„Ce, ești pe ciclu?”

„Ce, ești pe ciclu?”

Adelina Buțincu și Alexandru Soare, ambii elevi de liceu, s-au alăturat ONG-urilor în lupta pentru inițiativa de avea produse de igienă menstruală gratuite în școli. Au stat pe capul autorităților, iar când au văzut că ușile li se închid, au luat problema în propriile mâini și au început ei proiecte la nivel local, Adelina în liceul ei din Dorohoi, Alex, în câteva comune din Prahova. Amândoi încearcă, în felul ăsta, să combată prejudecățile, stigma și rușinea de a vorbi despre menstruație.

24.05.2024

de Cristina Radu

„«Vă curge sânge din p…?»”, e o întrebare pe care-am auzit-o de mai multe ori de la băieții din clasă când eram în școala generală. Acum, la liceu, unde suntem 20 de fete și trei băieți, e bine. Dar la alte clase din liceul meu tot e jale. Se fac o grămadă de glume despre asta. Când au început să-și dea seama de ce mergem cu un săculeț după noi la baie, iar, alte glume. Dacă erai puțin nervoasă într-o zi puteai să te trezești cu o remarcă «Ce, ești pe ciclu?». De cele mai multe ori, nu aveam ce face decât să ignorăm, să ne prefacem că nu auzim. Dacă am răspunde la fiecare replică de-asta ar fi mai rău”.

„Să nu le stricăm gândirea băieților - ne-a zis doamna dirigintă când ne-a luat pachetele cu absorbante pe care tocmai le primisem, și le-a închis în cancelarie. Ne-a lăsat să le luăm abia la finalul orelor, după ce colegii noștri deja plecaseră. Asta s-a întâmplat în clasa a V-a, când au venit niște doamne să ne țină o prezentare despre menstruație. Ne-au zis că discuția e doar pentru fete, așa că i-au dat pe băieți afară și au închis ușa. În liceu, când am început să vorbim despre a avea absorbante în baia fetelor, un domn profesor ne-a întrebat dacă urmează să cerem și prezervative în baia băieților. Au început să râdă toți băieții - mai auzisem glumele astea și de la ei”.

***

Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi, județul Botoșani, este una dintre puținele unități școlare din țară care asigură produse de igienă menstruală gratuite. Dar nu datorită autorităților locale sau școlii. Ci pentru că o elevă s-a săturat să se mai simtă prost o săptămână pe lună și să-și ascundă absorbantul strâns în mână când se duce la baie.

„La orele de sport, profesorul ne spunea: dacă aveți o problemă, stați pe bancă. De ce e o problemă? E o normalitate”, povestește Adelina Buțincu la dezbaterea de joi, 23 mai, despre nevoia de a avea produse de igienă menstruală gratuite în școli. Pe terasa de la Manasia Hub de lângă Piața Unirii din București, Asociația Iele Sânziene a montat un mic dispenser cu absorbante, un model pentru ceea ce ar putea să se găsească în toate băile din școli. ONG-ul ține ateliere de educație menstruală pentru eleve și a inițiat, la începutul lui 2021, o petiție pentru distribuirea gratuită, în școli și licee, de produse de igienă menstruală.

Peste 22.600 de semnături au fost depuse, în mai în același an, la Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, dar petiția, care a rămas online, a mai adunat între timp încă pe-atât de mulți susținători.

În București, cinci școli din Sectorul 6 au dispensere cu absorbante, Sectorul 3 i-a urmat mai târziu exemplul și a montat dispensere cu produse de igienă menstruală în toate școlile. În Sectorul 5, deși există o hotărâre de Consiliu Local pentru instalarea aparatelor cu absorbante în școli, nu a fost implementat nici măcar proiectul pilot care includea cinci unități. „Exact unde ar fi fost, de fapt, cea mai mare nevoie”, a spus Oana Constantin, co-fondatoare, alături de Ioana Ciuhan, a Asociației Iele Sânziene. Când fetele au întrebat primăria de ce nu a fost început proiectul, administrația a răspuns că nu a găsit dispenserele potrivite, iar comisia care ar fi trebuit să se ocupe de asta a fost desființată la scurt timp după ce a fost numită, povestește sociologa în cadrul dezbaterii de la Manasia.

Proiecte similare au fost depuse în consiliile locale din Sectorul 4 și din Popești-Leordeni, dar ambele au fost respinse.

Citatele de mai sus, de la începutul acestui articol, sunt răspunsuri oferite de eleve într-o cercetare făcută de Iele Sânziene în perioada martie-aprilie a acestui an, la care au răspuns peste 2.000 de elevi și eleve. Studiul, nefăcut încă public, arată că tinerii simt nevoia să învețe despre menstruație la școală, dar și că peste 80% dintre persoanele cu menstruație își ascund, de rușine, produsele menstruale ca să nu fie văzute de colegi sau profesori.

