De la zvonuri la anunțul oficial
Pornim cronologic. Studenții ne-au relatat că în jurul datei de 25 martie, 14 facultăți din 15 ale universității au publicat listele bursierilor pentru semestrul al II-lea.
Pe 26 martie, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Iași (FEAA) a publicat pe Facebook un anunț cu privire la încărcarea pe site-ul oficial al facultății a listelor cu bursierii pentru semestrul al II-lea, anunțând apoi, pe 30 martie, printr-un comentariu la aceeași postare, că bursele vor fi acordate în continuare studenților din semestrul I, fără o nouă ierarhizare: „în semestrul 2 se continuă acordarea burselor atribuite în semestrul 1, fără a se mai întocmi o nouă ierarhie, pe baza rezultatelor școlare din semestrul 1”. Așadar, FEAA a fost facultatea care „a dat startul” aplicării burselor pe 12 luni, după cum ne-au confirmat decanii altor facultăți.
Un reprezentant al studenților a povestit că abia la finalul lunii martie, colegi din consiliul facultății au fost într-adevăr chemați de prodecan pentru a lucra la listele cu bursierii, iar la acea ședință au aflat că vor rămâne aceiași studenți, „întrucât asta prevede legislația”.
După anunțul făcut de FEAA, mai mulți studenți au cerut explicații prin comentarii pe pagina de Facebook unde a fost făcut anunțul. Comentariile lor au fost șterse, iar secțiunea de comentarii a fost ulterior restricționată. „FEAA – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Iași a limitat cine poate adăuga comentarii la această postare”, a fost menționat pe pagină.
Pe 7 aprilie, conform reprezentanților studenților de la Drept, a fost realizată o ședință cu administrația Universității și cu administratorii-șefi de la nivelul facultăților în care s-a stabilit că bursele se vor acorda anual.
„La ședinte au fost invitate comisiile de acordare a burselor, în care se presupune că sunt studenți, dar aceștia nu au fost chemați în mod oficial de către conducerile facultăților. Noi, studenții senatori (membri în Senatul Universității, n.r.), nu am știut nimic. Pur și simplu întrebam, iar prorectorul pentru relații cu studenții, domnul Adrian Iftene, ne spunea că ei se află într-o ședință, că nu ne pot oferi încă informații, că rămâne ca bursa să fie acordată anual, dar nu aveam nicio explicație în acest sens”, a precizat Lavinia-Simona Cîrdei, reprezentanta studenților de la Facultatea de Drept.
Pe 8 aprilie, zvonurile despre aplicarea listei din semestrul I au început să circule – „cineva a primit un mesaj de la cineva care îl avea de la altcineva”, iar pe 9 aprilie listele au fost șterse de pe site-urile unor facultăți, fără explicații.
Pe 10 aprilie, UAIC a anunțat oficial că bursele vor fi acordate pe întreaga durată a anului universitar, conform Ordinului Ministrului Educației nr. 6463/2023.
Apoi, pe 11 aprilie, în timpul evenimentului Zilele Porților Deschise, câțiva studenți au organizat un protest în fața Corpului A, la care rectorul le-a cerut „să nu facă spectacol”, potrivit tinerilor care au discutat cu Școala9. În aceeași zi, Universitatea a anunțat că studenții care nu mai primesc bursă din bugetul de stat, deși se aflau pe listele bursierilor pentru al II-lea semestru, vor primi bursă din fondurile proprii ale UAIC, timp de patru luni, pentru perioada martie-iunie 2025. În mod normal ar fi trebuit să ia timp de șase luni, în perioada aprilie - septembrie.
În ziua următoare anunțului, pe 12 aprilie, a avut loc o ședință pe platforma Zoom, la care au participat studenții senatori ai UAIC și rectorul Liviu George Maha, invitat de aceștia, în contextul în care, spun ei, nu au luat parte la nicio discuție în ceea ce privește bursele, până la cea inițiată de ei.
„Părerea studenților reprezentanți nu a fost cerută. A fost expusă doar public prin postările noastre de pe rețelele de socializare”, a spus Lavinia-Simona Cîrdei.
Studenții din Senatul Universității susțin că nu au fost anunțați despre modificări
Conducerea UAIC susține că de fapt studenții reprezentanți au fost implicați în revizuirea și aplicarea Regulamentului de burse din 2023. Doar că studenții senatori din acest mandat nu făceau parte din Senat la momentul modificării Regulamentului, în 2023, și că decizia de a aplica modificarea de acordare a burselor începând cu acest an universitar nu le-a fost adusă la cunoștință în ședința din luna noiembrie.
