Articolul a fost realizat de elevele Antonia-Ana Ardeleanu, Alina Dumitru, Maria Patraș și Iulia-Maria Pălincaș, în cadrul Școlii de Vară de Știință și Tehnologie MSciTeh de la Măgurele. Editor: Andrada Fiscutean
Din programul elevilor n-a lipsit nici vizita la laser. Participanții au văzut în timp real cum se calibrează celebrul laser de la Măgurele. Cercetătoarea Maria Brezeanu, care face parte din echipa de cercetători de la ELI, le-a prezentat camera experimentală, și i-a îndemnat să-și urmeze pasiunile, să iasă din zona de confort și să-și până cât mai multe întrebări.
„Îți prinde bine să înveți câte puțin din fiecare”, spune ea.
La vânătoare de asteroizi pe acoperișul Institutului de Științe Spațiale
La finalul lui august, într-una dintre nopți, elevii de liceu și mentorii din cadrul temei “Siguranța spațială - detectarea asteroizilor din observații astronomice” au urcat pe acoperișul Institutului de Științe Spațiale, pentru a studia mișcările asteroizilor. Activitatea a început la ora 20.00 și a ținut până la 4:30.
Timp de opt ore, pe acoperișul Institutului de Științe Spațiale, cei șase liceeni și cei cinci mentori s-au plimbat în jurul a două telescoape, rotindu-și telefoanele înspre cer pe aplicația Stellarium, în căutare de stele, constelații și planete. Au venit pregătiți cu dulciuri, sucuri și cafea pentru a se asigura că vor rezista pe tot parcursul nopții, împărțind singura pătură existentă în clădire.
Cele opt ore de urmărit asteroizi pe cer au pus la încercare rezistența fizică a participanților. Unii își sprijineau capul de perete și adormeau ușor, trezindu-se agitați după câteva minute, unii nu s-au clintit nicio clipă de lângă telescop și monitor, iar alții imortalizau fiecare moment important. După ce luminile de pe terenul de fotbal din apropiere s-au închis iar fotbaliștii s-au retras, observațiile au putut începe.
Mentorii aveau deja spațiul de lucru pregătit. Ajutați de elevi, ei au montat telescopul, echilibrându-l după aceea pe sistemul de axe. Înainte de a începe observația propriu-zisă, era necesară calibrarea aparatului. Prima etapă a acestei proceduri este punerea în pol a telescopului, adică alinierea cu Steaua Polară (Polaris) care pare să nu-și schimbe poziția pe cer.
A urmat o calibrare secundară, numită „T-point” în termeni tehnici, pentru acuratețe sporită, ce a constat în imagini achiziționate de telescop în poziții aleatorii pe cer și compararea acestora cu cataloage stelare pentru a verifica câmpul obținut de telescop în imagini. Au fost rulate zece astfel de câmpuri, pentru o calibrare cât mai bună, iar mentorul a explicat că „procesul poate fi repetat de câte ori este nevoie”.
Elevii au fost fascinați de discrepanța dintre mișcarea asteroidului incredibil de lentă de pe monitor și viteza reală a acestor corpuri cerești, de zeci de mii, chiar sute de mii de kilometri pe oră.
Mentorii au mai adus un telescop, pentru a satisface curiozitățile personale ale tuturor. Așadar, viitorii cercetători au avut ocazia să privească planete precum Jupiter și Saturn, împreună cu o parte din sateliții lor, să admire nebuloase, să fotografieze semiluna și să recunoască obiecte din Catalogul Messier și constelații.
În jur de ora 5:15 grupul a ajuns înapoi la cămin, conștienți că au pierdut ore importante de somn, dar mulțumiți de experiența de care au avut parte.