Au strâns singuri bani pentru că școala nu a vrut să-i ajute

Adelina Buțincu este acum în clasa a XII-a, iar în 2021, a fondat în liceul său, Colegiul Național „Grigore Ghica”, Clubul pentru egalitate de gen. Mai puțin de un an mai târziu, câțiva elevi, în frunte cu Adelina, au luat Dorohoiul la pas, au vorbit cu oameni și au strâns 1.500 de lei de la firme locale pentru a avea absorbante în băi. S-au descurcat cum au putut, după ce conducerea școlii le-a refuzat cererea de ajutor pentru a acoperi costurile.

Oricât de bucuroși au fost atunci că au strâns câțiva sponsori, și-au dat rapid seama că 1.500 de lei nu acoperă nici pe-aproape nevoia reală din școală. Iar banii s-au dus repede, la fel și absorbantele. La școală, contabila nici nu a vrut să audă de cumpărarea absorbantelor din banii liceului, povestește Adelina. „Ea nu e de acord nici cu hârtia igienică la baie, spune că își șterg elevii pantofii cu ea”, adaugă tânăra. Următorul „nu” categoric l-a primit Clubul de egalitate de gen de la primăria din Dorohoi. În final, tot singuri s-au descurcat elevii, iar din 2022, proiectul este un succes.

Școlile se feresc să ia inițiativa de a cumpăra absorbante de multe ori pentru că nu scrie negru pe alb în bugetul lor, lângă „produse de igienă”, și expresia „produse de igienă menstruală” - cu toate că acestea din urmă tot pentru igienă sunt, remarcă Irina Vasilescu, de la asociația Pe Stop.

Ce ar putea ajuta, spune ea, este ca în Statutul elevului să fie trecută această obligație a școlilor de a le asigura elevilor și elevelor necesarul de produse de igienă de orice fel în toalete. Irina Vasilescu vorbește însă despre o „obligație soft”. Adică, deși poate fi un argument în sprijinul demersului, nu are prea multă valoare dacă obligația nu e însoțită și de consecințe sau sancțiuni pentru nerespectarea ei.

De ce avem nevoie de absorbante gratuite în școli

Asociațiile Iele Sânziene și Pe Stop au făcut un document cu recomandări pentru școli pentru alegerea dispenserelor, gestionarea absorbantelor, pentru informarea profesorilor și elevilor. Vine ca o completare în programul pe care-l desfășoară anul acesta, „Absorbante gratuite. Școli incluzive”, prin care-și doresc să promoveze inițiativa pentru absorbante în școli la nivel local. Dar și ca răspuns la ce a făcut Primăria Sectorului 3, care a instalat în băile școlilor dispensere cu fise, care contrazice exact menirea proiectului, de a oferi acces facil la produse de igienă menstruală.

Un proiect legislativ al deputatei USR-PLUS Oana Țoiu, depus în Parlament în 2021, urmărea ajutarea tinerelor și femeilor din familii vulnerabile, pentru care un pachet de absorbante de 20-30 de lei este un efort financiar. Proiectul propune acordarea unor tichete sociale de 15 lei cu acest scop.

„E mai scump pentru fete să stea în școală”, a spus Oana Țoiu într-o dezbatere din 2022, potrivit Libertatea. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat în 2021 și este încă blocat în Camera Deputaților.

Legea ar fi fost pentru România un pas foarte mic către ceva ce Scoția face deja din 2018 la nivel național: produsele de igienă menstruală sunt gratuite în toate unitățile de învățământ, de la școli la universități. A fost o măsură de a combate sărăcia menstruală sau „period poverty” - accesul dificil sau lipsa completă a acestuia la produsele de igienă menstruală. Mai mult, din 2020, Scoția este singura țară din lume cu o lege pentru ca tampoanele și absorbantele să fie disponibile gratuit în toate locurile publice pentru oricine are nevoie de ele.

Lipsa accesului la produse menstruale de calitate și potrivite pentru nevoile tinerelor le îndeamnă să apeleze la improvizații care pot duce la infecții urinare, avertizează ginecologii: cârpe, hârtie igienică, ziare, tampoane croșetate, bureți, frunze. Și este o cauză directă a absenteismului școlar, arată o cercetare din 2019, din SUA. 

În zonele mai puțin avantajate, unde accesul la informații și produse menstruale este oricum foarte restrâns, perioada menstruației le provoacă femeilor frică și anxietate acestea evită să ceară ajutor de teamă că vor fi ostracizate, arată un studiu din 2017.

