus o fostă elevă.
Nesfârșitele dezbateri pe tema direcțiilor de reformă ce ar trebui susținute de noile legi ale educației au avut și câteva rezultate notabile: o înțelegere mai profundă a dezechilibrelor sistemice, o definire mai evidentă a intereselor divergente care blochează de ani de zile restartarea sistemului, o implicare sporită a societății civile și a mediului de afaceri în generarea de soluții strategice funcționale pentru educație. Iată experiența noastră cu profesorii pe care îi susținem în comunitățile dezavantajate.