Puglia va fi prima regiune italiană în care limbajul semnelor (LIS) va fi predat în școli, la nivel de gimnaziu. Asta datorită unui proiect legislativ regional care vizează incluziunea celor 5.000 de persoane cu deficiențe de auz care trăiesc în zonă.
Este un semnal de alarmă pozitiv și punctual, mai degrabă, care a sosit chiar de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită în fiecare an pe 3 decembrie, pentru a le revendica drepturile, scrie ziarul italian Corriere della Sera.
Inițiativa s-a născut dintr-o propunere a consilierului regional Giuseppe Tuppudi, liderul partidului Con Emiliano.
Limbajul semnelor îmbunătățește atenția
Pentru a răspunde nevoilor și intereselor speciale ale cetățenilor cu dizabilități auditive, în faza de implementare au fost implicate departamentele de asistență socială și educație, și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Deficiențe de Auz, notează sursa citată.
Scopul principal al decretului este de a sensibiliza întreaga comunitate școlară la incluziunea și pluralitatea limbilor, prin intermediul cursurilor LIS.
Din punct de vedere pur practic, predarea limbajului semnelor este o modalitate de a încuraja participarea deplină la viața socială și eliminarea barierelor de comunicare, se arată în proiect.
Vestea a fost preluată cu entuziasm de Benedetto Santarelli, primul educator cu deficiențe de auz din Italia care a predat limbajul semnelor.
„În urma anilor de muncă și de studiu al LIS, atât la nivel național, cât și internațional, copiii fără deficiențe de auz expuși la LIS sunt capabili să dezvolte abilități mai mari de comunicare. Limbajul semnelor nu este doar un instrument de comunicare și de incluziune pentru persoanele cu deficiențe de auz, ci învățarea și practicarea acestuia promovează aspecte cognitive și comportamentale”, explică acesta.
În plus, adaugă învățătorul, copiii hiperactivi au un beneficiu în plus, pentru că învățarea limbajului semnelor îmbunătățește atenția - un punct slab pentru ei și pentru cei cu dificultăți de învățare.
„Tocmai datorită acestor beneficii ale LIS, sper ca inițiativa din Puglia să poată fi reprodusă în toate orașele și regiunile din Italia”.