Cu o vechime de trei ani, firma are un singur angajat, potrivit Termene.ro. Obiectul de activitate este comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau internet. Asociatul firmei este Cristian Alexandru Deaconu.
În 2022 firma a avut un profit net de 207.834 de lei, iar anul trecut profitul net a fost mai mic - de 171.132 de lei, conform Termene.ro. 380.000 de lei în doi ani, cam cât costă un apartament cu două camere în Capitală.
În total, 2.620 de firme au sediul la aceeași adresă din Sectorul 1 al Capitalei cu SMART RETAIL INTERNATIONAL SRL. Dintre acestea, 2.396 sunt funcționale, 209 sunt radiate, 12 sunt în insolvență și alte trei au stare nedefinită.
Am contactat reprezentanții SMART RETAIL INTERNATIONAL SRL pentru un punct de vedere, fără să obținem însă un răspuns până la momentul publicării.
decopiat.ro, diferit de site-ul anterior prin domeniul .ro și nu .com, lasă totuși o adresă fizică, Splaiul Independenței nr. 290, la care face trimitere site-ul pentru o achiziție directă. Am ajuns în Regie, locul „unde examenele devin floare la ureche”, după cum susține același site.
Locația este în căminul U2 al Universității de Medicină. Aici, într-o zi de vineri, zgomotul străzii e întreținut de roțile de trollere pornite în drum spre casă. Studenții pe care i-am întrebat nu știu să ne direcționeze și spun că nu știu de existența vreunui loc unde să se vândă căști pentru copiat.
Am mers apoi către persoane fizice care pun anunțuri cu astfel de dispozitive date spre închiriere pe OLX.
Andrei din Arad, un utilizator al platformei OLX, închiriază o cască de copiat, „100% siguranță”, pentru 123 de lei. Anunțul său are 2.129 de vizualizări.
Florin din Bacău închiriază mai multe tipuri de dispozitive și face trimitere în anunțul lui la site-ul copiat.ro. O cască de copiat costă 1.000 de lei, iar anunțul are aproape 600 de vizualizări.
L-am sunat pe Florin din Bacău, nu ne-a răspuns inițial, dar am fost sunați înapoi de pe numărul de telefon al Fastbay care ne-a spus că are un apel pierdut de la noi și ne-a indicat ora. Era ora la care l-am sunat pe „Florin din Bacău”.
Așadar, în spatele anunțului de pe OLX, care face trimitere la site-ul copiat.ro, este aceeași persoană ca și în spatele fastbay.ro.
Când am sunat inițial la Fastbay.ro, în luna august, ni s-a spus că sunt „doar un forum” și că de fapt nu vând nimic. „Nu am ce informații să dau. Sunt mai multe site-uri, nu doar al meu.”
„Vând niște electronice, asta nu mă incriminează de ceva”
Bărbatul care ne-a răspuns la numărul de pe site-ul decopiat.ro și care a refuzat să-și dea numele, ne-a spus că au la vânzare „niște dispozitive electronice”. „Unde este ilegalitatea? E alegerea clienților cum le folosesc”, a explicat el.
„Dacă eu aș fi avut probleme legal din punctul ăsta de vedere, cu siguranță aș fi încetat orice activitate de genul. Dar, repet, vând niște electronice, asta nu mă incriminează de ceva. Fiecare client este liber să facă ce dorește cu sistemul respectiv. Este un sistem de spionaj”, mai explică comerciantul.
În ultima vreme nu prea mai sunt vânzări, susține. „Din ce vorbesc cu colegii nu sunt.” Întrebat despre ce colegi vorbește, ne-a zis că „există o legătură comerciant-comerciant, coleg de muncă, să zic.”
„Nu vă ocupați cu lucruri din astea că vă ocupați degeaba, da?”
Sisteme-copiat.ro susține pe site că are o echipă alcătuită din ingineri în electronică și telecomunicații și că pune la dispoziția clienților cele mai performante dispozitive cu cască de copiat.
Persoana din spatele site-ului ne-a spus la telefon că „este vechi, nu mai este actual. Dacă o să se plătească comanda, nu o să se mai livreze.”
„Nu vă ocupați cu lucruri din astea că vă ocupați degeaba, da?”, ne-a spus bărbatul, încurajându-ne să mergem către adevăratele probleme și să sunăm „la dealeri de droguri și la comercianți de băuturi alcoolice”.
„Fiecare face ce vrea în limitele moralității”
„Ele se folosesc inclusiv și pentru monologuri, sunt sisteme de fapt audio, ca să vă explic așa”, susține comerciantul care deține site-ul cu o denumire deloc nuanțată - sisteme-copiat.ro.
