Sportivii care au furat startul la BAC: „Viața mea din clasa a 12-a: școală și antrenament”

Sportivii care au furat startul la BAC: „Viața mea din clasa a 12-a: școală și antrenament”

Tenismeni, cicliști sau jochei au scris despre comedia „O scrisoare pierdută” în an electoral sau despre tragedia „Iona” în valul tragicomic universal, la sesiunea specială de bacalaureat desfășurată în Ploiești. 186 de olimpici la diverse materii și sportivi de performanță pentru care competițiile la care sunt înscriși se suprapun cu perioada examenului din vară. Deci sunt cei care nu pot susține examenul în iulie. Am aflat de la ei, după proba la română, cum s-au pregătit pentru Bac fără să-și neglijeze pasiunile. 

27.05.2024

de George Herlaș

La liceul „Mihai Viteazul” din Ploiești, un grup de elevi se prelungește din curtea școlii până în stradă. Călătorii din 2, una dintre principalele rute ale orașului prahovean, se miră de puhoiul de copii. „Ce-o fi aici?” se întreabă o doamnă din autobuz cu voce tare. Nu primește niciun răspuns. Sunt mai puțin de 200 de elevi care susțin Bacul special, adică nici măcar 1% din numărul celor care vor susține examenul peste o lună. În jur de 130 de mii anual. De aceea, un centru de examen a fost suficient. 

Elevii intrând la prima probă de la Bac

Elevii intră prin spatele școlii, care e înconjurat de însemnele „Atenție, cade tencuiala” și de o mână de părinți care și-au însoțit copiii până la poarta școlii. Unii dintre elevi intră siguri pe ei, spunându-le prietenilor nonșalant: „Mi-am uitat pixul”. Alții au apucat să treacă și pe la cafenea, așa că vin cu băutura cu gheață în mână, în timp ce alții s-au concentrat pe alinierea în folii de plastic a necesarului zilei: carnetul de elev, pixuri și creioane.

Părinți care și-au așteptat aproape trei ore copiii

„Ai învățat, mă?”, se aude o voce dintr-un grup de băieți. „Nu”, îi răspunde cel întrebat, cu mâinile în buzunarele pantalonilor scurți pe care îi poartă în prima zi de examen. Într-adevăr, soarele nu s-a ascuns și a ridicat temperaturile până spre 30 de grade Celsius la prima probă.

În jur de 8:30, călătorii mereu alții din 2 nu mai văd priveliștea cu elevi adunați, ci doar câțiva părinți care nu se pot dezlipi de poarta liceului în așteptarea copiilor. Printre ei, două prietene: Loredana Gună și Delia Știrbu, care de peste zece ani își așteaptă copiii împreună, băieții lor practicând tenis de performanță. Sunt împreună și de data asta, la Ploiești, când băieții lor sunt în competiție cu pixul, nu cu racheta. 

Delia e din Slatina, Loredana din Craiova. Distanțele nu reprezintă o problemă pentru ele, căci de mulți ani merg cu băieții la turnee și competiții în țară sau străinătate. Iar Călin, fiul Deliei, se antrenează de aproximativ doi ani în Italia, pe când Robert, băiatul Loredanei, în Franța. 

„În acest sport, chiar se fac mari sacrificii. Tenisul de câmp e cel mai scump. Ca părinte, renunț la multe pentru copil”, explică Loredana. 

„Am învățat mai ales în străinătate, nu la noi”

„Noi, ca părinți, cel puțin în țară, nu suntem ajutați în acest sport și punem presiune pe copii de mici, când ne dorim să câștigăm. Noi nu aveam cunoștințe în acest sport și am căpătat aceste cunoștințe ducându-ne în turnee. Am învățat mai ales în străinătate, nu la noi. Am văzut cum se comportă ceilalți părinți și am început și noi să învățăm”, agreează cele două mame. 

Ele mai spun că dacă atunci când erau mai mici băieții, ele trebuiau să tragă de ei, acum băieții trag singuri, căci ambii au obiective mari: să ajungă în top 100 mondial în Asociația Profesionistă de Tenis (ATP).

Iar activitățile tinerilor de zi cu zi ne confirmă: „În ultimele 8 săptămâni am fost plecat și a trebuit să îmbin învățatul seara cu meciurile, cu antrenamentele și a fost destul de obositor”, spune Călin. 

„Consider că se vede un progres de când am plecat în Italia și sunt pe drumul cel bun [...] Mă antrenam la Târgu Jiu înainte. Am stat 4 ani acolo. Un club foarte bun. Dar am simțit că este nevoie de o schimbare pentru că și eu m-am schimbat. Adică aveam deja 17 ani. Simțeam că trebuie o schimbare. Trebuia ceva mai intens, ceva mai de calitate”, explică tânărul. Tocmai de aceea, și după Bac, se va întoarce în Italia la antrenamente și școală. Visează să ajungă ca Roger Federer.

Șase sau opt ore de antrenament zilnic

Și Robert are aceleași ambiții, dar el va rămâne în țară, Modelul său e Novak Djokovic pe care l-a și întâlnit la un eveniment în Monaco, unde au participat amândoi: „Am și schimbat niște vorbe, a fost foarte frumos”. 

