ALT-Școala/ Mind Quest, platforma cu podcasturi care le dezvoltă copiilor gândirea critică, reziliența și încrederea în sine

ALT-Școala/ Mind Quest, platforma cu podcasturi care le dezvoltă copiilor gândirea critică, reziliența și încrederea în sine

Copiii au nevoie de educație socio-emoțională, iar școala românească, prin programa sa, nu reușește să-i pregătească pe cei mici pentru viață. Asta crede tânăra antreprenoare Laura Croitoru care a gândit, alături de echipa sa, o platformă care să-i ajute pe cei mici să înfrunte un eșec și emoțiile negative, să capete încredere ca să-și atingă potențialul maxim. Cum? Prin intermediul poveștilor audio.

01.12.2022

de Adelina Mărăcine VIDEO Ada Cheroiu

Articolul face parte dintr-o serie realizată în cadrul campaniei ALT-Școala, printr-un parteneriat între Școala 9 și BRD Groupe Société Générale.

Mind Quest, așa cum o descrie Laura Croitoru, fondatoarea acesteia, este o platformă de streaming audio dedicată exclusiv copiilor și adolescenților care iubesc podcasturile și cărțile audio. Conținutul platformei va fi unul nișat pe dezvoltare socio-emoțională, sănătate mentală și dezvoltarea unor abilități esențiale de viață, cum ar fi încrederea în sine, gândirea critică, reziliența, capacitatea de adaptare, autocunoașterea. 

„Vrem să includem podcasturi și povești audio care să ofere niște experiențe valoroase și să-i îmbogățească pe copii cu tot felul de informații prin puterea storytelling-ului, să le dezvolte abilități pentru secolul 21, precum încrederea în sine, reziliența, toleranța la frustrare, tot ceea ce considerăm noi că ar putea avea nevoie copiii, astfel încât să-și poată construi o viață așa cum și-o doresc”, explică, într-un interviu pentru Școala 9, fondatoarea platformei, antreprenoarea Laura Croitoru. 

Platforma va funcționa cu abonament lunar și poate fi folosită cu ușurință de către copii, pentru că Mind Quest va fi „un spațiu safe, fără reclame, fără opțiunea unor alte achiziții în interiorul aplicației”, precizează antreprenoarea. 

„Conținutul platformei nu este doar atractiv, ci și educativ, și va fi validat de către profesioniști în domeniul dezvoltării cognitive și socioemoționale a copiilor. Vrem să aducem împreună educația și entertainmentul și să formăm edutaiment pentru copii”, asigură Laura Croitoru. 

Cine face parte din echipa Mind Quest 

„Echipa noastră este formată din 5 persoane, în acest moment. Cu toții împărțim aceeași pasiune pentru educație și ne dorim să ajungem la cât mai mulți copii. Vrem să-i ajutăm să înțeleagă concepte complexe, inclusiv ce se întâmplă cu emoțiile lor, de unde apar gândurile negative și cum le-am putea provoca”, povestește Laura

„Nu mă pricep, nu sunt bun la treaba asta, tot timpul îmi ies prost lucrurile”, le spune adesea copiilor vocea din cap. Pentru astfel de gânduri Mindquest se dorește un antidot: „Vom face dezvoltarea personală pe înțelesul lor prin intermediul poveștilor, și le vom furniza informații pentru dobândirea acestor abilități esențiale pentru viață amintite mai sus.” 

Antreprenoarea e de părere că, în prezent, școala românească nu-i pregătește pe copii pentru viață, prin programa școlară actuală: „Ce facem cu emoțiile, cu stima de sine, cu încrederea? Ce facem atunci când avem un eșec? Cine ne învață să nu renunțăm atunci când ne este greu, de unde ne luăm perseverența? Cum reușim să ne facem un plan pentru a atinge un obiectiv? Care sunt pașii?”, spune tânăra antreprenoare. 

Continuă: „Toate astea ar putea să facă o diferență pozitivă în viața unui copil, pentru ca mai apoi, un viitor tânăr adult să poată privi cu alți ochi și să aibă alte resurse care să-l ajute mai departe.” 

Pentru început, platforma va fi dedicată copiilor cu vârste fragede, între 4 și 11 ani. „În funcție de cum va evolua proiectul, vom mări segmentul de vârstă și ne vom îndrepta și către preadolescenți și adolescenți”, explică fondatoarea Mind Quest. 