Crede că sistemele pe care le are pe site sunt „un ajutor” care contribuie la egalitatea de șanse. „Trebuie dat o șansă, da, pentru că viața asta este nedreaptă. Dacă am trăi într-o utopie, vă dați seama că n-ar fi existat. Trăim într-o lume liberă”, adaugă. „Fiecare face ce vrea în limitele moralității. Nu ai cum să lași oamenii la greu sau să denigrezi, adică ăștia bogați să aibă toate drepturile și ăștia săraci să nu aibă niciun drept. Aici e toată problema.”
Pasul 2: Ne-am uitat la tehnicile de promovare pe care le folosesc
Ceea ce ne-au spus la telefon comercianții de căști de copiat este elaborat pe site-urile pe care le dețin, în discursuri cu aer expert despre problemele sistemului de educație românesc.
Am analizat conținutul de pe decopiat.com, decopiat.ro, fastbay.ro, Sisteme-Copiat.ro.
„Pe lângă materiile care îi vor fi de folos pentru facultate și în viitoarea carieră, elevul român este obligat să învețe încă 2-3 materii pe care nu le va mai folosi niciodată” scrie chiar pe landing page-ul site-ului decopiat.com.
Mesajul se dezvoltă într-o justificare filosofică a fraudei: „Ne punem atunci întrebarea, este sau nu etic să copiezi la bac la o materie care ți-a fost impusă, dar care nu îți este deloc folositoare? Este utilizarea sistemelor de copiat pentru bac morală sau nu?”. Ți-au aruncat dilema morală și se întorc la ceea ce fac - comerț: „Noi nu îți putem da răspunsul la această întrebare, însă suntem aici pentru a te ajuta în cazul în care ai luat decizia să-ți achiziționezi o cască de copiat pentru Bac 2024.”
Justificarea platformelor: „Tentativele de reformă au eșuat lamentabil”
„Într-o țară în care sistemul de învățământ este unul extrem de învechit, iar tentativele de reformă din ultimii aproape treizeci de ani au eșuat lamentabil, nu este de mirare că tot mai mulți elevi și studenți sunt complet dezamăgiți de oferta educațională și de modul în care sunt tratați în școli sau în facultăți”, scrie pe castidecopiat.com.
„Materia nu este actualizată, iar cadrele didactice au adesea mentalitatea și metodele de predare învechite. Examenele au ajuns să pară, în acest context, obstacole imposibil de trecut”, e o altă justificare a vânzătorilor de căști de copiat.
Continuă butada spunând că oricum „copiatul la lucrări de control sau examene există din cele mai vechi timpuri.”
Am analizat strategia lor de promovare cu Raluca Radu, doctor în științele comunicării și titularul cursului de Deontologie, de la Jurnalism, Universitatea din București.
„Ei vând un instrument ca să mobilizeze oamenii să facă o infracțiune. Și, atunci, nu putem să ne așteptăm, dacă el nu este un business legitim, să fie promovat în mod corect”, spune profesoara universitară.
Astfel, mesajele sunt construite în jurul unor stereotipuri: „Când intri în contact cu un mesaj publicitar, ai foarte puțin timp ca mesajul acela să te convingă și atunci el nu poate să-ți spună ceva absolut nou, trebuie să-ți spună ceva ce tu știi deja.”
Prețul promovării unui examen, cât un bilet la Nostalgia
Navigând în același site decopiat.com, găsești la vânzare dispozitive în toate formele: card GSM, ceas, microcască, pix sau cheie auto. Prețurile variază de la 130 de lei, cât un bilet la festivalul Nostalgia, până la 380 de lei, iar majoritatea produselor vin și cu instrucțiuni de utilizare scrise și filmate, atașate în descriere.
Cum studiile internaționale arată că un absolvent de liceu câștigă cu 23% mai mult de-a lungul vieții decât unul fără aceste studii, prețul pentru obținerea frauduloasă a diplomei pare un chilipir. E ceva cu care candidatul poate dormi liniștit pentru restul vieții însă?
Studenții, crede Raluca Radu, ar trebui să își aleagă școli și universități pe care să și le permită psihologic și financiar. „Dacă școala nu este în acord cu ce vrei tu, sunt diverse școli care au diverse profiluri. Poate profilul nu ți se potrivește și atunci trebuie să cauți altceva. Nu să furi. Dacă tu nu te-ai simțit bine în școală, de ce te-ai simți bine cu diploma pe care ți-o dă școala respectivă?”, se întreabă ea.