„Articolul din Regulament potrivit căruia burselor sunt acordate pe o perioadă de 12 luni era și în anul universitar 2023-2024. La ședința respectivă au participat studenții care erau în funcție la acea vreme. Noi am intrat în funcție abia în ianuarie-februarie 2024. Noi, studenții reprezentanți, încă considerăm că articolul respectiv se referă mai mult la dreptul studenților de a primi bursele inclusiv pe perioada vacanțelor, nu că un student ar trebui să aibă dreptul la bursă 12 luni fără să se refacă listele cu bursieri”, a precizat un reprezentant al studenților de la FEAA.
„Universitatea are o profundă problemă în ceea ce privește comunicarea”
Studenții critică lipsa de comunicare și transparență a conducerii UAIC. Mai mult, aceștia semnalează faptul că, la nivelul facultăților, domnea confuzia, întrucât inițial, facultățile publicaseră noile liste, ceea ce dovedește că nici ele nu știau despre aplicarea regulamentului.
„S-a văzut foarte clar că din partea conducerii Universității nu există o cale directă către facultăți. Facultățile, în momentul de față, au dovedit că nu comunică deloc între ele”, a transmis reprezentanta studenților de la Facultatea de Drept.
Până acum, bursele la UAIC au fost acordate semestrial, adică la fiecare semestru se refăcea lista cu bursieri în funcție de rezultatele pe semestrul trecut. În regulament este specificat că acestea sunt acordate anual, dar interpretarea lor este că „se referă la cele 12 luni, nu neapărat că se acordă aceleiași persoane”.
„În Senat, când am avut ședința din luna noiembrie 2024, s-a discutat doar despre includerea românilor de pretutindeni la bursa de performanță. Nu s-a discutat despre schimbarea periodizării, despre această modificare a acordării burselor. Noi nu am fost consultați, iar asta este trist. S-a pus în responsabilitatea noastră că nu am citit suficient regulamentul și că nu am adus în discuție aceste aspecte”, a menționat Gabriela Tomina, reprezentanta studenților de la Facultatea de Litere.
Listele bursierilor pentru semestrul al II-lea: publicate și apoi șterse
Analiza listelor de bursieri arată că noua metodologie de acordare a burselor la UAIC nu era clară încă de la începutul anului universitar. Deși o parte dintre listele bursierilor semestrului al II-lea au fost șterse ulterior clarificării venite de la conducere, studenții ne-au pus la dispoziție documentele care deja se aflau la ei.
Luăm, drept exemplu, cazul Facultății de Litere. La rubrica „Burse” de pe site, există un anunț privind listele preliminare cu studenții bursieri în semestrul I al anului universitar 2024-2025. Există chiar precizarea că „împărțirea fondului de burse alocat și alcătuirea listelor au fost făcute în baza criteriilor regulamentare și a clasamentelor rezultate în urma punctajelor obținute de către studenți în semestrul al II-lea al anului universitar 2023-2024”.
Apoi, a urmat și anunțul listelor preliminare cu studenții bursieri în semestrul al II-lea, cu mențiunea că „împărțirea fondului de burse alocat și alcătuirea listelor au fost făcute în baza criteriilor regulamentare și a clasamentelor rezultate în urma punctajelor obținute de către studenți în semestrul I al anului universitar 2024-2025”. Cât de cunoscute erau, deci, la nivel administrativ, regulamentul și aplicabilitatea acestuia începând cu acest an universitar?
Studenții mai semnalează o problemă: listele pentru semestrul I au fost realizate pe baza punctajelor din semestrul al II-lea al anului anterior, nu pe baza întregului an universitar, cum prevede regulamentul actualizat.
Ordin emis în 2023, aplicat de UAIC în 2025, în mijlocul anului universitar
Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Liviu-George Maha, a precizat pentru Școala9 că „procedura de acordare a burselor nu s-a schimbat în mijlocul anului universitar, ci odată cu adoptarea, în cadrul ședinței Senatului universitar din luna noiembrie 2023, a Regulamentului UAIC privind acordarea burselor și a altor forme de sprijin financiar, ca urmare a emiterii Ordinului Ministrului Educației nr. 6463/2023”.
Deși Ordinul a fost emis pe 2 octombrie 2023 – chiar în prima zi a anului universitar la UAIC – acesta nu a fost aplicat imediat, invocându-se motivul că anul universitar era deja început. Aplicarea ordinului avea să vină la aproximativ un an jumătate de la emiterea sa, așadar, adică la jumătatea celui de-al II-lea semestru din anul universitar curent.
