ALT-Școala/ Ce activități extrașcolare să alegem pentru copii? Parent’s Advisor, aplicația cu teste vocaționale și idei personalizate

ALT-Școala/ Ce activități extrașcolare să alegem pentru copii? Parent’s Advisor, aplicația cu teste vocaționale și idei personalizate

Atunci când s-a mutat în Timișoara, tânăra antreprenoare Alina Caburgan nu cunoștea pe nimeni. A început să caute activități extrașcolare pentru copilul ei, dar a dat doar peste site-uri neactualizate, așa că a trebuit să ia orașul la pas. „Mi-a luat două săptămâni să găsesc o școală de dans potrivită pentru copilul meu”, spune ea, într-un dialog cu Școala 9. Așa i-a venit ideea unei aplicații mobile care să funcționeze ca un asistent digital pentru activități extrașcolare: Parent’s Advisor.

15.12.2022

de Adelina Mărăcine VIDEO Ada Cheroiu

Articolul face parte dintr-o serie realizată în cadrul campaniei ALT-Școala, printr-un parteneriat între Școala 9 și BRD Groupe Société Générale.

Parent’s Advisor este soluția care ajută părinții să aleagă pentru copiii lor activitățile extrașcolare adecvate profilului lor psihologic, susține Alina Caburgan, cofondatoare a proiectului, într-un interviu pentru Școala 9. 

Cu ajutorul unei testări de orientare vocațională se generează o planificare lunară personalizată în funcție de bugetul pe care părintele este dispus să îl aloce, orarul copilului și rezultatele testării aptitudinale. „Practic, ne propunem ca aplicația să devină asistentul digital al părinților care vor să crească copii fericiți”, spune antreprenoarea. Aplicația Parent’s Advisor se află momentan în faza de testare. 

Cum a venit ideea aplicației 

„În primul rând, a fost o nevoie personală, eu fiind, la rândul meu, mamă”, spune Alina Caburgan. „Atunci când m-am mutat în Timișoara, fiind un oraș nou pentru mine și neștiind pe nimeni acolo, am început să caut activități pentru copilul meu. 

Pe Google am găsit doar site-uri cu informații vechi, neactualizate, și mi-a luat foarte mult timp să găsesc, de exemplu, o școală de dans. Două săptămâni”, a povestit antreprenoarea. 

Un alt aspect care a pus-o pe gânduri pe Alina, după cum povestește, a fost un studiu realizat de NASA, care a arătat că „ne naștem genii creative, dar sistemul de educație ne pune obstacole”.

„Copiii își pierd, în timp, creativitatea. De ce? Pentru că școala îi tratează pe toți la fel și uniformizează abilitățile copiilor. Așa cum a arătat și testul NASA. De aceea, am simțit cumva că misiunea părintelui nu este doar a da copilului rădăcini, ci și aripi”, susține cofondatoarea aplicației Parent’s Advisor.  

Testele vocaționale se fac la psiholog și sunt costisitoare

Atunci când aleg activități extrașcolare pentru copiii lor, părinții se ghidează după ambițiile sau visurile personale, mai spune antreprenoarea. „Ar putea să meargă cu copilul la psiholog pentru a face o testare vocațională. Dar asta nu se întâmplă. Din sondajele noastre reiese că majoritatea părinților nici n-au auzit de așa ceva”. 

În mod normal, testarea vocațională durează aproximativ 4 ore și costă 100 de euro, explică Alina.  

„Evident, puțini părinți fac într-adevăr această testare pentru a afla ce abilități sau talente are copilul. Părinții își înscriu copiii la cât mai multe activități sperând că își vor da seama astfel ce talente au. Așa ajung să-i încarce, să-i împingă către burnout”.  

Aici, aplicația Parent’s Advisor i-ar putea ajuta pe părinți să afle ce talente, aptitudini, preferințe și abilități are copilul.

„De aceea, primul pas în aplicația noastră este o testare vocațională a copilului. Există un set de întrebări special concepute la care copilul să răspundă, în urma cărora vom creiona un portret psihologic. De pildă, copilul se află în parc. Ce face când vede o floare? Un copil o va mirosi și va vorbi despre culori, alt copil își va aminti un cântecel despre acea floare, iar al treilea va începe să numere petalele. Toate aceste detalii ne ajută să-l înțelegem mai bine”, explică antreprenoarea. 

„Sper să facem fericiți cât mai mulți copii”

Aplicația Parent’s Advisor poate fi descărcată gratuit pe telefonul mobil, iar așteptările sunt mari, spune Alina Caburgan.

„Sper să facem fericiți cât mai mulți copii. Sper foarte mult să ajutăm părinții să nu-i mai suprasolicite pe copii. Aș vrea să le oferim părinților posibilitatea să petreacă mai mult timp cu copiii. Pentru că facem anumite lucruri în locul lor. Cu ajutorul aplicației, vor afla exact ce i se potrivește copilului și nu vor mai pierde timp pentru a căuta o activitate extrașcolară potrivită pentru ei. Au plătit, au toate notificările, orarele și informațiile în buzunarul lor”.  

Adelina Mărăcine

reporter

Adelina Mărăcine lucrează în presă din 2017. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității din București, a devenit redactor la „Adevărul” și, ulterior, reporter al ediției „Weekend Adevărul”. S-a alăturat echipei „Libertatea” în vara anului 2021 și poate fi găsită la adelina.maracine@ringier.ro.

CUVINTE-CHEIE

aplicație mobil teste vocationale parents advisor copii școală învățare