„Este un business incorect, promovat incorect, cu efecte pe termen lung chiar asupra persoanei care face acest tip de promovare”, e de părere Raluca Radu.
„Cred că cel mai simplu este să te gândești dacă un profesionist cu care o să fii nevoit să interacționezi în viitor ai fi vrut să fi făcut școala cu furt sau ai fi vrut să fi făcut școala corect”, le spune ea celor aflați în fața deciziei de cumpărare. „Și până la urmă să ne responsabilizăm fiecare dintre noi ca să putem să avem o societate în care ne simțim toți bine”, adaugă profesoara.
Pasul 3: Am contactat și marile platforme de e-commerce
Pe marii retaileri online publicitatea este diferită. Ei vând „sisteme de supraveghere”, nu „căști de copiat”. Ne-au spus că vânzările sunt în scădere la aceste dispozitive, chiar dacă pe OLX, într-o lună, se dă căutare după „copiat” de o mie de ori, în medie. Poate fi legat și de copiatoare, ne-au explicat.
Totuși, platforma nu împiedică anunțurile individuale care vând „căști de copiat”.
1.000 de căutări și 2.800 de anunțuri pe lună
OLX este un website de vânzări care a ajuns anul trecut la un profit net de aproape 100 de milioane de lei, potrivit Profit.ro, și de altfel a fost singurul care ne-a răspuns la solicitarea de informații.
„În ultimele șase luni, conform datelor noastre, media căutărilor pentru termenul «copiere», spre exemplu, este de aproximativ 1.000 pe lună, însă aceste căutări includ și alte tipuri de produse, precum copiatoare sau hârtie indigo”, explică OLX.
Pe de altă parte, însă, numărul de anunțuri pentru aceste tipuri de echipamente (inclusiv cele pentru copiere, tipărire sau multiplicare) a rămas constant, cu o medie de aproximativ 2.800 în ultimele șase luni.
Conform informațiilor transmise către Școala9 de OLX, „interesul pentru categoria de bunuri și servicii, din care fac parte și dispozitivele de copiat”, este împărțit egal între bărbați și femei, cei mai mulți cu vârsta între 18 și 34 de ani și din urban.
„Rămâne la latitudinea fiecărui client ce face”
Vlad Zamfir este un alt vânzător de sisteme de supraveghere. Smtsol.ro, site-ul administrat de acesta, funcționează sub firma SC Smartech Universe Solutions SRL care a înregistrat, potrivit bilanțului depus pentru 2023 din platforma Ministerului Finanțelor, un profit net de aproape 100 de mii de lei anul trecut.
Pe lângă microfoane, reportofoane, amplificatoare sau camere spion, pe site-ul pe care îl administrează găsești și aparate care ar putea fi introduse cu ușurință în sălile de examene și utilizate pentru a copia. Cravată cu cameră spion, nasture cu cameră spion sau curea de pantaloni cu cameră integrată sunt doar câteva dintre cele disponibile pe site.
„Site-ul nostru e plin de disclaimere peste tot pentru o utilizare cât mai etică. Acum rămâne la latitudinea fiecărui client ce face, cum face în viața privată și suportând, bineînțeles, consecințele, dacă e cazul”, explică Zamfir.
În ultimele șase luni spune că vânzările au scăzut „pentru că se promovează din ce în ce mai mult partea de detecție și practic sunt din ce în ce mai mulți oameni care sunt prinși la examene cu astfel de echipamente și sunt descurajați viitorii clienți”.
O posibilă explicație pentru scăderea vânzărilor este ascensiunea giganților din China. Platforme precum Temu, Shein sau Aliexpress au la vânzare astfel de dispozitive la prețuri mai accesibile. Pe Temu, spre exemplu, cu numai 20 de lei îți poți lua o microcameră wireless inteligentă cu vizualizare de la distanță, iar cele mai mici căști de culoarea pielii costă 40 de lei.
În comparație, pentru o microcameră wireless, smtsol.ro cere 850 de lei, de 42 de ori mai mult față de site-urile din China.
Vlad spune că cel mai des sunt întrebați dacă, printr-o cameră video cu transmisie, textul este lizibil și la o distanță de 20-30 de centimetri față de un monitor sau o pagină care conține text.
Le transmite clienților să nu aleagă calea fraudei: „Îi încurajăm să cumpere aparate, dar să le folosească într-o altă direcție decât examene, pentru că au fost foarte multe persoane care au investit sume foarte mari de bani și le-au investit degeaba. Pentru că în cazul unui examen serios, aparatul respectiv este și confiscat, pe lângă celelalte probleme care le poate aduce.”