Programul lui Robert nu e unul ușor, după cum ni l-a prezentat chiar mama sa: „Se trezește la șase și jumătate, ia micul dejun, apoi are antrenament de două ore, vine acasă, merge ori la sală, ori la kinetoterapie, mănâncă, pleacă la următorul antrenament. Pe acasă face stretching, acum de o perioadă învățăm. Seara e frânt. Adică ajungem în România undeva la șase ore de antrenament, iar în Franța erau chiar și opt ore și jumătate pe zi”.

Federer și Djokovic sunt apreciați și de Rareș, tenismen din capitală. Totuși, unul dintre jucători lui preferați la momentul actual este Daniil Medvedev. 

„A fost o perioadă destul de grea pentru că se suprapunea tenisul cu examenul. Perioada asta m-a prins pe mine și cu școala de șoferi. Au fost trei lucruri deodată”, spune tânărul.

„Duci totul de unul singur”

 „Acum scap de Bac și sper să fie bine”, mai spune el după ce a ieșit de la proba de română. Nu dorește să continue cu facultatea, ci are în plan să se axeze pe tenis în următorii ani. „Doi ani o să stau 100% pe tenis și după aceea o să văd cum o să meargă ăștia doi ani”.

Rareș pune nutriția și odihna pe primele locuri printre prioritățile sale în calitate de sportiv și crede că disciplina și organizarea sunt niște calități necesare pentru a putea să faci performanță: „Ce m-a ajutat pe mine a fost faptul că sunt destul de disciplinat. Am știut cum să mă organizez de la o zi la alta. Am știut cum să-mi petrec timpul liber. Adică n-am stat prea mult să pierd timpul și am știut cum să gestionez timpul liber, să învăț și să mă ocup de ceea ce ține de tenis”. 

De la stânga la dreapta Călin, Robert, Rareș

Mamele băieților sunt de părere că tenisul e cu atât mai greu, cu cât acesta nu este un sport de echipă, ci unul individual. „Când o echipă pierde, e tristă toată echipa. Aici nu e așa, duci totul de unul singur”, cred ele.

La Bac, fără coechipier

Maria Stoian, care a dat și ea prima probă la Bac în 21 mai, face parte dintr-o echipă, una mai puțin obișnuită. La antrenamente și competiții este ea cu Marcus sau Carola, cei doi cai cu care se antrenează. Maria practică echitația de șapte ani, iar pe cei doi cai „i-a format ea de când erau foarte tineri”. 

Pasiunea ei mai puțin comună „a venit de la pasiunea pentru animale, în primul rând, și după aceea am descoperit acest sport foarte frumos și că poți să creezi o conexiune cu calul și asta mi-a plăcut foarte mult și s-a transformat în sport de performanță”. 

La prima probă de Bac, Maria spune că s-a descurcat bine, rezultat al muncii depuse: „Asta a fost viața mea din clasa a 12-a: școală și sport, altceva n-am făcut. Pentru mine, sportul e și o modalitate de relaxare. Am învățat, am mers la călărie, la echitație, m-am antrenat, am fost la concursuri”. 

Maria practică de șapte ani echitația

Elevii, cazați la hoteluri de trei stele

În prima zi de Bac, Maria poartă un pulover Polo Ralph Lauren, brand a cărui emblemă e reprezentantă de un călăreț. 

Spune că unele persoane nu au știut ce înseamnă când le-a spus că practică echitația. De aceea, crede că acest sport ar avea nevoie de mai multă vizibilitate în țara noastră, atât prin finanțare, cât și prin promovare. 

După examen, Maria a mers la hotelul unde a fost cazată, hotel Central, unul dintre locurile puse la dispoziție de către Inspectoratul Școlar Prahova. 126 de elevi au solicitat locuri de cazare în timpul examenului, ei fiind împărțiți la hotelurile Central și Tiara din Ploiești. 

Totuși, unii dintre elevi ne-au spus că au fost cazați și la alte hoteluri, unul menționat fiind Europa. 

Cheerleading sau „fără pampoane și cu mai multe cascadorii”

Aici a stat Daniel, venit de la Cluj și unul dintre primii elevi care au ieșit din sala de examen. Spre deosebire de majoritatea elevilor care, atunci când ieșeau din școală vorbeau la telefon, Daniel își aștepta în tăcere colegele în timp ce mai trăgea un fum din țigară. 

Tânărul absolvent a venit cu mașina alături de colegele sale de sport de la Cluj la Ploiești. Practică cheerleading, un sport menit să fie practicat în pauzele altor sporturi, pentru a încuraja echipele. Daniel aseamănă acest sport cu ceea ce fac majoretele, însă „aici e fără pampoane și cu mai multe cascadorii”, explică el. 

Daniel a venit de la Cluj

Daniel e cheerleader de mai puțin de un an, din septembrie anul trecut, dar deja participă la competiții, având europenele atunci când e examenul de bacalaureat. Inițial, sora sa practica acest sport, iar Daniel s-a gândit „De ce să nu încerc și eu?” și așa a ajuns să afle că-i place și lui cheerleading-ul.

