„Adevărații patrioți sunt dispuși să apere Patria cu armele în mână”. Ce vor învăța elevii ruși despre țara lor și războiul din Ucraina în noul an școlar

„Adevărații patrioți sunt dispuși să apere Patria cu armele în mână”. Ce vor învăța elevii ruși despre țara lor și războiul din Ucraina în noul an școlar

Ministerul Educației din Rusia a cheltuit sute de mii de dolari pentru a dezvolta un curriculum pentru o nouă disciplină de o oră pe săptămână numită „Conversații despre ceea ce este important”, scrie publicația independentă Meduza. În clasele primare, elevii vor învăța despre „patriotism” și „dragostea pentru Rusia”, iar cei din clasele mai mari vor primi noțiuni mai complexe pro-Kremlin despre războiul împotriva Ucrainei.

31.08.2022

de Andreea Archip

Proiectul autorităților vine să „protejeze societatea rusă de influența informațională și psihologică distructivă”, potrivit Meduza, publicație rusă care de la izbucnirea războiului și-a mutat redacția în Letonia. Ministerul Educației rusesc a publicat deja materiale didactice, inclusiv planuri de lecție pe care profesorii trebuie să le urmeze, pentru orele extracurriculare din cadrul proiectului „Conversații despre ceea ce este important”, ce vor începe din septembrie.

Elaborarea curriculumului a costat guvernul 22 de milioane de ruble (361.000 de dolari).

Cei mai mici elevi vor asculta sunete din natură și cântece patriotice

Cursurile concepute pentru elevii din clasa întâi și a doua au ca scop să le insufle dragostea pentru natura Rusiei, pe care planul de lecții o numește „o manifestare a dragostei pentru Patria ta”. Elevii vor privi peisaje rusești, vor asculta înregistrări cu sunete din natură și cântece patriotice. Planul lecției sugerează, de exemplu, ca elevii să asculte cântecul sovietic „Unde începe Patria?”.

Lecțiile elevilor din clasele a treia și a patra vor fi dedicate „încurajării ideii de iubire efectivă pentru Patria Mamă”. Una dintre temele pe care le vor primi copiii este să explice semnificația zicalei „A iubi Patria înseamnă a servi Patria”. Programa școlară sugerează profesorilor să scrie pe tablă două definiții pentru cuvântul „a servi”: „îndeplinirea îndatoririlor militare; participarea la serviciul militar” și „a lucra [...] pentru binele a ceva sau al cuiva”.

În gimnaziu vor învăța despre „eroi” și „patrioți”

În clasele elevilor de a cincea, profesorii vor începe să vorbească direct despre „operațiunea militară specială”, eufemismul guvernului rus pentru războiul său împotriva Ucrainei. Printre activitățile propuse la clasă se numără o temă menită să îi ajute pe elevi să rezolve „situații problematice” pe baza modelului „operațiunii militare speciale”. Pe lângă faptul că vor învăța despre „motivele” „operațiunii”, preadolescenții vor studia „eroii” și „patrioții” armatei ruse.

„Printre obiectivele operațiunii militare speciale se numără protejarea populației din Donbas, care a suferit abuzuri și opresiuni din partea regimului de la Kiev; dezarmarea Ucrainei; și împiedicarea NATO de a amplasa baze militare pe teritoriul (ucrainean). [...] Cantitatea imensă de ajutor militar și de altă natură pe care Occidentul colectiv a acordat-o autorităților ucrainene prelungește ostilitățile și crește numărul de morți în cadrul operațiunii”, scrie într-una dintre lecții.

Printre obiectivele declarate ale lecției elevilor de clasa a opta și a noua despre „operațiunea militară specială” se numără învățarea elevilor că „locuitorii din DNR (Republica Populară Donețk) și LNR (Republica Populară Luhansk) sunt ruși, așa că este important ca ei să se întoarcă în Rusia” și că „soldații ruși sunt eroi”, mai scrie publicația Meduza.

Imagini din istorie: convoaie de tancuri și mame îndurerate

Elevii din clasele a zecea și a unsprezecea vor avea sarcina de a compara diverse semne și fotografii din istoria Rusiei. Pentru perioada 2000 - 2020, creatorii curriculumului au selectat o fotografie a unui convoi de tancuri rusești și o fotografie a unei femei care plânge lângă un stand cu fotografii ale copiilor uciși în timpul atacului terorist din Beslan, oraș aproape de granița cu Georgia, de care președintele Vladimir Putin s-a folosit ca să-și crească popularitatea în Rusia.

La finalul lecției pentru elevii din clasele superioare, profesorilor li se spune să explice ce înseamnă să fii patriot și să îți iubești patria: „Nu poți fi patriot dacă tot ce faci este să repeți sloganuri. Oamenii care sunt cu adevărat patrioți sunt dispuși să își apere Patria cu armele în mână, dar acesta nu este singurul mod de a-și exprima patriotismul. Patriotismul se manifestă prin acte mici, (...) prin urmare, fiecare dintre noi care este dispus să acționeze în folosul țării sale, al patriei sale, este un patriot.”

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

rusia programa materie patriotism școală rusia propaganda rusia scoli meduza