Pasul 4: Ce se întâmplă la examenele naționale și ce face Poliția Română
La aproape toate probele de la examenele naționale de anul acesta subiectele au ajuns în presă la scurt timp după începerea probelor.
În județul Alba, un elev a fost prins în sala de examen cu căști pentru copiat. O situație similară a existat și în județul Olt.
În Vaslui, în schimb, în cea de-a doua sesiune a Examenului de Bacalaureat, Inspectoratul Județean de Poliție a fost sesizat de către conducerea inspectoratului școlar despre faptul că, la puțin timp după începerea probei de limba română de la Bac, în spațiul public au apărut fotografii cu subiectele.
Ce riscă cei care aleg calea copiatului? „Nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi eliminați din examen, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat”, potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare.
În celelalte imagini se găsesc subiectele din același an de la Biologie și Matematică.
Ce spune Poliția Română
Am solicitat numărul de sesizări în ultimii cinci ani referitoare la site-uri care promovează și vând dispozitive pentru copiat la examenele naționale de la Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), dar și date referitoare la campaniile de prevenție pe care le fac.
Poliția Română ne-a răspuns că nu deține datele statistice referitoare la întrebările noastre.
Identifică, însă, „lacune de informații care îi pot vulnerabiliza pe copii”, pe care, ulterior, le abordează „cu recomandări și dezbateri în cadrul activităților preventive”.
„Pe fondul unei insuficiente maturități și experiențe de viață, copiii pot fi mai ușor induși în eroare de infractori și recrutați de grupările infracționale pentru a comite diverse infracțiuni”, ne-a spus IGPR.
Ce zic universitățile
Pe decopiat.ro, găsești și testimoniale ale unor așa-ziși clienți despre produsele aflate la vânzare, care povestesc că le-au folosit la examene din liceu și facultate, la titularizare, la interviuri și pentru carnetul de conducere. Potrivit lor, sistemul este unul care „merită ultimul bănuț”, „finuț, ieftin și recomandabil”.
Alți clienți spun, cu nume și prenume, nota pe care au luat-o la examene sau afirmă că „Facultatea Titu Maiorescu a fost ușoară”.
În urma solicitării Școala9, Universitatea Titu Maiorescu „își exprimă dezacordul total, atât cu privire la conduita lipsită de etică a studenților care fraudează examenele, cât și cu privire la existența unor asemenea magazine care comercializează dispozitive pentru copiat, cu desconsiderarea totală a normelor de etică și deontologie universitară și a legislației din domeniu.”
Despre postările studenților pe site-uri, Universitatea spune că e „un fenomen pe care nu-l poate nici împiedica, nici controla și nici verifica veridicitatea afirmațiilor postate.”
„M-ați salvat și am trecut la buget de la taxă la Politehnică doar cu sistemul ăsta. Viitor inginer dom'le”, spune un alt mesaj al unui așa-zis client, în secțiunea de recenzii. Până la acest moment, Universitatea Politehnică din București nu a răspuns solicitării noastre de a-și prezenta poziția față de această recenzie postată pe site-ul decopiat.ro.
Pasul 5: Aparate de bruiaj și alte soluții
Subiectele ajung la persoana care te ajută de acasă în „doar 18 secunde pe 4G și 35 de secunde pe 3G”, promite site-ul sisteme-copiat.ro, pe piață din 2004. Pentru asta, „trebuie doar să stai nemișcat preț de 10 secunde cât poza se face”.
Microfonul promite a fi foarte sensibil - „poate capta până și pașii supraveghetorului din sala de examen”.
În timp ce aceste sisteme rapide și nedetectabile sunt vândute la liber peste tot în online, supraveghetorii examenelor nu se pot baza decât pe intuiție sau observarea comportamentului candidatului, ca să detecteze tentativa de fraudă. Există o scurtătură tehnologică? „Așa cum s-a îngrădit vânzarea tezelor, trebuie și vânzarea gadget-urilor să fie îngrădită de cineva”, e de părere Nicolae Drăgulănescu, profesor universitar la Facultatea de Electronică, Tehnologie, Informație și Comunicație a Universității Politehnice din București.
Profesorul este interesat de dispozitive, circuite și echipamente electronice și spune că o posibilă soluție ar putea fi utilizarea unor aparate de bruiaj în sălile de examen, care sunt „foarte eficiente”.