80% promovabilitate la Bacul olimpicilor

Prima probă la Bac i-a dat ceva bătăi de cap lui Daniel, căci „problema la mine a fost că eu am citit eseul pentru «O scrisoare pierdută» doar când l-am făcut și nu mi-am mai repetat. Dar oricum am reușit să scriu 3 pagini, deci sunt ok. Subiectul întâi și subiectul al doilea au fost chiar ușoare”, spune el. 

La subiectul I, elevii au primit un fragment din textul „Amintiri” de Mihail Șerban pe baza căruia au avut de răspuns la întrebări precum sensul din text al secvenței „în stare” și a cuvântului „oaspete”. Tot la primul subiect, absolvenții au avut de redactat un text în care să argumenteze dacă vorbitul excesiv este sau nu o dovadă de impolitețe. 

Pentru subiectul al doilea, elevii au avut de prezentat perspectiva narativă dintr-un fragment la prima vedere, iar la subiectul al treilea, cei de la real au avut de prezentat particularitățile unui text dramatic studiat, pe când cei de la uman, particularitățile unui personaj dintr-un text dramatic. Aici, olimpicii puteau alege între comedia „O scrisoare pierdută” sau drama „Iona”. 

Peste 80% dintre elevii care au dat anul trecut proba specială de la Bac au promovat examenul. 47 de medii dintre cele 163 au fost între 9 și 9.99 și una de 10, potrivit Edupedu. 

Revenind la Daniel, tânărul dorește să rămână la facultate în țară, la Cluj și să continue în paralel și cu sportul. Spune că părinții îl susțin, chiar dacă la Bac l-au lăsat să străbată singur cei 380 de km, cât sunt din inima Transilvaniei la nord de capitală.

De la depărtare a venit și Darius Sindreșteanu, tocmai din Maramureș. Între Ploiești și Maramureș sunt aproape 550 de kilometri, iar Darius a venit cu trenul, în vagon de dormit. El nu face parte din lotul sportivilor, ci joacă cu Tabelul Periodic al Elementelor - e olimpic la chimie. 

Nu toți olimpicii au venit la sesiunea specială

Pasiunea lui s-a născut în clasa a șaptea, când își dorea foarte mult să participe la faza națională a unei olimpiade și o nouă materie introdusă în programă i-a oferit această ocazie. „Am avut și norocul de a da de o profesoară absolut extraordinară care a venit și a lucrat cu noi la greu. Adică am lucrat ore după ore după ore, în fiecare săptămână. Și din clasa a șaptea practic am ajuns să fiu olimpic la chimie”, povesteșe el. 

Cu un an în urmă, Darius a fost printre cei care au reprezentat România la lotul internațional de olimpici la chimie și a dat Bacul special căci s-ar putea ca anul acesta cele două examene să se suprapună. Dar are alți colegi olimpici la chimie care nu au optat pentru sesiunea specială. El a vrut să fie sigur că nu ratează nicio probă, deși pe cea de-a treia nu mai trebuie să o dea, fiindu-i echivalată.

Iar dacă nu ar fi fost așa, nu ar fi dat la chimie, ci la fizică, căci spune că ceea ce se dă la Bacul de la chimie e diferit de ceea ce a învățat el pentru olimpiadă.

Condițiile de cazare de la Bac, mai bune decât cele de la olimpiadă

Participând în fiecare an la olimpiadă, Darius a avut multe experiențe cu locurile de cazare puse la dispoziție olimpicilor și de aceea le compară între ele, spunând despre ce a găsit la Ploiești că e chiar ok”. Îi revine în minte experiența de anul acesta de la faza națională a olimpiadei ținută la Buzău, unde spune despre condiții cu au fost „interesante”. 

„Erau camerele de două persoane și au mai adus câte un pat, căci am stat câte trei în cameră. Deci a fost destul de îngrămădit. Dar am supraviețuit”, povestește Darius.

Unul dintre hotelurile la care au fost cazați elevii

Cu o seară înainte, nu s-a lăsat cu petreceri după cum ne-a spus elevul, ci doar cu o scurtă plimbare în oraș. Petrecerile sunt lăsate pentru după finalizarea tuturor probelor.

Sesiunea specială a continuat cu celelalte probe scrise, iar săptămâna aceasta, elevii vor susține probele orale. Rezultatele înainte de contestații vor fi afișate pe 31 mai.

Dacă aveți o sugestie de articol, temă pe care să o abordăm sau o observație legată de acest material, vă rugăm să ne scrieți pe adresa redactie@scoala9.ro. 

 

George Herlaș

reporter

George Herlaș este student la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și s-a alăturat echipei Școala 9 pentru că spune „da" oricărei provocări. Prin jurnalism, vede o misiune de a aduce valoare cititorilor și întregii comunități.

CUVINTE-CHEIE

bac sportivi bac special olimpici Iona o scrisoare pierduta bac 2024