„Când oamenii au auzit de literație, m-au întrebat «Ce cauți tu acolo? Că tu ești profesoară de matematică»”, povestește Liliana Romaniuc, trainer, facilitator de învăţare și doctor în ştiinţele educaţiei. Inițiativele ei au fost privite cu confuzie, dar primul moment în care a luat contact cu conceptul de literație a fost și momentul în care și-a dat seama că „greșea fundamental”.
În 2007 a intrat într-un proiect european. Fiind director, inițial își trimitea colegii de catedră la întâlniri, dar la insistențele coordonatoarei proiectului a participat la o întâlnire pe tema literației. „Practic, eu mi-am dat seama că greșeam fundamental, omițând acest aspect major, aș putea spune, al literației. Copiii obțineau rezultatele acelea pentru că ei nu înțelegeau ceea ce citeau”, povestește Romaniuc despre revelația pe care a avut-o la primul contact cu literația.
REZOLVAT este primul proiect de jurnalism de soluții în educație și a doua temă abordată, după cea a abandonului școlar, este dezvoltarea literației.
„Competențe de literație înseamnă să citești cursiv, să înțelegi ce citești și apoi, foarte pe scurt, să poți aplica, să folosești informația aceea în diferite alte contexte, să poți face corelații”, a explicat președinta Asociației Române de Literație (ARL) la podcastul REZOLVAT.
Am discutat, printre altele, cu Liliana Romaniuc despre cum era să fii profesor în primii ani de după comunism, cum a înființat două școli private și un ONG de literație, despre scopul școlii, pseudo-specialiști și despre „învățare vizibilă”.
„O soluție este să-l asiști pe copil, să-l însoțești în învățare”, este pledoaria profesoarei. În final, propune alte patru soluții pentru a îmbunătăți literația în școli:
- Accentul pus pe lectură și citit la toate disciplinele;
- Evaluarea inițială a copiilor pentru a identifica nevoile lor de învățare;
- Intervenții care să urmărească progresul copiilor;
- Măsurarea și evaluarea impactului profesorilor.
Echipa de proiect:
Jurnaliști: Andreea Archip, Raluca Cristea, Cristina Radu
Ilustrații: Simina Popescu
Imagine: Sorin Grigoreanu