Dispozitivele, sunt, însă, „declarate în cadrul Uniunii Europene ca fiind dispozitive neconforme cu unele dispoziţii existente în legislaţia comunitară de armonizare”, conform Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Denumite și jammere, dispozitivele de bruiaj sunt interzise în toate statele membre ale UE, „deoarece jammerele cauzează interferenţe prejudiciabile comunicaţiilor radio autorizate, adică perturbă sau împiedică funcţionarea normală a comunicaţiilor care utilizează frecvenţe radio”, potrivit ANCOM.
Profesorul de la Politehnica povestește că a încercat „o intervenție” la ANCOM, fără succes. „Din moment ce e hotărâre de guvern, gata. Totuși, Serviciul de Telecomunicație Specială care utilizează aceste echipamente, când e vorba de concursuri de magistrați, ar putea să aibă în vedere și examenele de Bacalaureat”, crede Nicolae Drăgulănescu.
În cariera de profesor, Drăgulănescu a predat în patru universități de pe patru continente: Asia, America, Europa și Africa.
În universitățile și școlile pe care le-a văzut în America, jammerele pot fi reglate ca să acopere numai teritoriul universității, fără vecini, funcționează strict pe durata orelor și frecvențele pot fi alese ca să nu interfereze cu cele ale celor din jur, spune acesta.
În Algeria, țara în care a predat în urmă cu 40 de ani, ideea de a copia era „complet inacceptabilă”. „Cine era prins copiind era dat afară de la școală. Studenții sunt încă finanțați integral de stat, li se oferă burse indiferent de rezultate, precum și cazare, masă și transport pe toată durata studiilor de cinci ani. Prin urmare, au tot interesul să fie serioși și să respecte regulile”, povestește profesorul.
„Problema este că există soluții pentru așa ceva și mă doare sufletul să văd că de 30 de ani Ministerul Educației bâjbâie”, conchide el.
Anul trecut, Edupedu.ro a semnalat faptul că la proba de Bacalaureat la Matematică au apărut pe Internet mai multe fotografii făcute cu camere ascunse, de către elevi. Câteva zile mai târziu, Ministra Educației, Ligia Deca, declara: „Cred că putem îmbunătăți lucrurile, iar pentru partea de siguranță voi discuta și eu cu colegii noștri din instituțiile care se ocupă de securitate informatică, dar și, în general, de securitatea proceselor publice, pentru a vedea dacă putem apela la anumite elemente de progres tehnologic. Mai pe șleau spus, poate că anumite tipuri de dispozitive de bruiere ar fi o soluție, însă cred că și o informare mult mai bună și poate mai din timp vizavi de ce ar putea constitui abatere de la regulile de desfășurare ale examenului să ajute să avem mai puține astfel de situații în viitor”.
Dezbaterea cu privire la cum oprești frauda la examene preocupă toată Planeta și se pune problema cât de stricte trebuie să mijloacele de a-i opri pe tineri să copieze fără să îngrădească libertatea personală. În același timp, ce au mai observat experții internaționali este că tentația fraudei este mai mare atunci când examenul are o miză mare, cum sunt examenele naționale la noi.
„Elevii văd aceste examene cu miză mare ca pe ultima lor șansă, văd sistemul ca fiind fundamental nedrept față de ei și percep inechități în ceea ce privește tipul de sprijin pe care îl primesc ceilalți studenți. Au percepția că, probabil, alți studenți copiază. Așadar, concluzia noastră este că, cu cât examenele sunt mai importante și cu cât sunt percepute mai multe inegalități în ceea ce privește sprijinul oferit elevilor/studenților, cu atât mai mult trișatul va începe să pară justificabil”, a explicat Shivi Chandra, Policy Analyst la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică la o conferință online dedicată temei la care a participat și Școala9.
Profesori - sistem - elevi
Exemplele personale ale profesorilor, reacțiile imediate din partea autorităților și alegerile corecte ale studenților sunt câteva dintre modalitățile prin care ar putea să fie combătut acest tip de fraudă, cred specialiștii.
„Trebuie să fie vorba de un exemplu personal, adică să te vadă că ești un om corect, care ai ajuns corect pe poziția pe care ești”, în vreme ce la nivelul sistemului toată lumea ar trebui „să lucreze în același fel, să dea același exemplu”, crede Raluca Radu, de la Universitatea din București.
Reacțiile autorităților legate de vânzarea acestor tipuri de sisteme ar trebui să fie și ele prompte. „Sistemul greșește pentru că atunci când cineva face ceva incorect sau ilegal, nu reacționează imediat. Cum ai găsit tu site-urile acestea, putea să le găsească, la o adică, și poliția”, îmi spune profesorul universitar. „Dacă e clar că e ceva ilegal și nimeni nu face nimic, nu putem să ne plângem la sfârșit că a funcționat rău”, adaugă ea.