Adelina Mărăcine lucrează în presă din 2017. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității din București, a devenit redactor la „Adevărul” și, ulterior, reporter al ediției „Weekend Adevărul”. S-a alăturat echipei „Libertatea” în vara anului 2021 și poate fi găsită la adelina.maracine@ringier.ro.
Peste 3500 de copii din mediul rural învață astăzi să codeze, în bibliotecile publice de țară, datorită unui program al Fundației Progress, inițiat acum cinci ani. Școala 9 a mers în comuna Pietrari, județul Vâlcea, unde zeci de copii construiesc astăzi roboți și scriu linii de cod, fac stupi inteligenți și mașini eco de tuns iarba. Îndrumătoarea lor, o bibliotecară cu peste 30 de ani de activitate, a învățat să codeze cot la cot cu cei mici.
Doi învățători din Augustin, Brașov, au oprit un autobuz în drumul spre casare și l-au transformat în spațiu educațional. Ultimii 50 de kilometri pe care îi va mai face autobuzul care a slujit Brașovul trei decenii vor fi spre localitatea Augustin. Considerată zonă dezavantajată economic, localitatea din depresiunea Baraolt are mulți copii care au nevoie de un program de afterschool pentru cei care merg la școală sau de pregătire pentru cei care au abandonat-o. Natalia Ginghină și Adrian Secal sunt învățătorii care au creat Edubuzz, proiect pentru care și Simona Halep și-a donat ziua de naștere.
Articol susținut de TikTok. 65% dintre elevii de astăzi vor avea joburi care nu există încă. Într-o piață a muncii alertă care cere competențe tot mai complexe, pentru ce trebuie pregătiți astăzi elevii și studenții? Am discutat despre joburile viitorului cu Łukasz Gabler, Public Policy and Government Relations Manager CEE la TikTok și cu Silvia Bogdan, președinta Școlii de Valori, organizatori ai proiectului Future Jobs Cup.