Alegeri, război, politică sau inteligența artificială, în selecția Festivalului de Film documentar One World Romania

Alegeri, război, politică sau inteligența artificială, în selecția Festivalului de Film documentar One World Romania

Festivalul Internațional de Film documentar și Drepturile Omului One World Romania (OWR) a scos la vânzare biletele celei de-a 17-a ediții. Festivalul va avea loc în perioada 05-14 aprilie în București și online între 15 și 25 aprilie. Prețurile acestora pornesc de la 120 de lei și pot fi achiziționate pe Eventbook. 

15.02.2024

de George Herlaș

Festivalul din acest an se concentrează pe actualitatea zilelor noastre, mai precis anul electoral 2024, când aproape jumătate din glob este așteptată la urne. În România vom vota de patru ori la alegerile europarlamentare, locale, prezidențiale, parlamentare. De aceea, One World propune o abordare critică asupra lumii prin filmele pe care le aduce, astfel încât alegerile de la urne să fie făcute mai conștient: „Poate că nu putem alege vremurile în care trăim, dar putem alege atitudinea cu care să le trăim, iar empatia, reziliența și solidaritatea sunt câteva din instrumentele pe care le avem la îndemână”, se arată într-un comunicat al organizației. 

Publicația Școala 9 este partener media al evenimentului. 

Ce teme sunt abordate în cadrul festivalului

Filmele care vor fi proiectate abordează și teme precum LGBTQ+, fermieri, mineri, freelanceri, politicieni, societatea civilă în diferite contexte, probleme din lumea contemporană: război și conflicte, impactul inteligenței artificiale, mercantilizarea și exploatarea avidă a resurselor naturale, abuzuri de putere, lupta pentru drepturile muncitorilor, criza climatică, coexistența laică și religioasă, discriminarea etnică, de gen sau de clasă și privarea de drepturi, insecuritatea socio-economică și geopolitică.

Filmele de la OWR nu țin cont de granițe, aducând povești din Brazilia, Ucraina sau Palestina. 

Filme despre conflicte de familie și alegeri prezidențiale

De pildă, filmul „Al Djanat, the original paradise” prezintă reîntoarcerea regizoarei Chloé Aïcha Boro în Burkina Faso pentru înmormântarea unchiului său, eveniment care o face martoră la o familie divizată de decizia să vândă proprietatea.

Pe tema alegerilor la OWR va fi proiectat și „Smiling Georgia”, o tragicomedie care analizează demagogia populistă din cadrul alegerilor prezidențiale din Georgia.

Festivalul este curatoriat de Anca Păunescu, absolventă de filologie germană și film, implicată în ultimii 7 ani în selecția de film documentar, curatoriat și consiliere creativă în programe speciale la diferite festivaluri europene și Andrei Tănăsescu, un curator care își împarte viața între Toronto și București, cu studii în cinematografie (University of Toronto, University of St. Andrews) și un interes constant pentru reevaluarea istorică a muzicii și cinemaului.

În cadrul proiecțiilor, spectatorii se vor putea întâlni și cu unii dintre actorii și regizorii filmelor. 

Asociația One World Romania a fost înființată în 2009 și organizează anual la București festivalul de film documentar și drepturile omului. „Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție”, precizează organizatorii.

Dacă aveți o sugestie de articol, temă pe care să o abordăm sau o observație legată de acest material, vă rugăm să ne scrieți pe adresa redactie@scoala9.ro. 

George Herlaș

reporter

George Herlaș este student la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și s-a alăturat echipei Școala 9 pentru că spune „da" oricărei provocări. Prin jurnalism, vede o misiune de a aduce valoare cititorilor și întregii comunități.

CUVINTE-CHEIE

one world bilete festival one world festival film documentar