Prof. univ. dr. Cristina-Teodora Roman, decana FEAA, prima facultate care a implementat schimbarea, a spus că doar au respectat regulamentul.
Regulamentul de acordare a burselor ar mai fi fost respectat, în cazul în care FEAA ar fi procedat la fel ca celelalte facultăți? Am adresat această întrebare conducerii UAIC, iar răspunsul a fost: „Regulamentul există pentru a fi aplicat, deci ar fi fost aplicat în orice condiții”.
„O sincopă de aplicare a regulamentului”
La celelalte facultăți din cadrul UAIC, mai mulți decani au explicat că aplicarea greșită a regulamentului burselor a fost cauzată de o interpretare diferită. Mulți au pasat responsabilitatea către comisiile de burse sau către alți colegi care s-au ocupat de asta.
Decanul Facultății de Fizică, prof. univ. dr. habil. Ionuț Topală, a confirmat că listele cu bursierii semestrului al II-lea au fost publicate și apoi retrase „după clarificarea regulamentului”. El a spus că regulamentul era cunoscut din toamnă, însă „a existat o sincopă de aplicare și interpretare”. De asemenea, a precizat că studenții din comisiile de burse erau informați încă din toamnă.
„Nu a fost modificată nicio procedură, a fost o sincopă de aplicare a regulamentului care a fost corectată. Regulamentul era cunoscut la nivelul facultăților, doar că au fost întrebări cu privire la aplicare și s-a revenit asupra aplicării. Studenții știau, studenții fac parte din comisia de burse, au făcut parte și în toamnă și au fost consultați și acum, doar că a fost o sincopă de interpretare”, a declarat Ionuț Topală.
Decanul Facultății de Matematică, prof. univ. dr. Răzvan Lițcanu, a vorbit despre lipsa unei discuții explicite despre modalitatea de acordare a burselor la începutul anului universitar. Acesta a explicat că formularea privind acordarea anuală a burselor a fost interpretată diferit – unii au înțeles că 12 luni se împart în segmente de câte 6 luni, iar doi studenți diferiți ar putea primi bursă, unul pe un semestru și altul pe al doilea.
„Este vorba despre o interpretare care nu s-a făcut unitar și care s-a rezolvat prin clarificarea trimisă de rectorat. Clarificarea a apărut după ce s-a constatat că interpretarea acestei prevederi nu a fost unitară între toate facultățile, într-adevăr FEAA fiind cea care a interpretat că aceluiași student i se acordă anual bursa”, a transmis Răzvan Lițcanu.
Și studenții reprezentanți din Senat au confirmat interpretarea diferită a legii.
„Nu ne-am gândit că 12 luni se referă strict la un student și ne-am gândit că se împarte echitabil 6 luni și 6 luni pentru cele două semestre, în așa fel încât să beneficieze un student vreme de 6 luni de bursă, pentru primul semestru, și apoi să fie alte 6 luni în care poate beneficia alt student de bursă pentru semestrul al II-lea”, a transmis Lavinia-Simona Cîrdei, reprezentanta studenților de la Facultatea de Drept.
Confuzia își are originea într-o formulare ambiguă din Ordinul nr. 3392/2017, spun cu toții, care prevedea acordarea burselor „pe perioada desfășurării activităților didactice, respectiv cursuri, seminare, laboratoare, proiecte, activități practice și sesiuni de examene”, fără a preciza clar dacă aceasta continuă în vacanțe.
Studenții reprezentanți au explicat că Ordinul nr. 6463/2023 a corectat această ambiguitate, stabilind explicit că bursele sunt oferite pe întreaga durată a anului universitar, adică inclusiv în timpul vacanței de vară.
Discuții pentru un nou regulament de acordare a burselor
În urma întâlnirii dintre rector și studenții senatori, s-a stabilit că se va lucra la o nouă versiune a regulamentului de acordare a burselor, care ar urma să fie aplicată începând cu anul universitar 2025-2026. A rămas ca în acest an universitar bursele vor fi acordate anual, însă va fi realizată o comisie de lucru formată din studenții senatori și președinții ligilor și asociațiilor studențești, în vederea modificării regulamentului.
„Vom face întâlniri, vom împărtăși opinii și varianta finală și revizuită va fi în conformitate și cu opinia studenților. De exemplu, dacă studenții își vor dori, va fi posibil ca bursa să fie acordată semestrial, începând de anul universitar viitor”, a declarat Gabriela Tomina, reprezentantă studenților de la Litere.