reporter

George Herlaș

George Herlaș este student la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și s-a alăturat echipei Școala 9 pentru că spune „da" oricărei provocări. Prin jurnalism, vede o misiune de a aduce valoare cititorilor și întregii comunități.

Alte articole

Clasă

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților poate fi afectată de lipsa somnului și de prea mult timp petrecut în fața ecranelor înainte de culcare

de George Herlaș

Săptămâna viitoare începe școala pentru elevii din România, iar majoritatea școlilor încep programul de la ora 8.00. Asta înseamnă că pentru a avea un somn odihnitor, elevii ar trebui să adoarmă înainte de ora 23.00, potrivit specialiștilor, care spun că somnul trebuie să fie între opt și 10 ore pe noapte. Dar numai 1 din 5 adolescenți ating acest target de somn, scrie CNN. Principala activitate care înlocuiește somnul este navigatul pe internet, după cum arată The Conversation, care, din cauza rețelelor de socializare vine cu alte insuficiențe, precum FOMO (fear of missing out, adică frica de a rata lucruri/situații) sau o stimă de sine scăzută.

06.09.2023
Cancelarie

Afacerea „meditații cu elevii de la clasă” la Colegiul German „Goethe”, confirmată de Ministerul Educației și de alți părinți

de Andreea Archip

Inspectorii Ministerului Educației confirmă, după controlul realizat în ianuarie la Colegiul German „Goethe”, plângerea unui părinte care acuza că profesoara Laura Cristiana Gherman (Dejeu) face meditații cu elevii de la clasă la firma Deutschzentrum SRL la care este administratoră. Corpul de control a sesizat și Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în acest caz, dar a cerut noi verificări și din partea inspectoratului școlar. În ultimii trei ani, firma acesteia a înregistrat un profit însumat de aproape 122.000 de lei (aproape 25.000 de euro). Publicația Școala 9 vă prezintă concluziile raportului corpului de control realizat la unul dintre cele mai râvnite licee din Capitală. 

19.02.2024
Laborator

Scriitori de manual. Ioana Pârvulescu: „Oricât de ciudat ar părea, sunt, conform diplomei de bacalaureat, prelucrător prin așchiere”

de Andreea Archip Foto: Matei Buta

În clasa a V-a, Ioana Pârvulescu învăța după-amiaza și întoarcerea acasă pe întuneric „avea mult farmec romantic”. Diminețile vorbea cu prietenele la telefonul fix, fără știrea părinților. Gânduri și preocupări poate nu cu mult diferite de cele ale elevilor de azi care ajung să-i citească textul „Prietenul meu” când trec la gimnaziu. În interviul pentru Școala 9, Ioana Pârvulescu a povestit despre operele din manuale care au traumatizat generația ei, a teleportat un copil din epoca jocurilor pe calculator în secolul al XIX-lea și și-a spus opinia despre „mașina de citit gândurile” – Facebook.

04.12.2021