Școala este una cu tradiție. Inițial, a fost o instituție privată de învățământ, creată prin strădania boierului filantrop Anastasie Bașotă, logofăt al Moldovei, care a trăit între anii 1798 și 1869. Cu două zile înainte să moară, el lasă, prin testament, o bună parte din averea sa tocmai cu scopul de a se înființa liceul despre care vorbim astăzi.
Ulterior, școala a devenit liceu teoretic iar în comunism, a fost transformată în liceu tehnologic, păstrându-și profilul și după 1990. Ulterior, liceul și-a recăpătat denumirea și rolul de liceu teoretic.
Renovat începând cu 2021
În 2019, autoritățile locale au accesat fonduri europene și guvernamentale pentru a moderniza liceul din Pomârla. Potrivit Adevărul, reabilitarea clădirii urma să fie realizată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) cu 1.4 milioane de euro, iar campusul liceului, cu fonduri europene, în valoare de aproape 10 milioane de euro.
Caietul de sarcini a fost gata acum 4 ani, iar achiziția a fost contractată un an mai târziu. Lucrările propriu-zise au început în 2021. Cifrele sunt confirmate de edilul comunei, Dumitru Chelaru, care a făcut turul liceului cu jurnaliștii Școala 9.
Nu e gata până în toamnă
Chiar dacă lucrările de renovare au fost gata încă din luna ianuarie, Liceul Teoretic „Anastasie Başotă” a rămas închis pentru elevi. De ce? N-au mai rămas fonduri pentru achitarea unui transformator, impus de operatorul de curent.
„Avem o mică mare problemă, dar o rezolvăm”, ne explică primarul.
„Avem nevoie de un transformator nou pentru liceu, având în vedere că consumul electric se ridică la peste 180 de kw. Știți cât costă? 6 miliarde de lei vechi. Atât adunăm noi, într-un an, din taxele locale. Cât bugetul pe un an. Vă dați seama că e un efort…” - Dumitru Chelaru, primar Pomârla
Dumitru Chelaru rămâne însă optimist și ne asigură că liceul va fi gata de deschidere în toamnă, la timp pentru începutul noului an școlar.
Cum arată liceul?
Reporterii Școala 9 au vizitat Liceul din Pomârla. „Mai avem de făcut curățenie”, ne avertizează edilul, înainte să ne deschidă ușile. Călcăm pe cartoanele rămase în urmă de la zugrăvirea pereților și intrăm în clase cu miros proaspăt, cu pereții albi, în contrast cu băncile în culori vii.
„Am ales mobilier în toate culorile, galben, verde, mov, tocmai ca să-i atragă pe elevi. Dar ele sunt și foarte confortabile”, ni se explică. În planul tehnic, liceul în formă de U are demisol, parter și etaj, 15 săli de clasă și laboratoare, iar una dintre noutăți a fost o scară exterioară, de incendiu.
Mândria? Sistemul de încălzire
Liceul beneficiază acum și de un sistem modern de încălzire - prin pompe de căldură care folosesc energia termică a solului, investiția de care edilul se arată cel mai mândru.
De asemenea, toate laboratoarele și sălile de clasă urmează să fie dotate cu table inteligente cu ecran tactil, ca în „studiourile de televiziune”, și videoproiectoare. Pe holuri au fost instalate deja camere de supraveghere audio-video.
Pregătiți pentru învățământul digital
Și celelalte școli din comună au fost modernizate, spune edilul, „cu tot ce trebuie pentru învățământul digital”.
„În toate clasele, de la grădiniță până la ultima, au fost instalate display-uri digitale de ultimă generație. Am investit mult în educație și sunt foarte mândru să am așa o echipă tânără, iar rezultatele se văd. Vrem să atragem și mai multe fonduri europene”, menționează Chelaru.
Elevii pot folosi și „sinteticul” din sat
În Pomârla s-a inaugurat, recent, și un teren de fotbal cu care se mândrește primarul. Chiar dacă deocamdată nu se pot juca meciuri decât de liga a treia. El a fost inaugurat într-un meci cu legende ale sportului românesc. Gazonul stadionului este unul sintetic.
„Mă mândresc, că eu sunt cu sportul. Visul meu frumos s-a împlinit când au venit foștii fotbaliști de echipă națională la Pomârla. Dică, Rădoi, când am deschis stadionul. Dar acum e folosit de tot de elevi”, mai spune edilul.