De unde a pornit ideea 

„Ideea a încolțit în mintea noastră atunci când ne-am propus să răspundem întrebării cum ar arăta diferit viața copiilor dacă aceștia ar putea citi 100 de cărți pe an sau dacă ar avea acces nelimitat la conținut pentru dezvoltarea lor personală și socio-emoțională? Atunci, echipa și-a asumat provocarea de a porni în aventura dezvoltării acestei platforme care să ofere un conținut valoros”, povestește antreprenoarea. 

Cu acest scop declarat, Laura Croitoru și echipa sa au adunat, în jurul platformei, autori talentați de cărți pentru copii, printre care se numără și bloggerul Prințesa Urbană, care va scrie povești pentru Mind Quest, designeri de sunet, educatori, actori care vor da voce personajelor prezentate (voice over artists - nr. interpreți de voci) ș.a. 

Poveștile vor lua naștere în studiouri profesionale de producție, unde se testează, în prezent, episoadele pilot, potrivit antreprenoarei. 

„Vom avea o mică armată de oameni și sperăm să o dezvoltăm. Copilul va putea accesa conținutul în mașina părinților sau poate în drum spre școală, dimineața, poate seara la culcare, când va asculta o poveste”, mai spune Laura Croitoru. 

De asemenea, platforma le va oferi copiilor și un program de meditație ghidat, conceput special pentru copii, pentru ca ei să adoarmă cu gândul la „lucrurile bune de peste zi sau ce și-ar dori să se întâmple mâine, să-și îndrepte atenția către reușitele lor, indiferent de cât de mici sunt acestea”.  

Obiectivele platformei Mind Quest 

„Atunci când educația socio-emoțională lipsește, se creează un efect de domino. Acesta poate duce la o mulțime de alte probleme care se reflectă și în societatea actuală”, crede Laura Croitoru. 

Tocmai de aceea își dorește ca, în următorii cinci ani, platforma să se facă cunoscută printre mii de părinți și profesori care înțeleg „cât de important este ca cei mici să învețe să-și gestioneze emoțiile, să dezvolte relații sănătoase cu cei din jurul său, să se cunoască mai bine și să capete mai multă încredere în propriile forțe”.  

„Aceste podcasturi vor fi, mai degrabă, un fel de teatru audio, o experiență complexă, dinamică, cu discuții între personaje. Așa vom ajunge la sufletul copiilor”, adaugă fondatoarea. 

Platforma va putea fi folosită și în școli, la clasă, explică Laura Croitoru: „Visăm să avem mii de învățători care să îmbrățișeze simplitatea prin care să dea play, la clasă, să asculte o  poveste faină împreună cu copiii, ca mai apoi să urmeze un set de întrebări care să-i angajeze pe copii în discuții dinamice.” 

Un jurnal pentru copii în care să treacă „momentele frumoase pe care le-au trăit”

Laura Croitoru nu este la primul proiect de antreprenoriat dedicat copiilor. Împreună cu sora ei, tânăra a conceput un jurnal de dezvoltare personală pentru copii, denumit „Happy Kid Journal”. El conține un set ghidat de întrebări pentru ca cei mici să folosească, în mod terapeutic și educațional, puterea poveștilor, de această dată scrise chiar de ei, explică ea.  

„Am gândit un instrument pentru ei care să-i ajute la final de zi să-și așterne gândurile și emoțiile, tot în această zonă de dezvoltare personală, să se înțeleagă un pic, să-și pună niște întrebări, să treacă în revistă momentele frumoase pe care le-au trăit de-a lungul zilei, astfel încât să-și evalueze ziua în mod pozitiv. Să-i învățăm pe copii să exprime recunoștință pentru cele mai simple lucruri”. 

Programul Innovators for Children este organizat de Impact Hub București și Impact Hub Basel, în parteneriat cu UiPath Foundation și cu sprijinul financiar al BRD. Anul acesta au fost trei proiecte câștigătoare, din nouă ajunse în finală, care au primit în total o finanțare de 20.000 de euro.
Foto credit: Impact Hub București

 

 

 

 

Adelina Mărăcine

reporter

Adelina Mărăcine lucrează în presă din 2017. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității din București, a devenit redactor la „Adevărul” și, ulterior, reporter al ediției „Weekend Adevărul”. S-a alăturat echipei „Libertatea” în vara anului 2021 și poate fi găsită la adelina.maracine@ringier.ro.

CUVINTE-CHEIE

mindquest aplicație interviu copii abilitati școală