De altfel, mărturiile elevelor care au participat la cercetarea făcută de Iele Sânziene au câțiva numitori comuni: ironiile colegilor la adresa lor, frica de ele, anxietatea. Unele au mărturisit că au plecat de la școală pentru că nu au avut absorbante la ele și nu au găsit la alte colege, la cabinetul școlii, ori le-a fost rușine să ceară.

Un sondaj din Scoția făcut la doi ani de când au fost introduse absorbantele gratuite în școli a arătat că peste 80% dintre eleve sunt mai puțin îngrijorate atunci când sunt în perioada menstruației, iar un sfert au mărturisit că accesul la produsele de igienă de care au nevoie le-a îmbunătățit sănătatea mintală.

„Cum tu, ca băiat, vii cu problema asta la noi?”

Asta încearcă și Alexandru Soare să schimbe - mentalități. Dar întâi trebuie să răspundă la întrebarea care i se tot pune de fiecare dată când vorbește despre igienă menstruală și nevoia de a avea absorbante în școli: „Cum tu, ca băiat, vii cu problema asta la noi?”. Pentru autoritățile publice cu care a tot vorbit de când se implică în proiectul pentru promovarea absorbantelor în școli e un „șoc”, spune Alex, elev în clasa a X-a și președintele Consiliului Județean al Elevilor Prahova. Nu doar pentru că el, un băiat, vorbește despre menstruație, ci și că se vorbește pur și simplu despre ea.

„Da, sunt băiat, dar asta nu înseamnă că nu pot să încerc să fac lucrurile mai incluzive și să încerc să lupt cumva pentru o problemă reală”, este replica pe care le-o dă adulților din orice conducere. Motto-ul lui e că „nu trebuie să fii femeie ca să fii feminist”. Asta l-a împins să se țină de capul consilierilor locali de prin primăriile din județ.

Consiliul Județean al Elevilor Prahova a făcut la începutul anului un chestionar la care au răspuns peste 400 de elevi și eleve din județ. Sondajul a arătat că igiena menstruală este în topul subiectelor importante pentru fete. Ele au relatat că uneori s-au confruntat cu comentarii sexiste inclusiv din partea profesorilor, ceea ce le-a făcut să se teamă să ceară chiar și altor colege absorbante, ca să nu fie judecate de ceilalți. 

După sondaj, Alexandru și colegii lui din consiliu au început să dea mailuri și telefoane pe la autoritățile locale ca să ceară demersuri din partea lor pe modelul de la București: dispensere cu absorbante gratuite în băi.

Nu li s-au deschis prea multe uși, vreo trei, deocamdată, acolo unde au găsit și câțiva consilieri locali dornici să ajute. Una a fost mai largă, în comuna Vălenii de Munte, unde urmează ca în opt școli să fie distribuite produsele de igienă menstruală, ca parte a unui proiect pilot.

Ce au remarcat Adelina și Alexandru, dar și cele două asociații care colaborează în inițiativa pentru absorbante gratuite în școli, este întrebarea care apare de fiecare dată: „dar băieților ce le dăm?”. Au fost propuneri diverse, de la aparate de ras la, într-o glumă amară, prezervative. Cineva le-a propus ca ONG-urile să aducă în școli, pe lângă absorbante, și teste de sarcină.

„Tot ce mi-aș dori este să nu mai fim nevoite să ne ascundem în această perioadă a lunii, ca menstruația să fie privită ca exact ce este, ceva perfect normal, ce nu poți controla”, spune Adelina. De când în liceul ei sunt absorbante la baie și în dulapul clasei, a remarcat o schimbare, cel puțin, în atitudinea profesorilor. Nu mai sunt atât de rușinați.

Foto principală: Vlad Chirea

Dacă aveți o sugestie de articol, temă pe care să o abordăm sau o observație legată de acest material, vă rugăm să ne scrieți pe adresa redactie@scoala9.ro.

Cristina Radu

editor și reporter

A terminat Facultatea de Jurnalism din București și a început să lucreze în presă în 2016, în primul an de studii, la agenția de presă News.ro. În perioada 2018-2024 a fost reporter la ziarul Libertatea, unde a documentat poveștile din spatele știrilor. Acum este reporter de investigații la Snoop.ro. Scrie despre oamenii care schimbă câte puțin societatea, despre mediu și animale, abuzuri și cheltuirea banilor publici. Îi place Harry Potter, are trei pisici răsfățate și crede că locul stafidelor nu este în prăjituri.

CUVINTE-CHEIE

absorbante educație iele menstruatie sinziene