În cadrul proiectului REZOLVAT, primul proiect de jurnalism de soluții în educație, Școala9 continuă seria de podcasturi și articole de data aceasta pe tema literației. Aceasta este una din componentele alfabetizării funcționale, alături de alfabetizarea științifică și matematică.
Vom alcătui un kit de soluții pentru creșterea nivelului de literație, vom face o poză de moment a literației din școlile românești și vom veni cu soluții de la experți, profesori, decidenți.
În prima serie REZOLVAT, tema abordată a fost abandonul școlar. Toate materialele din această serie le găsiți aici.
Cum stăm la literație
De ce această temă? Literația este una dintre componentele alfabetizării funcționale, Testările PISA care le măsoară periodic pe toate la elevii de 15 ani, plasează țara noastră pe la jumătatea clasamentului celor 81 de țări care participă la evaluare.
Și analizele realizate la nivel național confirmă rezultatele. Doar 11% dintre elevii români înțeleg un text pe care îl citesc, sunt capabili să extragă o informație din el și chiar să-l evalueze, arată Raportul privind nivelul de literație al elevilor din România, realizat de platforma de testare standardizată Brio și Asociația pentru Valori în Educație.
Să explicăm rezultatele altfel: dacă România ar fi o școală cu 100 de elevi, atunci 42 dintre ei nu ar înțelege ce citesc dintr-un text, 47 ar putea doar să identifice o informație dată din text, relația dintre personaje și o idee principală. Doar 11 elevi din acea școală ar putea să facă o evaluare și să reflecteze asupra sa, nu doar să înțeleagă textul, potrivit raportului prezentat.
Cum este definită literația
Alfabetizarea funcțională are un rol crucial în viața unei persoane, „ajutând la dezvoltarea capacităților de reflecție și exprimare, de gândire critică și empatie, asigurând integrarea și participarea în societate la componentele vieții”, potrivit raportului.
În Dicționarul Explicativ al Limbii Române nu este inclus cuvântul „literație” și de aici apar o serie de confuzii. Au explicat mai multe despre cât de complexă este această competență, într-un articol pentru Școala9, Maria Kovacs, de la Fundația Noi Orizonturi și Alina Răducanu, de la Teach for Romania:
„Conform definiției oferite de Asociația Internațională de Literație, literația (calchiere din englezescul «literacy») este abilitatea de a identifica, înţelege, interpreta, crea și comunica, folosind materiale scrise, audio și digitale în toate disciplinele și în orice context.
Deși cei care suntem cititori competenți n-am crede că e așa, literația este o competență complexă care stă la baza tuturor celorlalte competențe-cheie.
Definiția oferită de Consiliul Uniunii Europene pentru «literacy», tradus oficial ca «alfabetizare», sună - în esență - foarte asemănător cu definiția de mai sus (și foarte diferit de definiția dată pentru «alfabetizare» în Dicționarul explicativ al limbii române): «Alfabetizarea este capacitatea de a identifica, înțelege, exprima, crea și interpreta concepte, sentimente, fapte și opinii, atât verbal, cât și în scris, folosind materiale vizuale, auditive/audio și digitale în diferite discipline și în diferite contexte. Ea implică capacitatea de a comunica și de a stabili conexiuni cu alte persoane, în mod eficient, adecvat și creativ.»”
ZOOM OUT: literația la nivel mondial
Competențele dobândite prin literație au un rol esențial în viața fiecărui individ și un impact profund asupra dezvoltării comunităților și societății în ansamblu. „Aceasta sporește puterea indivizilor, îmbunătățește mijloacele de trai, permite o mai mare participare în societate și pe piața muncii, aduce beneficii sănătății și nutriției copiilor și familiilor și reduce sărăcia”, scrie Global Alliance for Literacy, o strategie a UNESCO adoptată în aprilie 2020, care funcționează ca un cadru orientativ.
Potrivit datelor, se estimează că 765 de milioane de tineri și adulți din întreaga lume (aproape 10% din populația globală) nu au încă abilități de bază de citire, scriere și calcul, iar două treimi dintre aceștia sunt femei. Aproape jumătate din această populație se află în Asia de Sud, în timp ce 27% trăiesc în Africa Subsahariană. 10% sunt în Asia de Est și de Sud-Est, 9% în Africa de Nord, și câte 4% în America Latină, Caraibe și Asia de Vest.
În Europa, unul din cinci adulți, însumând aproximativ 55 de milioane, întâmpină dificultăți când vine vorba de competențele prin care definim literația, arată Literacy in Europe: Facts and figures. În Europa, în medie, 20% din populația adultă are un nivel scăzut de alfabetizare și de competențe numerice.
Situația este similară și în cazul copiilor. Una din cinci persoane, adică aproximativ 13 milioane de copii în vârstă de 15 ani au competențe reduse când vine vorba de literație.
Vârsta, educația și angajarea, impact direct asupra nivelului de literație în Europa
Nivelul de literație crește sau scade în funcție de vârstă, educație și angajare, potrivit Literacy in Europe: Facts and figures.
În contextul în care 225 este scorul prag pentru alfabetizarea funcțională, europenii cu vârste cuprinse între 26 și 35 de ani au cel mai mare nivel de alfabetizare, fiind urmați de cei cu vârstele cuprinse între 16 și 25 de ani.